Elektrikern har lyssnat med några montörer om hur de ser på de kommande förhandlingarna kring Kraftverksavtalet.

Vi följde med Elektrikerförbundets Lars Jansson ett par dagar när han åkte runt i sitt område för att informera om de förestående förhandlingarna på kraftområdet.

LÄS ÄVEN: ”Det är synd om ungdomen”

För många är de avtalstekniska frågorna svåra. Men återkommande i samtalen var frågorna om beredskap, övertid och restid. Frågan om den allmänna lönenivån och hur lockande jobbet kan vara för ungdomen att söka sig till. På många arbetsplatser är medelålder hög och det behövs en föryngring.

  • Lars Jonsson från Elektrikerna diskuterar med Thomas Andersson och Jonas Arvidsson vid Dala Energi om elektrikernas avtalskrav för kraftavtalet och arbetsgivarnas krav. foto: Staffan Björklund

  • – Färre ska göra lika mycket. Vi tappar fler som blir pensionärer än vi får nya. Vi måste utbilda den unga generationen, säger Jonas Arvidsson på Dala Energi. Foto: Staffan Björklund

  • – Det börjar bli väldigt svårt att få upp lönerna. Kunskapen i Sverige börjar försvinna. Lönerna borde upp så att det blir attraktivt, säger Thomas Andersson, klubbordförande på Dala Energi.

  • – Kraftavtalet är ett ganska bra avtal. Det vi reagerar på är restiden. Den som kör och den som reser bredvid ska ha lika mycket. Det blir ofta mycket resande. Vi jobbar ju huvudsakligen i Stockholm och vi pendlar varje dag. Viktigt att man får både övertidersättning och beredskapsersättning. Man har ju beredskap hela tiden. Även om man är inne och jobbar, säger Hans Cederin från Abeko i Nyköping. Tillsammans med några arbetskamrater jobbar han en bit söder om Järvsö i Hälsingland vid bygget av 37 vindkraftverk. Foto: Per Eklund

  • – Jag tror det blir tufft i år. Lönerna inom kraft behöver komma upp så att det blir attraktivt att börja i branschen, säger Glenn Persson, montör på Elektra i Edsbyn. Foto: Per Eklund

  • – Jag är glad att frågan om beredskap och övertid är med i kraven. I dag försvinner beredskapsersättningen om man får övertid, när man går in och jobbar en helg. Beredskapen har man ju för att man sitter fast. Jag skrev en motion om detta till förra avtalsrörelsen och är glad att det kommit med i år, säger Åke Persson montör vid Falu energi & vatten. Foto: Staffan Björklund