• Anders Nilsson, första nye klubbordföranden. Foto: Leif Göbel

  • Gudleifur och Jonas utanför Prenads container vid Audis bygge i Lund. Foto: Leif Göbel

  • Gudleifur Svanbergsson monterar brandlarm hos AUDI (takmontage på saxlift). Foto: Leif Göbel

  • Jonas Nilsson utför ackordsjobb på Audi i Lund. Foto: Leif Göbel

  • Elektrikernas lokalkontor vid Tetra Pak. Från vänster Katarina Espenkrona, Anders Gustavsson och Anders Nilsson. Foto: Leif Göbel

  • Katarina Espenkrona möter i hall på Tetra Pak. Foto: Leif Göbel

  • Bravida Prenads montörsklubbs första möte. Foto: Leif Göbel

  • Många elektriker får fixa ordning på jobbet själva när ritningar eller dokumentation är bristfällig. Foto: Leif Göbel

  • Patrick Bondyx och Hans Daniel Steiner poserar utanför ”Skattehuset” i Malmö. Foto: Leif Göbel

  • Torbjörn Jönsson försvinner nästan i höglagret hos Tetra Pak. Foto: Leif Göbel

2016-05-28

 

nyheter

Elektrikern blev kontaktad av fackklubben. Bakgrunden var att Hallberg & Co i Lund och Bravidaägda Prenad hade slagits samman till Bravida Prenad AB. Ett 40-tal elektriker i vardera firman berördes. Men det innebar också att två fackklubbar skulle bli en. Kom och berätta om oss, hälsade klubben. Vi tog dem på orden och åkte dit.

 

 

Programmet var digert. Två arbetsplatser i Lund (Tetra Pak och bilfirman Audi’s nybygge), klubbmöte på eftermiddagen och sedan bostadsbygge i kvarteret Vårsången och Skattekontorskomplexet i Malmö dagen efter. Nog skulle vi få möjlighet att snacka med medlemmar alltid.
– Vi har tagit oss tid och företaget har varit schysta och gett oss facklig tid att smälta samman det fackliga i de två företagen. Det är en process men det har hittills gått bra. En viktig faktor är att vi har hög organisationsgrad och en stark ackordskultur i bägge företagen, säger Anders Nilsson, som är vald till klubbordförande. Vice klubbordförande är Hans Daniel Steiner. En från varje gammal firma. Så går det igen i styrelsens sammansättning också.

 

Man har försökt varva uppdragen så att bägge klubbarna/företagen ska känna sig likvärdiga. När vi träffar medlemmar ute på byggena så förekommer inga speciella synpunkter. Man tror det ska bli bra. Prenad har nu 80 anställda elektriker och verkar främst i Lund och Malmö. Det har varit gott om jobb och ackorden gör att lönerna blivit hyggliga.
Tetra Pak i Råbyholm är en av Lunds större arbetsplatser. Anders Nilsson och Torbjörn Jönsson visar oss runt. Ett 20-tal elektriker är just nu verksamma här med belysning, kraft och nätverk. Här byggs om och till ständigt. Det är industrigruppens största utvecklings- och produktionsenhet samt visningsfabrik. Verksamheten omfattar forskning och utveckling, tillverkning av processutrustning och kompletta förpackningslinjer samt utbildningsenhet för teknisk service. Här arbetar drygt 3 500.

 

Tetra Pak, som grundades av Ruben Rausing, är världsledande inom process- och förpackningslösningar för livsmedel. De levererar produkter som varje dag når flera hundra miljoner människor i fler än 175 länder över hela världen. Med mer än 23 000 anställda i över 85 olika länder.

Det är i princip fotoförbud överallt men hjälpsamma medarbetare på företaget ställer upp och visar så vi kan dokumentera några elektriker som arbetar här. Och eget kontor har man också. Man slås av det ganska självklara – desto mer teknik ju mer jobb är det för elektriker att installera, serva och underhålla.

– En bra arbetsplats. Många har varit här länge. Vi gör i princip alla jobben på ackord, berättar Anders samtidigt som han stolt visar det högteknologiska 24 meter höga höglagret. En smått absurd miljö där automationen är fullständig och diskreta robotar sköter lagringslogistiken.
– Du kan tro att här var många elektriska installationer när detta byggdes. Och de som gjorde besiktningen efteråt imponerades att det inte var en enda anmärkning på det elektriska. Det hade de aldrig varit med om.

 

Katarina Espenkrona är 28 år och bor i Blentarp. Hon är tvåårsmontör. Blev elektriker 2013 och kom som vuxen in via teknikutbildning i Sundsvall. Lärnia i Malmö var för dyrt tyckte kommunen.
– Pappa var betongare men tyckte jag skulle bli elektriker. Och till slut blev jag det också. Det är självständigt och varierat. Jag har jobbat med många olika slags installationer. Vi är två tjejer i klubben.

 

Finns en stark ackordskultur är ofta sammanhållningen lite extra. Det underlättas också av att ganska många varit i firmorna en längre tid. Det finns erfarenhet och man tar tid och skolar upp nya. Ute på byggena var det få som gjorde vågen för lönepåslaget på 2,4 procent i det nyss slutna avtalet. Men då de arbetar på ackord kan de själva ordna en väsentligt bättre löneutveckling.
På Audi’s nybygge, sälj- och verkstadslokaler, träffar vi Jonas Nilsson och Gudleifur Svanbergsson. De är i snitt tre elektriker där som ska ha klar kraft, belysning, brand och styr till i augusti. Ett ackordsjobb – igen – på 3 800 timmar. Här får vi åka skylift för att kolla installationerna högt uppe i taket.
I före detta Skattehuset i Malmö – ett enormt kontorskomplex – träffar vi Hans Daniel Steiner och ledande montören Patrick Bondyx. Två erfarna elektriker. Prenad har här ett jobb på närmare 16 000 timmar för byggherren Videke. Bygget som är etapp 2 i moderniseringen av kontorskomplexet omfattar 12 000 kvm lokalyta, entréplan och källare. Elentreprenaden omfattar kraft, styr, data, belysning, brand och kanalisation. I snitt åtta elektriker jobbar här. Ett ackordsjobb – såklart – med målet 220 kr/timmen.

 

En fråga som de och många andra tar upp är vikten av ordning och reda på byggena och krafttag mot skuttar. Alla som är på ett bygge måste göra rätt för sig och följa avtalen. Annars sabbar man för varandra och ytterst kvalitén. Alla kunde vittna om exempel på underleverantörer med egna spelregler. Ett bekymmer är att allt fler av den arbetsledning som ska hålla i produktionen ute i barackkontoren har för dålig erfarenhet av arbetet på fältet . Det leder till exempelvis sämre koll och ledning, produktionskrockar mellan olika yrkesgrupper, bristande logistik och underlag.
Patrick och Hans Daniel redovisar otaliga exempel på hur de själva får lösa problem då dokumentation, ritningar eller andra underlag är försenade eller bristfälliga. Yrkesstoltheten gör att man löser det själv då.

 

Trana och Muntader i kvarteret Vårsången träffade vi också. Men det blir en egen artikel i nästa nummer av Elektrikern. Hur sammanfattar vi? En juste företagsledning och kloka klubbföreträdare, som får ta sig tid att jämka samman, ja då kan sammanslagningar stärka det fackliga arbetet istället för att utarma det.

 

 

Leif Göbel

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Reportage

Elyseum: Ett hus fullt av elektrisk historia

I det vackra huset i jugendstil vid Gamla Ullevi, som tidigare var en understation till Göteborgs elverk, finns i dag ett museum. Ett museum som visar Göteborgs energihistoria, allt från gasens utveckling till det sena 1900-talets elektriska apparater. Det tillverkades saker av bättre kvalitet förr, säger Naimi Rynge, ingenjör vid Göteborgs energi.

EBR-dagarna: Branschen testar nya höjder

Solen skiner över de hundratalet utställare som ställt upp sina tält invid hoppbackarna på Lugnet i Falun. Här pågår EBR-dagarna, de återkommande branschdagarna för elnätsföretagen. Alla plockar nog fram sitt bästa jag under de här dagarna, säger Bosse Andreasson, elnätschef på Sundsvall Elnät och ordförande i EBR-kommittén. EBR står för ElnätsBranschens Riktlinjer.

Nya medlemmar – från Estland

De båda estländska elektrikerna Aivar Jansson och Neemé Viik sitter vid lunchbordet på bygget i Östersund och fyller omsorgsfullt i blanketterna med rubriken ”Guest Membership”. Det är bra tror jag, för om vi skulle få problem så kan vi få hjälp, förklarar Aivar Jansson.

Här kan ett felaktigt bryt vara livsavgörande

I Alingsås arbetar tio elektriker från Bravida med att leda om och dra ny el i ortens lasarett. Det är inte ett helt okomplicerat arbete. Att arbeta med el på ett sjukhus skiljer sig en del från att arbeta på ett vanligt bygge. Absolut. Vi snackar ju system som är livsuppehållande, säger Jonas Cedgard, ledande montör för Bravidas elektriker på Alingsås lasarett.

Ioannis, Oliver och Jonas – tre av tusentals nya medlemmar i förbundet

Den senaste tiden har rubrikerna i tidningen främst handlat om att Elektrikerförbundet tappar medlemmar. Då är det lätt att glömma att förbundet samtidigt varje år rekryterar nära tre tusen nya medlemmar. Elektrikern följer med under en introduktionsutbildning för nya medlemmar i VK1 i Solna. Arbetslöshetsförsäkringen är precis som det låter en försäkring.

Samma problem där som här

Vi lever i en globaliserad värld. Människor och företag flyttar över gränser för att hitta försörjning, för att skapa nya affärer. Då måste också facken hänga med. Samtala, samarbeta. En del i detta är det möte som sker under några dagar i april i ett trångt konferensrum på Barnhusgatan i Stockholm. Det är tid för reflektion.

Jonas Wallin: ”Jag vill se mer av det gamla Socialdemokraterna”

Töreboda, 1 maj. Jonas Wallin har lunginflammation. Han har kört från Gullspång där han tidigare under dagen har gått i 1 maj-tåg och hållit tal. Där var ett 50-tal i tåget, några fler som lyssnade. Nu är han på plats i Töreboda för sitt andra 1 maj-tal för dagen. Jonas Wallin anländer tillsammans med Christian Carlström, en gammal facklig kompis från Brunnsvik.

Falubor ska kunna köpa andelar i solcellspark: ”Man får ett oberoende av elmarknaden”

En solcellspark som Faluborna kan bli andelsägare i det planeras just nu av Falu Energi och Vatten. Tanken är att både husägare och lägenhetsboende ska kunna producera sin egen el. Man blir en del av en solcellsrevolution, säger Sofie Bergsten, projektledare. Falu Energi och Vatten är i full gång med en förstudie för en solcellspark där faluborna ska kunna bli delägare.

Pontus Boström vald till andre vice ordförande

Pontus Boström är Elektrikerförbundet nye andre vice ordförande. Det stod klart på måndagen. Det känns jättebra, det var ju ett väldigt tydligt mandat, säger region Mitts regionombudsman som nu alltså tar en plats i förbundsledningen.

TV+TEXT: Följ med på Elektrikernas förbundsmöte!

Mellan 2729 maj 2018 pågår Elektrikernas förbundsmöte. Det är förbudets högsta beslutande organ, som sammanträder vart fjärde år. Förbundsledning och förbundsstyrelse väljs, motioner behandlas och förbundets inriktning för de nästkommande 4 åren sätts.

Äntligen: Osmo har fått besked om AFA-pengarna

Äntligen har Osmo Kantoluoto fått besked om att han ska få pengar från Afa-försäkring. Beskedet kom via sms, en lördag i slutet av april. Jag tror det beror på att ni skrev, säger Osmo när han ringer och berättar om beskedet för tidningen. Bakgrunden är denna: Sommaren 2013 skadades Osmo Kantoluoto i en axel vid en kabeldragning i Farsta. Sedan dess har han inte kunnat jobba.

Nu är det nedräkning för Ulf

I samband med förbundsmötet avgår Ulf Carlsson som Elektrikerförbundets andre vice ordförande. En facklig trotjänare som har sin uppfattning klar om vad som stärker en arbetstagarorganisation. Varje gång vi varslar eller är i konflikt, då blir det en uppsträckning i hela organisationen. Det blir fokus på en sak, alla vet vad som gäller, säger Ulf Carlsson.

Elajo får städa upp efter fulel i äldreboende

Det var ett oerhört lyckosamt bygge. Kostnaden blev till och med lägre än budgeterat. Det var bilden som förmedlades när slutnotan för äldreboendet i Vimmerby kommunicerades i lokalpressen. Men så gjordes en extrabesiktning av elinstallationerna. Den var inte lika lyckosam. Det allra mesta var felinstallerat och måste göras om.

I Belgien står kampen mot social dumpning

”Social dumpning”, svarar de tre männen i kör. De har precis fått frågan vad som är viktigast för facket i Belgien att arbeta med just nu. Vi befinner oss i ACV/BIE:s lokaler i centrala Bryssel. ACV/BIE är den fackliga centralorganisationens sektion för byggnadsarbetare, där även elektriker och målare ingår.

Sprillans nytt vattenkraftverk i Tännfallet

Utsikten är bedövande vacker vid Tännfallet i Härjedalen nära gränsen till Norge. Fjällen är nära och vattnet forsar fram. Här har ett sprillans nytt vattenkraftverk precis sett dagens ljus. Det nya kraftverket kommer att producera upp till 1,8 megawatt. Det är mer än dubbel så hög effekt som det tidigare kraftverket mäktade med.