Det skulle bli valfrihet, men det blev fyra storföretag.

Det skulle bli billigare, men blev högre vinster.

Det skulle bli effektivare, men det blev farligare.

Konsekvenserna av den avreglering som skett av elmarknaden har blivit långt större än vad vi befarade.

Arbetare drabbas hårdast

De som drabbats hårdast hittills är arbetare. Elektriker. De som rest hit som billig arbetskraft åt en leverantör som vunnit en upphandling på lägst pris, och de som arbetar på relativt trygga jobb för avtalsanslutna företag.

Skulle det ske ett terrorattentat riktat mot strömförsörjningen, vem är det då som ansvarar för reservkraftverken?

Jonas Wallin, förbundsordförande Elektrikerna

Kostnadsjakten har satt spår, i form av eftersatt service, underhåll och reparationer, i form av billigast möjliga materiel och utrustning.

Elmarknaden handlar konkret om liv och död. Arbetare mister livet i skylifts, uppe i stolpar och på kraftvärmeverken. Flera om året.

Det gäller också samhället i stort. När elsäkerheten brister riskerar människor att dö i sina bostäder, i trafiken och på arbetsplatserna.

Hot mot rikets säkerhet

Men är det någon som tänkt på konsekvenserna för rikets säkerhet? Skulle det ske ett terrorattentat riktat mot strömförsörjningen, vem är det då som ansvarar för reservkraftverken?

Hur håller vi igång strömförsörjningen till flygplatser, sjukhus och viktiga datasystem?

Innan avregleringen var det enklare att svara på. Idag finns ansvar outsourcat i långa entreprenörskedjor. Säkerhet på arbetsplatsen, elsäkerhet och samhällets möjlighet att skydda sig mot yttre och inre hot blev outsourcat på köpet.

Det är troligen och tragiskt nog bara en tidsfråga innan någon ytterligare får sätta livet till.

Jonas Wallin, förbundsordförande Elektrikerna

Dags att regeringen agerar

För dem som förlorat livet i de senaste årens dödsolyckor är det redan för sent, men samhällets möjlighet att skapa en fungerande elmarknad, en fungerande arbetsmarknad och säkra strömförsörjningen mot terror, finns det fortfarande tid till, om våra politiker är beredda att lyssna, diskutera och rätta till det som blivit fel.

Nu är det dags att regeringen agerar. Vi kommer som förbund inom kort att presentera en rapport om avregleringens förödande konsekvenser.

Avregleringen av elmarknaden har lett till farligare jobb, sämre elsäkerhet, högre elräkningar, lägre standard på elanläggningar och ett ökat hot mot samhällets strömförsörjning i händelse av kris.

Det är troligen och tragiskt nog bara en tidsfråga innan någon ytterligare får sätta livet till. Och vad händer om vi utsätts för ytterligare ett terrorbrott där man riktar in sig på vår strömförsörjning? Regeringen står alldeles för svarslös.

Återreglering av elmarknaden måste bli en tung och stor valfråga under nästa år. Allt annat är oacceptabelt!

Jonas Wallin, förbundsordförande Elektrikerna

Återreglera elmarknaden!

Vad tänker man göra åt alla de oseriösa aktörerna? Vad tänker man göra åt de groteska övervinsterna hos energijättarna? Vad har man för plan för att garantera Sveriges energiförsörjning vid ett terrorattentat?

Detta är frågor som Elektrikerförbundet och jag kommer att rikta mot ansvarigt statsråd när vi presenterar rapporten.

Återreglering av elmarknaden måste bli en tung och stor valfråga under nästa år. Allt annat är oacceptabelt!