I november 2016 förolyckades två estniska montörer när de arbetade med Ellevios nät i Tyfors i Dalarna. Nu är Arbetsmiljöverkets utredning av olyckan klar. Språkförbistring anges som en av orsakerna till den tragiska olyckan.

De båda männen, 23 och 59 år gamla, arbetade med att bygga om elnätet mellan Fredriksberg och Lesjöfors när olyckan inträffade.

– Det vi har kommit fram till, den direkta orsaken, är att man slår på strömmen och då arbetar två stycken montörer i en korg, säger den utredande arbetsmiljöinspektören Paul Keenan.

Spänningen i ledningen var 30 kV (30 000V) och de båda männen avled omedelbart. Så fort de övriga i arbetslaget förstod vad som hänt sänktes korgen ner och kamraterna försökte rädda de två med hjärt- och lungräddning. Det var dock redan försent.

Elektrikern rapporterade om händelsen när den inträffade. Ellevio, före detta Fortum, byggde om ledningen mellan Fredriksberg i västra Dalarna och Lesjöfors i östra Värmland. Företaget hade dock ingen egen personal för detta, utan köpte in arbetet av entreprenadföretag. För just detta projekt hade Ellevio anlitat det tyska företaget Leonhard Weiss, som i sin tur anlitat sitt estniska dotterbolag med samma namn.

De estländska montörerna kunde inte svenska, därför fanns också en samordnare, som skulle fungera som tolk mellan estländarna och de svenskar som fanns i driftscentralen. Men, här finns ett stort frågetecken i arbetsgången. För samordnaren/tolken fanns nämligen inte på plats.

– Han fanns fysiskt någon annanstans, med telefonmöjligheter, förklarar Paul Keenan.

Ett annat stort frågetecken är montörernas arbetsbevis. Det bevis på att säkerhetsåtgärder vidtagits vid arbete nära spänning, och som krävs för att ett arbete ska få påbörjas. Det beviset kom aldrig. Ändå påbörjade de estniska montörerna arbetet.

Ett tredje frågetecken är avsaknaden av arbetsjordning. Något som aldrig utfördes innan arbetet påbörjades och något som hade kunnat rädda de båda montörerna.

Språkförbistring är en trolig orsak till olyckan.

– Ett exempel är ju driftsordern, som beskriver vilka steg arbetet ska göras efter, och vad som ska hända, den är på svenska och kan man då inte läsa det, då vet man ju inte vad som ska hända, säger Paul Keenan.

Att utreda olyckan har inte varit helt enkelt. Ellevio äger ledningarna och var byggherre, medan arbetsmiljöansvaret låg hos Leonhard Weiss. Men utredarna har inte kunnat höra de övriga estländarna, eftersom de lämnade Sverige kort efter olyckan. Detta efter att Ellevio hade brutit kontraktet.

Nu menar Arbetsmiljöverket att kraftbolaget inte kan hållas ansvarig för olyckan. Ärendet läggs ned.

– När det kommer till att fälla, då måste det hålla hela vägen ut. Vi landar hela tiden i de här misstagen som de båda elektrikerna gör. Vi kommer liksom inte längre i det här, säger Paul Keenan.

Till tidningen Arbetet säger arbetsmiljöåklagaren Ann-Marie Helandet att ett beslut angående åtal eller nedläggning av ärendet om dödsolyckan i Tyfors ska fattas under de närmaste veckorna.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

LÄS ÄVEN: Två avlidna vid linjearbete

LÄS ÄVEN: Här dog två linjemontörer

LÄS ÄVEN: Flera frågetecken kring dödsolockan i Tyfors

LÄS ÄVEN: Efter dödsolyckan i Tyfors: ”Vi samlar in alla uppgifter”

LÄS ÄVEN: Systematiskt fusk orsakar dödliga arbetsolycko