• Traktorn med korgen de omkomna var i då de förolyckades, stod under tisdagen kvar på olycksplatsen. Omkring traktorn, låg det arbetshandskar och filtar utspridda. Foto: Per Eklund

  • – Vi kommer gå igenom allting i detalj för att se om det är någonting vi kunde ha gjort annorlunda, säger Ellevios vd Johan Lindehag i mitten. Tillsammans medEllevios projektansvarige Anders Ekberg och hållbarhetsansvarige Christian Jakobsson gav de sin bild av vad som hänt vid en pressträff i Säfsnäs under tisdagen. Foto: Per Eklund

  • Under tisdagen var personal från Polisen, Elsäkerhetsverket och Arbetsmiljöverket på plats för att göra en första besiktning, för de utredningar som nu ska göras. Foto: Per Eklund

Här på gränsen mellan Dalarna och Värmland slutade två estniska linjearbetares liv.
Orsaken till dödsolyckan vill ingen spekulera i dagen efter olyckan.
Alla kan dock konstatera att arbetarna stod i en korg upphissad till högspänningsledningen, och där var inte strömmen avslagen.
30 000 volt genom kroppen gjorde att en 23-åring och en 59-åring avled omedelbart.

Ellevio, som är det företag som tagit över Fortums stora elnät i Sverige, bygger om ledningen mellan Fredriksberg i västra Dalarna och Lesjöfors i östra Värmland.

Företaget har ingen egen personal för detta, utan köper in arbetet av entreprenadföretag. För just detta projekt som pågått sen mitten av augusti, har Ellevio anlitat det tyska företaget Leonhard Weiss, som i sin tur anlitat sitt estniska dotterbolag med samma namn.

För själva arbetet fanns fem estländare. Tre linjemontörer, en traktormaskiniskt som körde en höj- och sänkbar korg därifrån linjemontörerna kunde arbeta, samt en samordnare som också var tolk mellan estländarna och de svenskar som fanns i driftcentralen.

Olyckan hände 15.07 på måndagen när två av montörerna uppe i arbetskorgen kom i kontakt med högspänningsledningen på 30 000 volt.

Så fort de övriga förstod vad som hänt sänktes korgen ner och kamraterna försökte rädda de två med hjärt- och lungräddning.

15.32 får polisen larm. När polis och ambulans kommer fram är de två montörerna döda.

– Det var spänningssatt och då skulle inget jobb utföras, säger Ellevios vd Johan Lindehag.

Under dagen har speciell personal tagit hand om de överlevande estländarna och även annan personal som skakats av olyckan.

På olycksplatsen i Tyfors var Polisen, Elsäkerhetsverket och Arbetsmiljöverket på plats under tisdagen för att undersöka vad som hänt. Ingen av dem vill i nuläget uttala sig om olyckan.

– Vi samlar in information och för en dialog med Ellevio, för att få så mycket kunskap som möjligt. Sen gör vi en egen utredning, säger Paul Keenan från Arbetsmiljöverket som var på olycksplatsen tillsammans med kollegan Jens Skants.

Lars Jansson från Elsäkerhetsverket ville heller inte uttala sig.

I och med att olyckan utreds som ett möjligt arbetsmiljöbrott, råder just nu förundersökningssekretess. Utredningen leds från Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Det är första gången som Ellevio anlitar det tyska företaget Leonhard Weiss som entreprenör.

– Ja,det är deras första jobb hos oss, säger Anders Ekberg, projektansvarig inom Ellevio.

Fyra av estländarna talar inte svenska. Den femte är tolk i kontakt med Ellevios driftcentral.

– Ellevio kräver svenska som arbetsspråk i kontakt med driftcentralen. Det är när det sker kopplingar på elnätet, säger Anders Ekberg.

De fem estländarna arbetande inte under svenska kollektivavtal. Från Ellevios sida säger man att de arbetar under kollektivavtalsliknande villkor

– Vi kräver ett antal komponenter motsvarande i ett kollektivavtal. De har inget avtal då de inte är anställda i Sverige, säger vd Johan Lindehag.

Ellevios hållbarhetsansvarige Christian Jakobsson säger också att estländarna har samma försäkringsskydd som om de hade haft i svenska kollektivavtal.

Ulf Carlsson, ansvarig för kraftfrågor inom Elektrikerförbundet, säger att det inte är några problem att sluta svenska kollektivavtal, trots att företaget är stationerat i Estland.

– Man blir besviken och frustrerad att det händer igen. Vi har haft för många dödsolyckor i branschen. Ellevio som är tidigare Fortum, måste göra nåt åt sin säkerhetskultur. Det ska inte kunna bli missförstånd, säger Ulf Carlsson.

Per Eklund