• Per Eklund … Foto: Tomas Nyberg/Pixabay/Montage

KRÖNIKA

Som journalist och redaktör har jag alltid satt en heder i att inte ta politisk ställning i mina nyhetstexter. Men politik ska vi skriva om, skriver Elektrikerns redaktör Per Eklund.

Det finns många som har synpunkter på media. Det finns de som tycker att journalister är det värsta som finns, att de är lögnare. De finns de som talar om PK-media. Andra talar om att journalister går i makthavarnas ledband. Och naturligt är det många, ja troligen de flesta, som tycker att journalister fyller en viktig och positiv roll i samhället.

Som journalist och medlem i vår fackförening Journalistförbundet, ska man följa våra yrkesregler. Vem som helst som anser att någon journalist frångått de etiska reglerna, kan anmäla detta till Yrkesetiska nämnden.

Man kan också anmäla Pressombudsmannen och Granskningsnämnden.

Det är ett bra system.

Hur tänker vi då när vi gör tidningen Elektrikern? Vi är en liten redaktion. Sen ett par veckor har vi fått förstärkning. Det är fyra personer som ska göra två tidningar, Elektrikern och Målarnas facktidning. Redaktionen ska också sköta tidningarnas webbsidor och facebook.

Det är en ganska liten redaktion, men redaktionen tycker det är toppen att vi fått en förstärkning. På sikt hoppas vi att förstärkningen ska synas, framför allt digitalt. En bättre nyhetswebb, förhoppningsvis mer interaktion från medlemmar i Elektrikerna.

Vi ska göra en tidning och en webb för fackförbundets medlemmar, som vi ser som våra uppdragsgivare. Det ska vara informativt, det ska vara granskande, det ska vara underhållande. Naturligtvis skriver vi om många av de beslut och satsningar som Elektrikerförbundets ledning tar beslut om. Beslut som berör alla medlemmar.

Det kanske än viktigare är att intervjua medlemmar, lyfta fram deras synpunkter på sitt arbete, sitt medlemskap och sin vardag. Det kan ofta vara synpunkter som är viktiga för förtroendevalda i Elektrikerförbundet att ta hänsyn till.

Det viktiga är att fackets tidning är oberoende från fackförbundets ledning. Det är inte förbundsledningen som ska besluta vad som ska stå i tidningen. Beslutet ligger på den som är ansvarig utgivare. Just nu är det jag, och jag är det en liten kort tid till. Ni kan på annan plats läsa om Anna Norling som tar över mitt jobb under hösten.

En ansvarig utgivare är den som tar alla beslut om publicering i tidningen och också den som är juridiskt ansvarig för innehållet. Om vi till exempel förtalar en person, kan ansvarige utgivare ställas till svars inför rätta.

Redaktionen är i vårt fall är inte anställda av Elektrikerförbundet, utan av Dala-Demokraten.

Mitt eget fackförbunds tidning, Journalisten, konstaterade nyligen att några fackförbund har ett system med sin medlemstidning, där man kan vara orolig för deras oberoende gentemot förbundsledning.

Jag anser att Elektrikern i dag är oberoende, och kan ta självständiga beslut om publicering.

Häromveckan fick vi en recension på tidningen. Egentligen var det på vår webb, men jag uppfattar att det handlade mycket om papperstidningen.

Personen var kritisk till att den var alldeles för ”partipolitisk” och alldeles för mycket ”upp till kamp proletärer” som hen såg som politik.

Som journalist och redaktör har jag alltid satt en heder i att inte ta politisk ställning i mina nyhetstexter.

Men politik ska vi skriva om. Det finns massor av politiska beslut som har betydelse för arbete, sjukskrivning, arbetsmiljö och allt annat som en fackförbundsmedlem påverkas av.

Och ”upp till kamp proletärer” ska Elektrikern verkligen fortsätta skriva om. Det är ju grunden till den fackliga organisationen. Att man ska strida för medlemmarnas bästa och förbättra deras arbetsvillkor.

Per Eklund
per.eklund@mittmedia.se