• Foto: Tomas Nyberg/Pixabay/Montage; Montage: Chris Smedbakken

Den procentuella medlemsavgiften på hela lönen blir kvar i Elektrikerförbundet. Flera motioner från medlemmar ville dock att förbundets centrala representantskap, CR, skulle besluta om en förändring.

Medlemsavgifterna och antalet medlemmar blev en röd tråd när Elektrikern hade sitt centrala representantskap.

I sju olika motioner har grupper av medlemmar föreslagit att medlemsavgiften ska förändras. Flera av motionerna argumenterade för att den procentuella medlemsavgiften ska räknas enbart på grundlönen och inte på tillägg som övertid, beredskap och liknande. Någon motion argumenterade för fasta avgifter.

Både från de enskilda verksamhetskretsarna och från förbundsstyrelsen argumenterade man emot motionerna.

LÄS ÄVEN: Fasta medlemsavgifter höjs

Argumenten mot en förändring var dels att medlemsavgiften ska vara solidarisk och de som tjänar mer ska betala mer, dels att förbundet skulle få förändra en stor del av verksamheten med lägre medlemsavgifter.

Martin Berggren från VK 31 i Östergötland röstade emot motionerna men han förstod resonemangen.

– Vi som sitter här vet ju vad pengarna går till och kan ställa oss bakom medlemsavgifterna, men för en kille på en liten firma som nästan aldrig kommer i kontakt med facket blir det annorlunda. För dem kan det om det är mycket övertid bli att medlemsavgiften kan sticka ut mycket, sade Martin Berggren från VK 31 som dock inte stödde motionen.

LÄS ÄVEN: Ordningen återställd för avdragsrätten

Martin hade själv mött medlemmar som enskilda månader hade haft 1500 och över 2000 kronor i medlemsavgift. Med 2000 i medlemsavgift har den enskilde medlemmen den månaden en lön på 80 000 kronor.

Ingen av motionärerna fanns på plats för att argumentera för sina synpunkter. Beslutet blev att avslå motionerna. Den procentuella avgiften blir kvar.

Under debatten lovade dock förbundets ekonomiske ansvarige Ulf Carlsson att utreda vad som skulle bli följden för förbundet om man förändrade reglerna för medlemsavgifter.

Frågan om medlemsantal och medlemsavgift kom åter upp när nästa års budget diskuterades. En budget som går med en knapp förlust räknat på både den dagliga verksamheten och de finansiella intäkterna. Men räknat på verksamheten så beräknas den gå med en förlust på 39 miljoner nästa år. Pengar som tas från förbundets samlade kapital.

LÄS ÄVEN: Nu höjs a-kasseavgiften – efter avsiktliga förluståren

Martin Berggren var åter i talarstolen, nu för att varna för budgetar som går med så pass stor förlust.

– Vi har ett minus på 39 miljoner. På fem år blir det 200 miljoner.  Vi måste börja fundera på var pengarna tar vägen, sa Berggren.

Per Eklund


Medlemsavgifter

Medlemsavgiften i Elektrikerförbundet är 1,9 procent plus att de som jobbar under Installationsavtalet har en ackordskontrollavgift på 0,5 procent.

Dessutom finns flera olika fasta medlemsavgifter för medlemmar som jobbar på speciella arbetsplatser, är tjänstlediga, sjukskrivna, pensionärer och annat.

Medlemsantal

Den 31 oktober hade Elektrikerförbundet 19 504 medlemmar. Det är en minskning med 400 medlemmar sen 1 januari. Antalet elevmedlemmar har dock ökat med samma antal, 400 sen nyåret. För 25 år sedan var antalet medlemmar nästan 10000 fler.