• Tomas Karlsson i sitt eget containerkontor på bygget. Foto: Leif Gobel

  • Tomas Karlsson kollar igenom ritningarna inne i kontorsmodulen. Foto: Leif Gobel

  • Falköpings kommun bygger hyreslägenheter för olika behov i centrala stan. Foto: Leif Gobel

  • Till vänster Morgan Andersson, ombudsman Region Väst och Tomas Karlsson, Bravida Skövde. Foto: Leif Gobel

2016-01-08

reportage

Thomas Karlsson, 58 år, är ledande montör på Bravida Skövde och har arbetat på ackord sedan 80-talet.
– Visst, du måste engagera dig lite extra men du får ut så mycket mera. Det är värt det. Varför låta företaget tjäna de pengarna på arbete som du ändå utför. Ackord är bra att använda för både mindre och lagom stora jobb. Det är inte rätt att det passar främst för större byggen, säger Thomas.

 
Ackordssystemet, ATL, är en del av installationsavtalet som slutits mellan Elektrikerna och EIO (Elektriska Installatörsorganisationen). En rättighet i kollektivavtalet att välja att använda för varje medlem. Ackordet har stor betydelse för både lönenivå och löneutveckling för alla elektriker. Arbetsgivarna vill gärna ersätta det med ett företagsstyrt prestationslönesystem.

 

Ett kallt novemberregn strilar över Falköping. Tillsammans med ombudsmannen Morgan Andersson, Region Väst, ska vi träffa Thomas på ett lägenhetsbygge. Kommunala Falköping Hyreslägenheter bygger ett nytt LSS-boende (för personer med funktionsnedsättning) med tolv lägenheter och ett tvåvånings hyreshus med åtta lägenheter. Bravida som har elentreprenaden på närmare 1 000 timmar ska ordna kraft, belysning, brand- och datainstallationer.
– Mitt mål är att få ut mer än 200 kronor i timmen. Det ska nog gå bra. Här är inga problem med att mäta från företagets sida. Bra dialog med arbetsledningen underlättar alltid vid ackordsarbeten, säger Thomas.
Bravida i Skövde och Falköping har cirka 20 tal montörer per ort varav runt hälften mäter jobben. Det hölls en ATL-cirkel i våras.
Vi försöker hålla minst 2-3 ATL-cirklar eller utbildningar varje år för de drygt 400 aktiva medlemmarna i Skaraborg, berättar Morgan Andersson.
Vad har då en veteran som Thomas för synpunkter på ackorden.
– Den nya fördelningen har fungerat bra för mig men jag vet att andra är missnöjda. Kan väl tycka att vi borde ta bort brytpunkten, den har spelat ut sin roll. Viktigt få fram nyprissättning på till exempel elcentraler, multimediacentraler och LED-installationer som det bara blir mer av.
– Snittet på ackorden i Skaraborg ligger på 206 kronor i timmen. Ortsmultiplikatorn på 1,0 gör att vi inte får upp förtjänsten mer, säger Morgan Andersson.

 

Thomas betonar vikten av träffar för ledande montörer.
– Det är viktigt med erfarenhetsutbyte, tips och råd från kollegorna. Man lär sig nytt och det är bra att veta hur man har det och jobbar på andra firmor och orter.

Leif Göbel

 

Kortfakta ATL

ATL eller ackordstidlistan togs fram 1989. Alla tider i listan är framförhandlade mellan elarbetsgivarna EIO och Elektrikerna. Som grund har tidsstudier använts. I princip alla anbud som i dag lämnas in använder ATL som beräkning för arbetskostnaden. Utvecklingen av ATL-listan pågår för att fånga upp nya material och arbetsmetoder.

Det är ett prestationslönesystem där du påverkar din egen arbetssituation i större utsträckning via ackordslaget. Och du får rätt betalt för det du faktiskt utför. Ett plus är att firman i regel tjänar bättre.

Vad får du?

Ett lönesystem som uppmuntrar till delaktighet, ansvarstagande och smarta lösningar. Du blir belönad för god planering av arbetet och tidhållningen. Högre lön, både när det gäller timförtjänst, semester och sjuklön. Betalt efter din och arbetskamraternas faktiska arbetsinsats. Bättre arbetsmiljö då du får större möjligheter, genom den egna planeringen, att påverka din och kamraternas arbetsdag. Bättre sammanhållning med arbetskamrater då ni har ett gemensamt mål som ni planerar och arbetar mot.

Vad kan det ge i pengar?

Vi utgår i exemplet från en månadslön på 27 000 kr. Deltar du i ett ackordslag där du får ut 190 kr/timmen blir skillnaden cirka 6 000 kr /månad och runt 75 000 kr på årsbasis. Ligger ditt ackord på 230 kr/tim ger det 13 000 kr mer i månaden och cirka 160 000 kr mer per år jämfört med månadslönen.

Veta mera

sef.se/kollektivavtal/ATL ackord

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Reportage

ETG: Ett växande koncept

Vi närmar oss 50 partners. I dag ingår 44 skolor i konceptet, säger Jonas Andersson, vd för ETG. I en sal på Lugnetgymnasiet i Falun sitter ett 20-tal representanter från olika skolor i regionen. En hel del från skolor som redan är med i ETG-konceptet (Elteknikbranschens gymnasium).

Mikael gav en del av sig själv till sin son

Det snurrade ju till lite grand i magen, när det blir så konkret, att om några timmar så ska vi göra det vi har väntat på i 30 års tid, berättar Mikael Pettersson. Elektrikernas biträdande förhandlingschef är tillbaka på jobbet igen. I början av december lades han in på Akademiska sjukhuset i Uppsala för en mycket viktig operation.

”Det är en styrka att vi granskar arbetsmiljön gemensamt”

Dagen inleds med en genomgång på Byggfackens hus.

På plats för att försäkra sig om medlemmarnas bästa

Det är fullt i salen på hotell Winn i Gävle. Ett femtiotal försäkringsinformatörer från LO har samlats för att få nytt bränsle inför samtalen med medlemmar i Gävle-Dalaområdet. Det är inte så lätt att få sjukersättning i dag, säger en röst i salen. Precis.

”Svårt att förklara alla namnbyten för kunderna”

Tommy Persson har haft fem olika arbetsgivare. Ändå har han aldrig lämnat sitt jobb i Töreboda. Det är lite svårt att förklara alla namnbyten för kunderna, men sedan kvittar det väl vad det står på ryggen, konstaterar Tommy Persson. Det var den 26 augusti 1985 som Tommy Persson för första gången klev in genom dörren till elfirman i Töreboda.

”Jag har bara följt med”

Gunnar Johansson arbetar i dag på Assemblin i Trollhättan. Här har han arbetat i tre decennier. Företagens namn har varierat men arbetet har bestått. Jag har aldrig sagt upp mig eller slutat, utan jag har följt med på grund av att firmor sålts, berättar Gunnar Johansson. När Gunnar Johansson började arbeta som elektriker i Trollhättan 1987 hette företaget Enorsons el.

”Det blev bättre den här gången”

Arbetsvillkoren och arbetstryggheten har förändrats för linjemontörerna det senaste decenniet. Utförsäljningen av elnät och upphandlingen av underhåll, service och nybyggnation, har gjort att montörerna har blivit en bricka och en handelsvara. Övergången kan göras mycket illa med svåra problem för montörer, och det kan också göras bra.

Avregleringen kom med ett högt pris

Den avreglerade elmarknaden ledde inte bara till miljardvinster för de stora elbolagen på bekostnad av högre elpriser för hushållen och en sämre samhällssäkerhet utan även till sämre villkor för de anställda. Det här konstaterar journalisten och författaren Mats Wingborg, som på uppdrag av Elektrikerförbundet har granskat avregleringen.

Stridsåtgärdsutredningen: ”Fortsätt oroa er säger jag”

Elektrikerförbundets tidigare förhandlingschef, Ronny Wenngren, lämnade Elektrikerförbundet hösten 2016. Han skulle bli pensionär. Det blev inte riktigt så. Särskilt inte efter det där telefonsamtalet i somras. Det var från Arbetsmarknadsdepartementet.

Henrik fixar extrapengar vid lönerevisionerna

Region Mitt tar hjälp av förtroendevalda vid lönerevisioner på klubblösa företag. Det senaste året har Henrik Hedman, vanligtvis klubbordförande vid K4 Elektriska i Danderyd, förhandlat fram drygt 46 000 kronor utöver vad avtalet ger till medlemmar vid 36 olika företag i Stockholmsområdet.

Medlemmar i politiken: ”Det fanns något radikalare i Vänsterpartiet”

MEDLEMMAR I POLITIKEN Johan Jensen är serviceelektriker på Elektro-Emanuel i Skene, klubbordförande för SEF och samtidigt aktiv i Vänsterpartiet. När man lyssnar på vad Elektrikerförbundet säger om arbetsmarknaden, vad förbundet arbetar för att förbättra för sina medlemmar, så är det för mig det samma som de frågor vi driver i Vänsterpartiet, säger han.

Medlemmar i politiken: ”Jag skulle vilja se facket mindre politiskt”

MEDLEMMAR I POLITIKEN Daniel Åhs är klubbordförande på hissföretaget Otis i Norrköping. Efter åtta år utanför facket valde han i fjol att gå med igen och tycker att Elektrikerna förändrats till det bättre. Men en hel del av kritiken har han kvar. Efter ett år som installationselektriker engagerade sig Daniel Åhs fackligt och gick en facklig kurs.

Insatsstyrkan är på plats

En isstorm har slagit ut elen mellan Partille och Stenkullen. En miljon människor är utan ström. Något som har lett till att insatsstyrkan kallats in för att bygga nya ledningar. Göteborg ligger alltid illa till i de här övningarna, skrattar Åke Persson, som är arbetsmiljöobservatör under övningen. Vi befinner oss på Åsbro kursgård utanför Örebro.

De är framtidens kraftverkare

På Åsbro kursgård utanför Örebro tränar inte bara Svenska Kraftnäts insatsstyrka här finns även elever och högskolestudenter under utbildning. Vi gör ett besök hos några av dem. Först träffar vi ett gäng gymnasieelever som läser Eldistribution på El- och energiprogrammet. !function(e,t,s,i){var n=”InfogramEmbeds”,o=e.getElementsByTagName(”script”),d=o[0],r=/^http:/.

Chinatown, måndag förmiddag i januari 2018

Det piskar en hård, snöblandad vind utanför entreprenörernas bodar på SSAB i Oxelösund. I en av bodarna sitter sju män, alla elektriker från Caverion Nyköping, och värmer sig. Området där entreprenörernas bodar ligger kallas Chinatown. Det är en liten by i sig, på SSAB:s område i Oxelösund. Här har de stora entreprenörerna sina stadiga medarbetare.