• Ettan och tvåan i det nationella branschprovet, tidigare ECY cup. Matilda Jansson och Axel Bodesson från Österänggymnasiet i Kristianstad. Foto: Håkan Nilsson

I år var det el-elever i Kristianstad som dominerade Nationellt branschprov, det som tidigare hette ECY-cup.
Bäst var Matilda Jansson från Österänggymnasiet i Kristianstad och två var Axel Bodelsson från en parallellklass på samma skola.
För första gången i provets historia har en elev haft alla rätt.
– Hon är makalös, säger Matildas lärare Håkan Nilsson.

Eleverna på Österänggymnasiet i Kristianstad gjorde bra resultat i provet i år. Provet består av två delar, en del installation och en del elsäkerhet. Proven gjordes 16-17 mars på respektive skola.
Elsäkerhetsdelen måste eleverna klara för att få sitt certifikat.

Matilda Jansson går i klass EE3A på Österänggymnasiet i Kristianstad och var klart före de andra i resultat. Totalt 76 poäng. 40 i installationsdelen och 36 poäng i elsäkerhetsdelen. Tvåa kom Axel Bodesson från klass EE3B på samma skola, och tre blev Hjalmar Petersson på Haganässkolan i Älmhult.
Österängskolans två klasser kom båda bästalistan över klasser med bästa resultat, med EE3A som klassegrare.

– Vi har kämpat i många år. I fjol var vi på femte plats. Sista veckan har vi kört stenhårt med installationsfrågor. Jag visste att vi hade en bra klass och anade att vi hade en liten chans, säger Håkan Nilsson, som är lärare i EE3A som var bästa klass i landet.
Och att Matilda Jonsson blev bäst av alla förvånar inte honom.

– Hon är en helt makalös tjej. Ambitiös så in i bomben.

Per Eklund

Klickar du här kommer du till resultaten i branschprovet.