• Bild: Pixabay/Elektrikerförbundet/Montage

DEBATT

Avkastningen skulle värdesäkra konfliktberedskapen och inte, som nu, användas till att täcka pågående underskott i verksamheten, skriver Hans Schoug.

I senaste numret av Elektrikern fanns ett reportage från CR:s höstmöte. Det var inga nyheter som presenterades utan numera återkommande rapporter om elektriker som inte vill vara medlemmar i förbundet och om hur kostnader för verksamheten är i fritt fall.

LÄS ÄVEN: Elektrikerförbundets vice ordförande Ulf Carlsson svarar på debattartikeln

Dimridåerna om medlemsflykten med värvning av icke betalande skolelever som utfyllnad av statistiken var tydligen en av diskussionspunkterna och kloka synpunkter på ifrågasatt värde av medlemskap för anställda elektriker hos mindre företag som saknar montörsklubb en annan.

En CR ledamot ställde sig frågande till hur länge underskotten i den ekonomiska verksamheten kunde fortgå. Att detta kunnat pågå under mycket lång tid är helt avhängigt av att jag och mina äldre pensionärskollegor insåg vikten av att förbundet hade en god ekonomisk beredskap för ev. konflikter och därför lade ner mycket möda på att bygga upp ett stort ekonomiskt kapital.

Avkastningen från detta skulle värdesäkra konfliktberedskapen och inte, som nu, användas till att täcka pågående underskott i verksamheten.

LÄS ÄVEN: Beslutet: Nej till sänkta medlemsavgifter

Flera förslag om sänkta avgifter hade också inkommit för behandling.

Sammantaget borde dessa diskussioner utmynna i skarpa förslag om hur verksamheten skulle omformas i syfte att återigen göra elektrikerförbundet till ett starkt fackförbund som var attraktivt för landets yrkesverksamma elektriker.

Men vad händer?

Jo, man fattade beslut om att höja de fasta medlemsavgifterna med några tior och pensionärsavgifterna med 5 kronor, en fördubbling av pensionärernas avgifter på några år. Måste påminna om vad som finansierat förbundets verksamhet de senaste 25 åren!

LÄS ÄVEN: Fasta medlemsavgifter höjs

Är det inte snart dags för CR:s ledamöter att ta sitt uppdrag på allvar och kräva att förbundet återupptar den lokala verksamheten i de olika regionerna med ortsklubbar (sektioner) så att medlemmar (även presumtiva sådana) kan känna att de tillhör ett fackförbund och inte bara en försäkringsorganisation?

Hans Schoug

Fotnot: Förbundets andre vice ordförande, Ulf Carlsson, svarar insändarskribenten här.