• Ulf Carlsson, Elektrikerförbundets andre vice ordförande. Foto: Pixabay/Tomas Nyberg/Montage

Hur står det egentligen till med förbundets ekonomi? Och varför höjs ständigt medlemsavgifterna? Det är berättigade frågor, ställda bland annat av en insändarskribent. Förbundets vice ordförande, Ulf Carlsson, svarar på frågorna.

– Det är sista raden som gäller. Vi har ett tidigare beslut, från runt 2005, där man beslutade att vi inte behöver mer kapital, men att vi ska värdesäkra det kapital vi har. Och tittar man sedan 2008, då vi har haft central ekonomi i förbundet, så har vi mer kapital i dag.

Beror detta på att värdepapper har stigit i värde?

– Ja. Avkastningen är högre än inflationen, vilket gör att vi värdesäkrar kapitalet. Det växer ju, men tanken är inte att vi bara ska bli rikare och rikare och rikare.

LÄS ÄVEN: Debatt: ”Vart är Elektrikerförbundet på väg?”

Vad säger du om kritiken mot storleken på medlemsavgifterna?

– Det finns ju två vägar att gå, antingen måste man göra mindre verksamhet och ha färre anställda och finnas på färre ställen, eller så måste man höja avgiften. Det är ju en balansgång där.

Ni tror inte att det riskerar ett medlemstapp, om man höjer medlemsavgifterna hela tiden?

– Jo, och det är därför vi inte gör det. I och med att vi har procentavgift så höjs medlemsavgiften med automatik. Ju mer man tjänar desto högre blir medlemsavgiften. Samtidigt blir ju alla konferenser, alla studier, alla våra löner dyrare också. Sedan är vi väl medvetna om att vi bör strama åt. Vi kommer även att tillsätta en utredning av medlemsavgifternas storlek.

LÄS ÄVEN: ”Sträck på er, medlemmar i Elektrikerförbundet!”

Vad ska den utreda?

– Än är inget beslut om vilka direktiv som ska ges taget. Men förslag finns om att vi ska utreda en avgift endast baserat på månadslön, att vi ska inrätta avgiftsklasser eller införa ett avgiftstak. Men man bör vara medveten om att skulle vi införa till exempel ett tak så måste vi ju dra in på något annat.

Vad svarar du insändarskribenten på kritiken mot pensionärernas avgift?

– På 1990 års kongress införde vi att pensionärer skulle börja betala avgift, de hade tidigare haft gratis medlemskap, nu skulle de betala självkostnadspris. Då 1990 var det 100 kronor. År 2013 subventionerade vi pensionärerna med fem miljoner kronor per år, då tog vi beslut på CR att höja pensionärsavgiften i tre steg.

LÄS ÄVEN: Beslutet: Nej till sänkta medlemsavgifter

– I dag betalar en pensionär lika mycket som en arbetslös, den lägsta avgiften. Då ingår försäkringar och tidning och sådant. Det är kostnader som ökar lite varje år. Det här året höjde vi pensionärsavgiften med fem kronor, vilket gör att pensionärsavgiften för 2018 är 270 kr per månad, det motsvarar självkostnadspris.

 

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

Fotnot: Här hittar du insändartexten ”Vart är Elektrikerförbundet på väg?”, som Ulf Carlsson svarar på.


Så har förbundets kapital utvecklats:

2008: 581 miljoner kronor

2009: 630 miljoner kronor

2010: 633 miljoner kronor

2011: 640 miljoner kronor

2012: 653 miljoner kronor

2013: 631 miljoner kronor

2014: 627 miljoner kronor

2015: 637 miljoner kronor

2016: 618 miljoner kronor