• Chefredaktör Helena Forsberg för Målarnas Facktidning, Tomas Nyberg (tidningarnas fotograf och redigerare), Anna Norling, chefredaktör för Elektrikern och Chris Smedbakken (tidningarnas webbredaktör) ska nu besluta om de vill följa med till Stockholm och fortsätta arbetet. Foto: Christian Larsen

  • Anna Norling, redaktör för Elektrikern, och Helena Forsberg, redaktör för Målarnas facktidning. Foto: Christian Larsen

  • Jan-Olof Gustavsson vice ordförande Målareförbundet. Foto: Christian Larsen

  • Per-Håkan Waern förste vice ordförande Elektrikerförbundet. Foto: Christian Larsen

  • Robert Jonsson, VD för LO Mediehus. Foto: Christian Larsen

Sedan 2012 har Tidningen Elektrikern och därefter Målarnas facktidning producerats av Dala-Demokraten. Nu ska de ingå i LO Mediehus tillsammans med fem andra facktidningar. Det för att vara närmare LO.
– Det är en tråkig nyhet. De här två tidningarna är de enda facktidningar som gjorts utanför Stockholm, säger Anna Norling, chefredaktör för Elektrikern.

Beskedet kom för två veckor sedan och för tidningarnas medarbetare innebär det här en stor omställning.

Produktionen och arbetet med tidningarna har utgått från Falun men ska från årsskiftet ingå i LO-Mediehus i Stockholm. Medarbetarna kommer få månaden ut på sig att bestämma om de vill fortsätta arbetet med tidningarna i Stockholm.

– Beskedet kom väldigt oväntat och vi har ännu inte tagit ställning till om vi vill och kan följa med, säger Helena Forsberg, chefredaktör för Målarnas facktidning.

LÄS ÄVEN: 2017: De är nya på redaktionen – Anna och Chris berättar

Per-Håkan Waern, förste vice ordförande i Elektrikerförbundet, säger att detta är ett steg i att skapa en gemensam LO- plattform med andra facktidningar.

– Det har varit svårare att driva en tidning själv och vi vill genom detta bidra till att det blir fler LO-tidningar involverade i LO-Mediehus.

Jan-Olof Gustavsson, vice ordförande i Målareförbundet, är inne på samma linje och att det är gemenskapen som spelar roll.

– Vi gör det här tillsammans. Vi vill hamna i ett tydligare LO- sammanhang.

Målareförbundet och Elektrikerförbundet framhåller att det inte finns någon kritik bakom beslutet. Tvärtom är det väldigt nöjda med det avtal som funnits med Dala-Demokraten och det arbetet som medarbetarna gör.

LÄS ÄVEN: Sandvik: De anställda bjöds på fest – sedan varslades de

Robert Jonsson, VD för LO Mediehus, ser gärna att medarbetarna vill fortsätta arbetet i Stockholm. Annars väntar en ny rekrytering som kan ta tid.

– Det vore givetvis väldigt roligt om de ville följa med. De är duktiga och kompetenta och en resurs som vi vill ha.

Robert Jonsson tillägger att målsättningen är att fler av LO:s förbundstidningar produceras i mediehuset.

Som följd av att fackförbunden sagt upp avtalet med Dala-Demokraten har den s-märkta tidningen varslat om att fem tjänster försvinner från redaktionen.

Förutom de fyra tjänster som producerat Målarnas facktidning och Tidningen Elektrikern har avtalet finansierat ytterligare en journalisttjänst på Dala-Demokratens redaktion.

Aleksandra Stålfors