Här ser vi ny spännande intelligens i trapphuset

  • Här ser vi ny spännande intelligens i trapphuset Foto: Jan-Erik Johansson

  • Här ser vi ny spännande intelligens i trapphuset, men sorry killar, det är inte er det handlar om. Men elektrikerna Håkan Pålsson och Per Jeppsson, Assemblin Malmö, har i alla fall monterat de självlärande armaturerna med AI, artificiell intelligence. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Systemet behöver fas och nolla och fasen behöver inte vara samma för armaturerna ska prata med varandra. Här togs de traditionella trappautomaterna och tryckknappssystemet bort och dosades av. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Visst lyser det. Foto: Jan-Erik Johansson

Armaturer som tänker själva, lär sig när de ska tändas och pratar trådlöst med kollegorna om vad som händer. Nu har artificiell intelligens, AI, flyttat in i armaturer för första gången.

– Det funkar riktigt bra här.

Det säger Håkan Pålsson, Assemblin Malmö, som tillsammans med kollegan Per Jeppsson bytt ut 40-tal armaturer i kvarteret Dungen, ett flerbostadshus i centrala Malmö.

LÄS ÄVEN: Internet of Things – Smarta, uppkopplade fastigheter

Belysning i trapphus, källare, tvättstugor och garage har fräschats upp med armaturer från finska Ensto bestyckade med SmartWay: Världens första belysningssystem med AI, enligt Ensto.

– När jag passerar den här armaturen så ser du att nästa armatur börjar lysa upp så smått redan. Den vet att jag är på väg och är redan beredd. Du går alltså aldrig in i någon mörk zon vilket kan vara ett problem annars när du har enbart rörelsedetektorer, säger Håkan Pålsson.

SmartWay-lösningen använder sig av en kombination av traditionell rörelsestyrning, PIR-sensorer, och trådlös Bluetooth-meshnätteknik som kommunikation mellan lamporna.

LÄS ÄVEN: Ny teknik: ”Jag har världens smartaste villa”

Armaturerna är självlärande och efter 48 timmar känner de av ett mönster och börjar kommunicera detta till närmsta armatur; Kliver en person på andra våningen ut ur sin lägenhet brukar nog hen ta trappan nedåt och då tänds den trapparmaturen upp på förinställda 20 procent.

När personen närmar sig tar rörelsedetektorn över och tänder snabbt upp till 100 procent. På sjätte våningen däremot är det troligaste scenariot att det är hissen som gäller och trapparmaturen på våning fem behöver inte tända.

Armaturerna är förinställda att börja jobba direkt, Plug ’n’ Play, de läser av rörelsemönster och skapar kommunikation med grannarmaturen automatiskt. Inga dip-switchar eller adresseringar alltså, och systemet behöver fast fas och nolla. Det behöver inte heller vara samma fas för att armaturerna ska kommunicera och de har en täckning på 5-7 meter.

LÄS ÄVEN: Nya smarta elmätare på gäng – frågan är bara hur smarta

Rent installationsmässigt blev det smidigt, menar Per Jeppsson.

– Vi dosade av trappautomaterna och tog bort tryckknapparna i trapphuset. Fast fas ut och så montera…

SmartWays har en rad förprogrammerade funktioner; Tider på Fade up/down, min/max light level och så vidare. Förinställningen är genomtänkt, men om man ändå vill ändra så görs det via en app i telefonen. Något som har flera fördelar menar Carl Leitner, säljare Ensto.

– Du får samma inställning på alla armaturer, något som är svårare att få till när du justerar manuellt på en vridpotentiometer.

Det här med justeringar av rörelse- och upptändning var skälet till att den här innovationen togs fram, menar Carl Leitner. Inprovning kan bli tidskrävande om kunder har olika åsikter eller i värsta fall börjar skruva själv.

– Nu sköter armaturen det själv och du slipper lägga tid på efterjusteringar, säger Carl Leitner.

LÄS ÄVEN: ”Sverige brode byta ut sina eluttag och stickproppar”

SmartWay-tekniken kom under våren 2017 och har tagits emot bra. Den finns i snart ett tiotal av Enstos olika armaturer för både inom- och utomhus.

Dyrt? Nja, runt 300 kronor i merkostnad per armatur.