– Att få knapparna ”smarta” på ett enkelt sätt… det är det våra kunder tycker är kul och bra.

Det säger Babak Esfahani, medgrundare och VD, och när han säger kunder menar han både slutkunder och elektrikern som installerar.

– Vår ingång i det här var att göra en ”dum” produkt smart så enkelt som möjligt, både vid installationen och för brukaren. Du ger kunden en dimmer, men samtidigt ger du honom en massa mervärden som är enkla både att använda och att förklara. Jag tror vi lyckades fånga elektrikernas hjärta med detta.

LÄS ÄVEN: Plejd får ny storägare

Det var på Elfack 2015 som Plejd första gången visade upp sin produkt. Bolaget hade tidigare byggt komplexa styrsystem på stora lyxbåtar och yachter och ville omvandla sina lösningar till smarta hem-miljö.

Men efterfrågan i hemmen fanns inte på samma sätt som i lyxyachterna med all sin teknik och behov av lösningar.

I stället skalade man ned det hela till belysning och resultatet blev en universaldimmer i puckformat som passar bakom brytaren i apparatdosan.

Enkelhet där några puckar och någon timmas installation snabbt gör belysningen smart med scenarior, gåbortknapp och schemaläggning, det var tanken.

– Jättesvårt att konkurrera med stora komplexa system för hela huset, men här såg vi att det fanns en stor lucka. Alla sa att elektriker är konservativa, men vi fick ett fantastiskt mottagande på mässan och tänkte att det här kanske faktiskt funkar, säger Babak Esfahani.

När systemet byggs ut med fler puckar pratar dessa trådlöst via mesh-teknik och bluetooth. Via en app programmerar och styr du systemet parallellt med brytarna som fungerar som vanligt. Ett inbyggt astro- och vecko-ur ger möjlighet att följa solens upp- och nedgång.

En controller för laster upp till 16 A och styrning 1-10 V eller 0-10 V kom i samma veva och trots att tekniken i sig inte var ny slog Plejd sig in på marknaden.

LÄS ÄVEN: Ny teknik: Jakten på den ultimata träskruven

Bolaget har gått från 3-4 anställda till närmare 50 stycken på bara ett par år och har haft sina största problem i att tillverka i takt med efterfrågan. I lokalerna i Mölndal utvecklas både mjuk- och hårdvara och nu kommer fler produkter som alla ”lirar” inom systemet.

Produkter som tagits fram inte minst för att de efterfrågas av elektriker.

– Absolut; Varje beslut vi tar grundas på vad som gör ”kunden glad”, det är vårt fokus. Vi vill ha tätt samarbete med marknaden, jag menar, jag sitter i fortfarande i supporten och snackar med våra kunder, säger Babak Esfahani.

En ny krondimmer är i produktion och under hösten släpps LED-10, en driver tänkt främst för mindre LED-lampor. Samma puckformat, reglerbar upp till 10W 300-700mA tänkt för små LED i exempelvis fönstersmygar och liknande.

Plejd släpper också en trådlös tryckknapp som kan limmas upp och så kommer den efterfrågade gatewayen som gör att systemet öppnas mot omvärlden.

– Dess primära syfte är att du ska kunna styra din belysning via internet. Men den blir ju också ett interface mot andra system, ett sätt att framtidssäkra en integrering med andra system.

LÄS ÄVEN: Racing: ABB tar e-bilen till nya höjder

Men vilka system den kommer kunna jobba med är inte klart ännu.

– Nej, vi kommer återkomma till detta efter hand. Det beror lite på hur tungt det blir för oss att gå in i de olika plattformarna och vilka som kommer att efterfrågas.

– Att allt numera kan funka ihop har inte fått fäste hos folk än. Poängen är att vi är förberedda och just nu är den stora efterfrågan att kunna styra vårt system över internet, säger Babak Esfahani.

  • Svenska bolaget Plejd med sin universaldimmer har snabbt slagit sig in på marknaden för smarta belysningslösningar i Sverige. Nedskalad enkelhet har varit ledordet, menar VD och medgrundare Babak Esfahani, som nu presenterar nya produkter från högkvarteret i Mölndal där både mjuk- och hårdvara tas fram. Foto: Jan-Erik Johansson Foto: Jan-Erik Johansson

  • Svenska bolaget Plejd med sin universaldimmer har snabbt slagit sig in på marknaden för smarta belysningslösningar i Sverige. Nedskalad enkelhet har varit ledordet, menar VD och medgrundare Babak Esfahani, som nu presenterar nya produkter från högkvarteret i Mölndal där både mjuk- och hårdvara tas fram. Foto: Jan-Erik Johansson Foto: Jan-Erik Johansson

  • LED-10 heter den här nya drivern som likt övriga produkter får plats bakom brytaren i appdosan. 10W och 300-700mA för små anläggningar som dekorationsbelysning eller fönstersmygar. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Det finns många varianter när det gäller smarta belysningslösningar och ännu mer smak och tycke. Men utan att recensera så har Plejds puckar i alla fall har blivit en riktig ”snackis” bland elektriker. Foto: Jan-Erik Johansson