Yrkesidentiteten är viktig för Elektrikerförbundets medlemmar, menar Tomas Sandgren 1:e vice ordförande och ansvarig utgivare för Elektrikern.

I och med det här numret produceras Elektrikern vid Dala-Demokratens redaktion i Falun.

Varför gör ni den här förändringen? Ändrad utgivning, ändrat format och i viss mån ändrat innehåll?

– Vi vill ha en nystart. Vi har kört med det här formatet i 16 år nu, sen 1995. Sen 2005 har den tidigare redaktören gjort den i eget företag. Det har varit en kedja med händelser som gör att vi är där vi är nu.

Men är det bra att Elektrikern lever vidare som egen tidning. Hur ser samarbetet ut med 6F i framtiden vad gäller medlemstidning?

– Det viktigaste med att ha en egen tidning är att vi har en egen yrkesidentitet. Det finns inga konkreta planer på en gemensam medlemstidning inom 6F.

Hur ser du på fackföreningsrörelsens mediapolitik?

– Jag har svårt att svara på det. Det har dock blivit starka reaktioner på den utredning LO gjort. Naturligtvis skulle det vara intressant med ett stort mediehus. Men risken är att identiteten slätas ut.

De finns de som förordar en sammanslagning av tidningar. Skulle det inte förbättra resurserna?

– Det skulle vara tufft med många reportrar som kunde jobba ihop. Men identitetsfrågan väger över.

Vilken funktion ska en medlemstidning ha?

– Dels att jag som elek-triker och mina kompisar kan se vår vardag speglad i tidningen. Det är viktigt att ta upp både problem och ljuspunkter i vardagen. Det är också viktigt för tidningen att ifrågasätta vad förbundsledningen gör. En direktkommunikation mellan ledning och medlemmar. Men det viktigaste är att få information nerifrån och upp i förbundet. Naturligtvis kommer det att bli sidor med information från förbundet. Men de som arbetar med tidningen ska kunna kolla upp saker med ett kritiskt öga.

Om du ser tio år framåt. Hur ser fackföreningarnas tidningar ut då?

– Jag skulle tro att vi satsar mer utvecklingsresurser på webben.

Utvecklingen med webb och hemsidor. Finns det någon framtid för en papperstidning?

– Webben är ett snabbare medium. I papperstidningen kan man vara mer fördjupad. Jag själv vill hellre sätta mig med papperstidningen än att läsa på webben. Jag har elva år kvar, och det lär finnas en papperstidning kvar även då. Det tar nog en hel generation till innan utvecklingen går över från papperstidningen. De fyller olika funktioner Det kan vara en snabb flash om nåt på webben, som man kan läsa om mer i papperstidningen.

Du är från och med nu både 1:e vice ordförande och ansvarig utgivare för tidningen. Du ser inga problem i detta? Om till exempel tidningen planerar publicera kritiska inlägg mot förbundsledningen?

– Jag är medveten om varför frågan ställs. Jag har fått den tidigare. Jag, och den övriga ledningen, välkomnar faktiskt att seriösa journalister kommer att granska förbundets verksamhet. Det gäller både på central och lokal nivå. Vi har haft alldeles för lite av sådan journalistik i vår tidning de senaste åren. Om tidningen ”planerar publicera kritiska inlägg mot förbundsledningen” så kommer jag att medverka till att så verkligen sker. Det är väl så att det är exakt noll människor i världen som är felfria. Det gäller även inom vårt förbund. Tack och lov, är det lätt att tillägga.

Thomas Sandgren

  • Ålder: 49 år
  • Yrke: Installationselektriker. Slutade april 1997, när jag blev uppsagd från Bravida.
  • Fackligt uppdrag: 1:e vice ord-förande
  • Bostadsort: Hisings Kärra, Hisingen, Göteborg.
  • Familj: Fru Helen och två barn, 20 och 17 år.
  • Det roligaste med uppdraget: Att se hur andra människor växer, och få feedback när de talar om det.
  • Citat: ”Det är viktigt att ta upp både problem och ljuspunkter i vardagen”
  • Just nu: Nystart för Elektrikern