• Bojan o Björn. Foto: Jan-Erik Johansson Foto: Tomas Nyberg

Vilka armaturer kan bli bättre, hur monterar jag lättast och vad vill kunden ha? Ja, när det gäller el och belysning vet förstås en elektriker bäst.

– Det är kul när en ny produkt lanseras och jag redan vet vad det är för någonting.

Det säger Bojan Ajkic, elmontör på Mikis El i Växjö, och en viktig kugge i produktutvecklingen på svenska belysningsföretaget DesignLight Scandinavian AB.

Vi träffas i Moheda, någon mil från Växjö, där företaget har sitt huvudsäte och här är Bojan Ajkic flera gånger i månaden.

– Ja, det blir så. Antingen är jag här och handlar eller så tittar vi på nya grejor, bollar idéer. Eller så bara fikar jag och kollar om de har något nytt på gång, säger Bojan Ajkic.

LÄS ÄVEN: Fyra el-grabbar på väg in i arbetslivet

Elektrikern Bojan Ajkic. Foto: Jan-Erik Johansson

DesignLight startades 1996 av paret Björn och Jessica Hultqvist. De designar och utvecklar armaturer, främst LED-belysning och spotar, som sedan tillverkas i Kina. Från att ha varit en liten aktör har företaget växt till en av de större på området i Sverige.

Björn Hultqvist som står för produktutvecklingen är glasdesigner i botten och förstod redan tidigt att ska det funka att göra armaturer så måste montörerna få säga sitt.

– Jag har hela tiden haft ett nätverk av elektriker med i arbetet, det är de som hjälpt oss in på marknaden skulle jag säga. De ger mig input på grejorna och jag vill inte veta vad som är bra, jag vill veta vad som är dåligt så jag kan göra det bättre, säger Björn Hultqvist.

LÄS ÄVEN: De ser till att du kommer fram i underjorden

Bojan Ajkic och de övriga i nätverket bidrar med åsikter kring allt från inkopplingsdetaljer och upphängning till funderingar kring systemlösningar och inte minst vad kunderna förväntar sig att elektrikern ska lösa åt dem.

– Vi får ju mycket tankar från slutkunden som kan vara nyttiga. Då är det kul att kunna gå vidare med dem och kanske se att det blir ett resultat, en ny grej eller förändring, säger Bojan Ajkic.

LÄS ÄVEN: Yrkesskicklig elektriker sedan 37 år – enda skillnaden är att Anders är döv

Designlight har prisats vid flera tillfällen för att vara i framkant med smidiga lösningar. De har vunnit Elfack Design Award två gånger, tävlingen där besökarna röstar fram bästa innovation. Senaste Elfackpriset 2015 fick de för sin P-007 serie med LED-spotar med egen trafo som kan monteras direkt mot isolering och så lågt inbyggnadsdjup att den passar i glespanel. En serie Bojan Ajkic såg ta form.

Bojan o Björn. Foto: Jan-Erik Johansson

– Det är ju ett plus för oss att kunna använda befintlig anläggning vid en renovering exempelvis.

Att se idéer man varit med och tyckt till om bli verklighet, om så bara en liten detalj, är riktigt kul menar Bojan Ajkic som beskriver sig själv lite som en teknikfreak.

– Jo, så är det nog; Att lära sig nytt är ju det som driver en och utvecklingen har ju varit explosionsartad senare år. Och i och med det här så blir det lite undermedvetet att man går och funderar på idéer. Men, alltså, det är ju Björns idéer, fast man är med och bollar i bland, säger han tämligen blygsam över sin egen insats.

Björn Hultqvist är desto tydligare.

– Det är 100 procent elektrikernas förtjänst att vi är där vi är i dag. Gör jag en lampa som de inte gillar så säljer jag inget. Det här är en yrkesgrupp med stolthet för sitt jobb och lyssnar du inte på elektriker när du tillverkar lampor har du inget i branschen att göra, säger han.

LÄS ÄVEN: En ljus framtid för ljusdesigners

Nästa steg då? undrar undertecknad lite försiktigt, men där tar det stopp.

– Nja, vi har en hemlighet på gång som jag hoppas få klart under hösten. Den lovar jag ingen annan har, men du får vänta och se, säger Björn Hultqvist.