• Anders Nilsson, första nye klubbordföranden. Foto: Leif Göbel

  • Gudleifur och Jonas utanför Prenads container vid Audis bygge i Lund. Foto: Leif Göbel

  • Gudleifur Svanbergsson monterar brandlarm hos AUDI (takmontage på saxlift). Foto: Leif Göbel

  • Jonas Nilsson utför ackordsjobb på Audi i Lund. Foto: Leif Göbel

  • Elektrikernas lokalkontor vid Tetra Pak. Från vänster Katarina Espenkrona, Anders Gustavsson och Anders Nilsson. Foto: Leif Göbel

  • Katarina Espenkrona möter i hall på Tetra Pak. Foto: Leif Göbel

  • Bravida Prenads montörsklubbs första möte. Foto: Leif Göbel

  • Många elektriker får fixa ordning på jobbet själva när ritningar eller dokumentation är bristfällig. Foto: Leif Göbel

  • Patrick Bondyx och Hans Daniel Steiner poserar utanför ”Skattehuset” i Malmö. Foto: Leif Göbel

  • Torbjörn Jönsson försvinner nästan i höglagret hos Tetra Pak. Foto: Leif Göbel

2016-05-28

 

nyheter

Elektrikern blev kontaktad av fackklubben. Bakgrunden var att Hallberg & Co i Lund och Bravidaägda Prenad hade slagits samman till Bravida Prenad AB. Ett 40-tal elektriker i vardera firman berördes. Men det innebar också att två fackklubbar skulle bli en. Kom och berätta om oss, hälsade klubben. Vi tog dem på orden och åkte dit.

 

 

Programmet var digert. Två arbetsplatser i Lund (Tetra Pak och bilfirman Audi’s nybygge), klubbmöte på eftermiddagen och sedan bostadsbygge i kvarteret Vårsången och Skattekontorskomplexet i Malmö dagen efter. Nog skulle vi få möjlighet att snacka med medlemmar alltid.
– Vi har tagit oss tid och företaget har varit schysta och gett oss facklig tid att smälta samman det fackliga i de två företagen. Det är en process men det har hittills gått bra. En viktig faktor är att vi har hög organisationsgrad och en stark ackordskultur i bägge företagen, säger Anders Nilsson, som är vald till klubbordförande. Vice klubbordförande är Hans Daniel Steiner. En från varje gammal firma. Så går det igen i styrelsens sammansättning också.

 

Man har försökt varva uppdragen så att bägge klubbarna/företagen ska känna sig likvärdiga. När vi träffar medlemmar ute på byggena så förekommer inga speciella synpunkter. Man tror det ska bli bra. Prenad har nu 80 anställda elektriker och verkar främst i Lund och Malmö. Det har varit gott om jobb och ackorden gör att lönerna blivit hyggliga.
Tetra Pak i Råbyholm är en av Lunds större arbetsplatser. Anders Nilsson och Torbjörn Jönsson visar oss runt. Ett 20-tal elektriker är just nu verksamma här med belysning, kraft och nätverk. Här byggs om och till ständigt. Det är industrigruppens största utvecklings- och produktionsenhet samt visningsfabrik. Verksamheten omfattar forskning och utveckling, tillverkning av processutrustning och kompletta förpackningslinjer samt utbildningsenhet för teknisk service. Här arbetar drygt 3 500.

 

Tetra Pak, som grundades av Ruben Rausing, är världsledande inom process- och förpackningslösningar för livsmedel. De levererar produkter som varje dag når flera hundra miljoner människor i fler än 175 länder över hela världen. Med mer än 23 000 anställda i över 85 olika länder.

Det är i princip fotoförbud överallt men hjälpsamma medarbetare på företaget ställer upp och visar så vi kan dokumentera några elektriker som arbetar här. Och eget kontor har man också. Man slås av det ganska självklara – desto mer teknik ju mer jobb är det för elektriker att installera, serva och underhålla.

– En bra arbetsplats. Många har varit här länge. Vi gör i princip alla jobben på ackord, berättar Anders samtidigt som han stolt visar det högteknologiska 24 meter höga höglagret. En smått absurd miljö där automationen är fullständig och diskreta robotar sköter lagringslogistiken.
– Du kan tro att här var många elektriska installationer när detta byggdes. Och de som gjorde besiktningen efteråt imponerades att det inte var en enda anmärkning på det elektriska. Det hade de aldrig varit med om.

 

Katarina Espenkrona är 28 år och bor i Blentarp. Hon är tvåårsmontör. Blev elektriker 2013 och kom som vuxen in via teknikutbildning i Sundsvall. Lärnia i Malmö var för dyrt tyckte kommunen.
– Pappa var betongare men tyckte jag skulle bli elektriker. Och till slut blev jag det också. Det är självständigt och varierat. Jag har jobbat med många olika slags installationer. Vi är två tjejer i klubben.

 

Finns en stark ackordskultur är ofta sammanhållningen lite extra. Det underlättas också av att ganska många varit i firmorna en längre tid. Det finns erfarenhet och man tar tid och skolar upp nya. Ute på byggena var det få som gjorde vågen för lönepåslaget på 2,4 procent i det nyss slutna avtalet. Men då de arbetar på ackord kan de själva ordna en väsentligt bättre löneutveckling.
På Audi’s nybygge, sälj- och verkstadslokaler, träffar vi Jonas Nilsson och Gudleifur Svanbergsson. De är i snitt tre elektriker där som ska ha klar kraft, belysning, brand och styr till i augusti. Ett ackordsjobb – igen – på 3 800 timmar. Här får vi åka skylift för att kolla installationerna högt uppe i taket.
I före detta Skattehuset i Malmö – ett enormt kontorskomplex – träffar vi Hans Daniel Steiner och ledande montören Patrick Bondyx. Två erfarna elektriker. Prenad har här ett jobb på närmare 16 000 timmar för byggherren Videke. Bygget som är etapp 2 i moderniseringen av kontorskomplexet omfattar 12 000 kvm lokalyta, entréplan och källare. Elentreprenaden omfattar kraft, styr, data, belysning, brand och kanalisation. I snitt åtta elektriker jobbar här. Ett ackordsjobb – såklart – med målet 220 kr/timmen.

 

En fråga som de och många andra tar upp är vikten av ordning och reda på byggena och krafttag mot skuttar. Alla som är på ett bygge måste göra rätt för sig och följa avtalen. Annars sabbar man för varandra och ytterst kvalitén. Alla kunde vittna om exempel på underleverantörer med egna spelregler. Ett bekymmer är att allt fler av den arbetsledning som ska hålla i produktionen ute i barackkontoren har för dålig erfarenhet av arbetet på fältet . Det leder till exempelvis sämre koll och ledning, produktionskrockar mellan olika yrkesgrupper, bristande logistik och underlag.
Patrick och Hans Daniel redovisar otaliga exempel på hur de själva får lösa problem då dokumentation, ritningar eller andra underlag är försenade eller bristfälliga. Yrkesstoltheten gör att man löser det själv då.

 

Trana och Muntader i kvarteret Vårsången träffade vi också. Men det blir en egen artikel i nästa nummer av Elektrikern. Hur sammanfattar vi? En juste företagsledning och kloka klubbföreträdare, som får ta sig tid att jämka samman, ja då kan sammanslagningar stärka det fackliga arbetet istället för att utarma det.

 

 

Leif Göbel

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Reportage

Omplacering ett alternativ när arbetet blir för tungt

Att arbeta i ett hantverksyrke och samtidigt vara gravid, det är en kombination många kvinnliga elektriker ställs inför. Om kroppen inte orkar med det vanliga arbetet ska arbetsgivaren om det är möjligt erbjuda andra lättare arbetsuppgifter. Något som fler arbetsgivare bör uppmärksammas på.

”Tjejer måste informeras bättre om elprogrammet”

Ida och Moa från Ulricehamns kommun är 16 år och har just börjat första året på elprogrammet vid Ållebergsgymnasiet i Falköping. Jag är inte rädd för att bli ensam tjej på jobbet, säger Ida och får medhåll av kompisen Moa: Man måste ha lite attityd, säger hon. De vill ha mer info på högstadiet för att locka fler tjejer till utbildningen.

Från fackligt arbete till yrkeslärare – Alla tre halkade in på ett bananskal

Tidigare var de tre fackligt aktiva elektriker. I dag är de lärare på el- och energiprogrammet på Ållebergsgymnasiet i Falköping. Vi har nog halkat in på lärarjobbet på ett bananskal alla tre, säger Henric Hagberg.

Ackord på Kvinnebyskolan: ”Längtar till nästa jobb att mäta”

– Ackordet är inget man ska vara rädd för. Marcus ”Glenn” Eriksson är 25 år och mäter sitt första ackordsjobb. -Det här är ett lagom långt jobb att starta med, 1400 timmar. Strax före midsommar började Marcus själv på jobbet vid Kvinnebyskolan i Linköping. En liten skola i utkanten av stan som blivit för liten och nu byggs en stor utbyggnad.

Fyra el-grabbar på väg in i arbetslivet

Hur är det att välja ett gymnasieprogram redan i högstadiet, ett program som i praktiken blir ett yrkesval? Men det är inte alltid som gymnasievalet stämmer senare i livet. För fyra år sedan mötte vi fyra elever på Lugnetgymnasiet i Falun för första gången. Att det blev Viktor, Anders André och Gustav var mest en slump.

Kvinnliga och homosexuella elektriker fryses ut – nu lyfts problemet i filmer

Elektrikerförbundet vill uppmärksamma att människor blir utfrysta på arbetsplatser, i samhället och föreningsliv. I några mycket korta filmer uppmärksammar konstnären Martin Lima de Faria problemen. Elektrikerna har varit med och finansierat filmerna. Det är få tjejer i elektrikeryrket. Av Elektrikerförbundets 25 000 medlemmar är det bara tre procent som är kvinnor.

Domstolen gick på Sandras linje – gav rätt mot försäkringskassan

I våras fick Sandra Rudeberg rätt mot försäkringskassan, som hade nekat henne sjukskrivning efter cancerbehandling. Hjälpen kom av den juristförsäkring som Elektrikerförbundets och Sekos medlemmar har tillgång till. Våren 2015 var tuff för Sandra Rudeberg. Efter en sjukdomsperiod för utbrändhet, fick hon besked om att hon hade bröstcancer.

Percy Kindahl: ”Bästa att jobba som hissmontör”

Det är tio år sen han gick i pension. Men han fortsätter sin aktivitet. På El-ettans årsmöte satt han sekreterare. Percy Kindahl har som så många andra ett rikt liv att berätta om. Han berättar också gärna om arbetarrörelsens historia och gärna om Söder i Stockholm. Vi följde honom en dag. .solidtango-embed#s6l9xk9489c { position:relative; padding-bottom:56.

Fotografen David följde strömmen – sadlade om till elektriker

De mänskliga mötena och problemlösningen finns där fortfarande, men mycket annat är nytt. Efter närmare två decennier som fotojournalist bytte David Bergström bana och utbildade sig till elektriker för att göra skillnad. Det är ingen hemlighet att tidningsbranschen genomgår en kris som drabbar både de som skriver och de som fotograferar.

Dennis tar det med ro

ReportageTio SM-guld som senior och siktet inställt på VM nästa år. Elektrikern Dennis Gustavsson tillhör absoluta sverigeeliten i rodd. Tjusningen? Tja, antagligen att man gillar mjölksyra, ha-ha.   Dennis Gustavsson skrattar och fortsätter att trycka i sig medhavda limpmackor med räkost.
Foto: Tomas Nyberg

36 år sen Henrik svävade mellan liv och död

– Det bara smällde. Jag såg en grön aura. Det enda som var kvar på kroppen var en strumpa och kalsingarna. Det luktade bränt kött. Henrik Söderstad var 23 år när han drabbades av en olycka i ett ställverk på Kvarnsvedens Pappersbruk. I dag är han fortfarande elektriker. På kroppen har han minnena från olyckan. – Jag går inte gärna i solen, konstaterar Henrik.

Jaguaren Juma dödades för OS-jippo

os i brasilienI staden Manaus i brasilianska Amazonas sköts den sällsynta jaguaren Juma till döds efter att ha slitit sig loss under ett OS-jippo under den flera hundra städer långa resa som OS-facklan vandrat. Efter att fyra ampuller med lugnande medel inte lyckats stoppa vilddjuret drog en närvarande soldat sin pistol och sköt Juma till döds.

Våldet bakom OS-kulisserna

os i brasilien  Jag befinner mig i det farligaste landet i världen som inte befinner sig i krig. I Brasilien sker 60 000 dödsfall till följd av våld varje år, och en stor majoritet av dem dör av skottskador från handeldvapen.   Den hissnande kriminaliteten har gjort att många i Brasilien anser att en bra bov är en död bov, och sympatiserar med polisens hårdare tag mot kriminella gäng.

Slaget om Vila Autodromo

os i brasilienMitt i ett av de fina kvarter som vigts åt de olympiska spelen i Rio de Janeiro ligger Vila Autodromo. Det är ett bostadsområde som gjort sig känt som en av de få fredliga favelorna i staden. Vila Autodromo var ett hem för över 600 familjer för ett år sedan. Det består av riktiga hus av tegel och inte alls några skjul men kallas ändå för en kåkstad – Favela.

Elektrikerjobbet blir konst – Jimmy ställer ut på Runöskolan

Det är en del av den här tiden. Hur skitigt kan det va. Det säger Jimmy Rosenholm från Vallentuna. Han jobbar som elektriker. Men han är också konstnär. Han talar om en tavla han målat från ett oacceptabel arbetsmiljö. Under maj och delar av juni har Jimmy haft en utställning på LO-skolan vid Runö i Åkersberga.