• Från olycksplatsen i Tyfors, där två linjemontörer omkom i november. Foto: Per Eklund

2016-12-12

Det kommer att ta lång tid innan vi vet vad som hände vid dödsolyckan i Tyfors i början av november.
– Det är ett pussel. Vi har träffat hälften av de vi vill höra. Kanske vi har fått in alla versioner till nyår, säger Jens Skants på Arbetsmiljöverket i Falun.

Ellevio har nu sagt upp kontraktet med entreprenören Leonhard Weiss.
Elektrikerförbundet menar att Folksam som är en av ägarna av Ellevio, måste ta ett bättre ägaransvar.

Två estniska linjemontörer avled vid en olycka i västra Dalarna den 7 november. Omedelbart efter dödsolyckan startades flera oberoende utredningar, som alla tar tid.
– Fortfarande tar vi in uppgifter. Vi träffar alla parter, vi vill höra alla versioner. Sen ska vi göra våra bedömningar, säger Jens Skants.
Från Arbetsmiljöverket går man sedan till åklagare för prövning. Sen är det upp till åklagare att ta beslut om det blir eventuellt åtal i frågan.
Det är inte ovanligt att det tar ett eller två år innan frågan hamnar inför domstol.
Det är också först då det kan bli offentligt vad som verkligen hände. Om åklagare inte väljer att åtala, så kan händelseförloppet mycket möjligt hamna i arkivet och sekretessbelagt.

Från Ellevios sida säger man att man avbrutit avtalet med entreprenören Leonhard Weiss. Ett mycket ovanlig åtgärd.
– Vi ser att de brutit mot vår uppförandekod så pass grovt att vi inte kan fortsätta, säger Jonatan Björck, pressansvarig his Ellevio.
Hos Ellevio arbetar man också med en egen utredning om olyckan.
– Jag har svårt att kommentera innehållet i utredningen, säger Björck.
Arbetet med att modernisera elnätet mellan Lesjöfors och Fredriksberg ska slutföras, med en annan entreprenör. Vilken vet inte man i nuläget.

– Vi ska slutföra arbetet på ett säkert sätt. Samtidigt pågår ett arbete med säkerhet. Det är ingen quick fix. Det är ett arbete som inte har något slut. Olyckan har skapat en helt ny situation, som vi måste titta brett på, säger Jonatan Björck.

Från Elektrikerförbundet har man nu också tagit en diskussion med Folksam som är en av de svenska ägarna av Ellevio. Folksam äger 17 procent av Ellevio, och tillsammans med första och tredje AP-fonden, äger man halva Ellevio. Den andra halvan ägs av Borealis Infrastructure Management, ett kanadensiskt investeringsföretag.

 

Per Eklund
per.eklund@daladem.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 3

KULTUR Del 3 Dramaten Här är den tredje delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Efter Brexit: Robotar kan ersätta byggarbetare

Det råder brist på kvalificerad byggpersonal i Storbritannien, och Brexit befaras ställa till det ytterligare för branschen. Lösningen på problemet kan enligt de brittiska byggföretagen vara robotar, skriver NyTeknik. Just nu byggs och renoveras en mycket stor mängd brittiska fastigheter av utlandsarbetande EU-medborgare.

Göran Greider: ”Augustprisnominering som ställer till det”

KULTUR ”Det var exempelvis länge sen jag läste en så isande osentimental skildring av arbete i hemtjänsten”, skriver Göran Greider om boken Jag for ner till bror av Karin Smirnoff. För några minuter sedan läste jag ut Karin Smirnoffs debutroman Jag for ner till bror och jag går direkt till datorn för att skriva om den, ja skriva av mig.

Veidekke kan stämmas av lettisk firma efter lyxbygge på Östermalm

Arbetarna byggde lyxlägenheter på Östermalm, men lurades på lönen. Veidekke stängde av underentreprenören och krävde bättring. Nu planerar dock den lettiska firman BMGS att stämma Veidekke för uteblivna betalningar.

Ingemar E.L Göransson: ”Det är lätt att riva ner, svårare att återuppbygga”

KRÖNIKA ”Listan kan göras hur lång som helst på hur nonchalans och cynism kostar liv. Där vinstjakten och ren girighet gör att man tar genvägar och snålheten skapar onödiga risker”, skriver Ingemar E.L Göransson.

Kuststaden – ett bygge med många rubriker

Anders Degerman ligger på golvet med överkroppen inne i köksskåpet. Han kompletterar det sista i det som ska bli köket i en av de nya lägenheterna i Kuststaden i Luleå. Det går bra. Jag gillar att arbeta med händerna, säger han och reser sig upp. Just nu pågår bygget av den andra etappen av Kuststaden.

Övervakning: Här scannar chefen personalens hjärnor

Skulle du vilja ha en keps som rapporterar dina känslor till chefen? För de anställda på ett kinesiskt elektronikföretag är detta verklighet och övervakningstrenden sprider sig snabbt, skriver Svenska Dagbladet.

Tobias vågade – satsade allt på sin idé

Han är elektrikern som fick en idé, sålde allt och satsade på en helt ny produkt. Det är fruktansvärt kul att se vägen från en idé till att folk står här och tycker att det är mässans nyhet, säger Tobias Hallander, grundare av kabelskyddet Emtotech, när vi ses på Elmässan i Kista. Det började med en semesterresa till Thailand.

Säkrare arbetsplatser med El-bam

I konferensrummet på Galaxen i Borlänge sitter ett tjugotal män. Längst fram står utbildningsledare Patrik Håll. Har ni en arbetsmiljöpolicy på era arbetsplatser? frågar han deltagarna. Ja, Arbetsmiljöverket var ute och gjorde kontroll hos oss och ville se vårt systematiska arbetsmiljöarbete. Så det var med kniven mot strupen, säger Stefan Hjerpe Mårtas, Mårtas El i Leksand.

De vill 3D-printa verktyg i rymden – av måndamm

Forskare och ingenjörer på Europeiska rymdorganisationen (ESA) har tagit fram en metod för att 3D-printa verktyg av måndamm, skriver NyTeknik. Du är långt ute i rymden och ingen kan höra dig skrika. Då går plötsligt din livsviktiga skruvdragare sönder. Vägen till Biltema är mycket, mycket lång.

Patriks satsning fick elever intresserade av kraftbranschen

Det råder skriande brist på personal i energibranschen. Därför beslöt ledande montör Patrik Svensson vid One Nordic att göra något åt saken. Han kontaktade elprogrammen i närheten och bjöd in till studiebesök på vattenkraftstationen. Vi fick ett mycket positivt gensvar från eleverna, berättar Patrik Svensson.

Hallå där, Michael Clysén!

INTERVJU Vi har pratat med Michael Clysén, ny regionombudsman för Region Mitt. Du var tidigare lokalombudsman i Stockholm, hur kommer det sig att du numer är regionombudsman? Jag sökte jobbet och fick det. Möjligheten erbjöds när Pontus Boström valdes till andre vice ordförande i förbundet. Jag var intresserad av tjänsten redan när Pontus sökte och fick den.

Domen: Inte okej med golvpris i upphandlingar

Ett golv för lägsta timlön får inte vara ett kriterium vid upphandling av måleritjänster. Det fastslår Högsta förvaltningsdomstolen i en dom mot allmännyttan i Norrtälje, skriver Arbetsvärlden.

Elektrikerförbundet varslar om strejk

Elektrikerförbundet varslar om strejk mot ett el- och hushållsserviceföretag i Skövde. Anledningen till strejkvarslet är att företaget inte tecknat kollektivavtal, något förbundet har försökt företaget att teckna sedan sommaren. Företaget arbetar bland annat med service av hushållsmaskiner och ventilationsanläggningar.

En alldeles ovanlig kvinna i Borås

När Madeleine Eklund beslutade sig för att berätta för sina kollegor på jobbet om det där hon velat berätta så länge valde hon att först tala med personalchefen. Det första hon säger innan vi satt oss ned är ”är du gay?” Jag svarade ”nej, men det är en annan bokstav i hbtq”. Madeleine Eklund har arbetat på Elcenter JK i Borås sedan 2015.