• Tomas Karlsson i sitt eget containerkontor på bygget. Foto: Leif Gobel

  • Tomas Karlsson kollar igenom ritningarna inne i kontorsmodulen. Foto: Leif Gobel

  • Falköpings kommun bygger hyreslägenheter för olika behov i centrala stan. Foto: Leif Gobel

  • Till vänster Morgan Andersson, ombudsman Region Väst och Tomas Karlsson, Bravida Skövde. Foto: Leif Gobel

2016-01-08

reportage

Thomas Karlsson, 58 år, är ledande montör på Bravida Skövde och har arbetat på ackord sedan 80-talet.
– Visst, du måste engagera dig lite extra men du får ut så mycket mera. Det är värt det. Varför låta företaget tjäna de pengarna på arbete som du ändå utför. Ackord är bra att använda för både mindre och lagom stora jobb. Det är inte rätt att det passar främst för större byggen, säger Thomas.

 
Ackordssystemet, ATL, är en del av installationsavtalet som slutits mellan Elektrikerna och EIO (Elektriska Installatörsorganisationen). En rättighet i kollektivavtalet att välja att använda för varje medlem. Ackordet har stor betydelse för både lönenivå och löneutveckling för alla elektriker. Arbetsgivarna vill gärna ersätta det med ett företagsstyrt prestationslönesystem.

 

Ett kallt novemberregn strilar över Falköping. Tillsammans med ombudsmannen Morgan Andersson, Region Väst, ska vi träffa Thomas på ett lägenhetsbygge. Kommunala Falköping Hyreslägenheter bygger ett nytt LSS-boende (för personer med funktionsnedsättning) med tolv lägenheter och ett tvåvånings hyreshus med åtta lägenheter. Bravida som har elentreprenaden på närmare 1 000 timmar ska ordna kraft, belysning, brand- och datainstallationer.
– Mitt mål är att få ut mer än 200 kronor i timmen. Det ska nog gå bra. Här är inga problem med att mäta från företagets sida. Bra dialog med arbetsledningen underlättar alltid vid ackordsarbeten, säger Thomas.
Bravida i Skövde och Falköping har cirka 20 tal montörer per ort varav runt hälften mäter jobben. Det hölls en ATL-cirkel i våras.
Vi försöker hålla minst 2-3 ATL-cirklar eller utbildningar varje år för de drygt 400 aktiva medlemmarna i Skaraborg, berättar Morgan Andersson.
Vad har då en veteran som Thomas för synpunkter på ackorden.
– Den nya fördelningen har fungerat bra för mig men jag vet att andra är missnöjda. Kan väl tycka att vi borde ta bort brytpunkten, den har spelat ut sin roll. Viktigt få fram nyprissättning på till exempel elcentraler, multimediacentraler och LED-installationer som det bara blir mer av.
– Snittet på ackorden i Skaraborg ligger på 206 kronor i timmen. Ortsmultiplikatorn på 1,0 gör att vi inte får upp förtjänsten mer, säger Morgan Andersson.

 

Thomas betonar vikten av träffar för ledande montörer.
– Det är viktigt med erfarenhetsutbyte, tips och råd från kollegorna. Man lär sig nytt och det är bra att veta hur man har det och jobbar på andra firmor och orter.

Leif Göbel

 

Kortfakta ATL

ATL eller ackordstidlistan togs fram 1989. Alla tider i listan är framförhandlade mellan elarbetsgivarna EIO och Elektrikerna. Som grund har tidsstudier använts. I princip alla anbud som i dag lämnas in använder ATL som beräkning för arbetskostnaden. Utvecklingen av ATL-listan pågår för att fånga upp nya material och arbetsmetoder.

Det är ett prestationslönesystem där du påverkar din egen arbetssituation i större utsträckning via ackordslaget. Och du får rätt betalt för det du faktiskt utför. Ett plus är att firman i regel tjänar bättre.

Vad får du?

Ett lönesystem som uppmuntrar till delaktighet, ansvarstagande och smarta lösningar. Du blir belönad för god planering av arbetet och tidhållningen. Högre lön, både när det gäller timförtjänst, semester och sjuklön. Betalt efter din och arbetskamraternas faktiska arbetsinsats. Bättre arbetsmiljö då du får större möjligheter, genom den egna planeringen, att påverka din och kamraternas arbetsdag. Bättre sammanhållning med arbetskamrater då ni har ett gemensamt mål som ni planerar och arbetar mot.

Vad kan det ge i pengar?

Vi utgår i exemplet från en månadslön på 27 000 kr. Deltar du i ett ackordslag där du får ut 190 kr/timmen blir skillnaden cirka 6 000 kr /månad och runt 75 000 kr på årsbasis. Ligger ditt ackord på 230 kr/tim ger det 13 000 kr mer i månaden och cirka 160 000 kr mer per år jämfört med månadslönen.

Veta mera

sef.se/kollektivavtal/ATL ackord

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Reportage

Elyseum: Ett hus fullt av elektrisk historia

I det vackra huset i jugendstil vid Gamla Ullevi, som tidigare var en understation till Göteborgs elverk, finns i dag ett museum. Ett museum som visar Göteborgs energihistoria, allt från gasens utveckling till det sena 1900-talets elektriska apparater. Det tillverkades saker av bättre kvalitet förr, säger Naimi Rynge, ingenjör vid Göteborgs energi.

EBR-dagarna: Branschen testar nya höjder

Solen skiner över de hundratalet utställare som ställt upp sina tält invid hoppbackarna på Lugnet i Falun. Här pågår EBR-dagarna, de återkommande branschdagarna för elnätsföretagen. Alla plockar nog fram sitt bästa jag under de här dagarna, säger Bosse Andreasson, elnätschef på Sundsvall Elnät och ordförande i EBR-kommittén. EBR står för ElnätsBranschens Riktlinjer.

Nya medlemmar – från Estland

De båda estländska elektrikerna Aivar Jansson och Neemé Viik sitter vid lunchbordet på bygget i Östersund och fyller omsorgsfullt i blanketterna med rubriken ”Guest Membership”. Det är bra tror jag, för om vi skulle få problem så kan vi få hjälp, förklarar Aivar Jansson.

Här kan ett felaktigt bryt vara livsavgörande

I Alingsås arbetar tio elektriker från Bravida med att leda om och dra ny el i ortens lasarett. Det är inte ett helt okomplicerat arbete. Att arbeta med el på ett sjukhus skiljer sig en del från att arbeta på ett vanligt bygge. Absolut. Vi snackar ju system som är livsuppehållande, säger Jonas Cedgard, ledande montör för Bravidas elektriker på Alingsås lasarett.

Ioannis, Oliver och Jonas – tre av tusentals nya medlemmar i förbundet

Den senaste tiden har rubrikerna i tidningen främst handlat om att Elektrikerförbundet tappar medlemmar. Då är det lätt att glömma att förbundet samtidigt varje år rekryterar nära tre tusen nya medlemmar. Elektrikern följer med under en introduktionsutbildning för nya medlemmar i VK1 i Solna. Arbetslöshetsförsäkringen är precis som det låter en försäkring.

Samma problem där som här

Vi lever i en globaliserad värld. Människor och företag flyttar över gränser för att hitta försörjning, för att skapa nya affärer. Då måste också facken hänga med. Samtala, samarbeta. En del i detta är det möte som sker under några dagar i april i ett trångt konferensrum på Barnhusgatan i Stockholm. Det är tid för reflektion.

Jonas Wallin: ”Jag vill se mer av det gamla Socialdemokraterna”

Töreboda, 1 maj. Jonas Wallin har lunginflammation. Han har kört från Gullspång där han tidigare under dagen har gått i 1 maj-tåg och hållit tal. Där var ett 50-tal i tåget, några fler som lyssnade. Nu är han på plats i Töreboda för sitt andra 1 maj-tal för dagen. Jonas Wallin anländer tillsammans med Christian Carlström, en gammal facklig kompis från Brunnsvik.

Falubor ska kunna köpa andelar i solcellspark: ”Man får ett oberoende av elmarknaden”

En solcellspark som Faluborna kan bli andelsägare i det planeras just nu av Falu Energi och Vatten. Tanken är att både husägare och lägenhetsboende ska kunna producera sin egen el. Man blir en del av en solcellsrevolution, säger Sofie Bergsten, projektledare. Falu Energi och Vatten är i full gång med en förstudie för en solcellspark där faluborna ska kunna bli delägare.

Pontus Boström vald till andre vice ordförande

Pontus Boström är Elektrikerförbundet nye andre vice ordförande. Det stod klart på måndagen. Det känns jättebra, det var ju ett väldigt tydligt mandat, säger region Mitts regionombudsman som nu alltså tar en plats i förbundsledningen.

TV+TEXT: Följ med på Elektrikernas förbundsmöte!

Mellan 2729 maj 2018 pågår Elektrikernas förbundsmöte. Det är förbudets högsta beslutande organ, som sammanträder vart fjärde år. Förbundsledning och förbundsstyrelse väljs, motioner behandlas och förbundets inriktning för de nästkommande 4 åren sätts.

Äntligen: Osmo har fått besked om AFA-pengarna

Äntligen har Osmo Kantoluoto fått besked om att han ska få pengar från Afa-försäkring. Beskedet kom via sms, en lördag i slutet av april. Jag tror det beror på att ni skrev, säger Osmo när han ringer och berättar om beskedet för tidningen. Bakgrunden är denna: Sommaren 2013 skadades Osmo Kantoluoto i en axel vid en kabeldragning i Farsta. Sedan dess har han inte kunnat jobba.

Nu är det nedräkning för Ulf

I samband med förbundsmötet avgår Ulf Carlsson som Elektrikerförbundets andre vice ordförande. En facklig trotjänare som har sin uppfattning klar om vad som stärker en arbetstagarorganisation. Varje gång vi varslar eller är i konflikt, då blir det en uppsträckning i hela organisationen. Det blir fokus på en sak, alla vet vad som gäller, säger Ulf Carlsson.

Elajo får städa upp efter fulel i äldreboende

Det var ett oerhört lyckosamt bygge. Kostnaden blev till och med lägre än budgeterat. Det var bilden som förmedlades när slutnotan för äldreboendet i Vimmerby kommunicerades i lokalpressen. Men så gjordes en extrabesiktning av elinstallationerna. Den var inte lika lyckosam. Det allra mesta var felinstallerat och måste göras om.

I Belgien står kampen mot social dumpning

”Social dumpning”, svarar de tre männen i kör. De har precis fått frågan vad som är viktigast för facket i Belgien att arbeta med just nu. Vi befinner oss i ACV/BIE:s lokaler i centrala Bryssel. ACV/BIE är den fackliga centralorganisationens sektion för byggnadsarbetare, där även elektriker och målare ingår.

Sprillans nytt vattenkraftverk i Tännfallet

Utsikten är bedövande vacker vid Tännfallet i Härjedalen nära gränsen till Norge. Fjällen är nära och vattnet forsar fram. Här har ett sprillans nytt vattenkraftverk precis sett dagens ljus. Det nya kraftverket kommer att producera upp till 1,8 megawatt. Det är mer än dubbel så hög effekt som det tidigare kraftverket mäktade med.