• Bild: Pixabay (Bilden har inget samband med texten)

2019-06-19

Målareförbundet har lämnat in ytterligare en stämning till Arbetsdomstolen gällande en målare som de hävdar har rätt till betald arbetstid till och från kunden där arbetet utförts.

De hänvisar till EU-rättens dom men också kollektivavtalet för målare.

Den stämningsansökan som lämnats in riktar sig dels till firman som de kräver på lön och övertidsersättning för den angivna tiden, men Målareförbundet vill också få en så kallad fastställelsetalan prövad.

Om Arbetsdomstolen skulle bifalla förbundets yrkanden avseende hur arbetstidslagen tolkas enligt EU-rätten och Måleriavtalet skulle det påverka alla arbetsgivare på avtalsområdet.

Förbundet begär också skadestånd för brott mot kollektivavtalet.

LÄS ÄVEN: ”Rent penningamässigt så kan de som bor nära arbetsplatsen förlora”

Målareförbundets jurister har begärt att målet ska handläggas gemensamt med det mål som sedan tidigare finns hos Arbetsdomstolen gällande samma tvistefrågor.

I den senaste stämningen anger Målareförbundet att målaren rest från sitt hem i firmans bil för att vara framme vid kunden klockan 7 och åkt därifrån klockan 16. Resorna har skett på bolagets order.

Ordinarie arbetstid för målarna på bolaget är måndag till fredag, åtta timmar per dag, förlagd mellan 7 och 16. Resorna har gjorts på arbetstid utanför ordinarie arbetstid och ska räknas som övertid.

En målare utför inte arbete på en och samma arbetsplats. De reser på arbetsgivarens order, från sin bostad till och från de kunder där arbetet ska utföras. Avstånden från bostaden till de platser arbete ska utföras varierar.

LÄS ÄVEN: Farligt kvartsdamm sprids vid Förbifarten-bygget

Målareförbundets jurister anger en dom i EU samt EU-kommissionens tolkning av arbetstidsdirektivet som grunder för sin stämning.

Där finns tre kriterier som avgör om en period ska betraktas som arbetstid, och här uppfylls alla tre enligt förbundet.

• Arbetstagaren befinner sig på arbetsplatsen, som inte begränsas till den plats där den anställde fysiskt utför sitt arbete hos kund. Avgörande är om arbetstagaren måste vara fysiskt närvarande på en plats som arbetsgivaren bestämmer.

• Arbetstagaren står till arbetsgivarens förfogande.

• Arbetstagaren utför sina aktiviteter eller uppgifter. Om resor till kunderna som arbetsgivaren anvisar är nödvändiga för att kunna utföra arbetet så betyder det att arbetstagaren utför sina aktiviteter eller uppgifter.

LÄS ÄVEN: Stanley Security får betala skadestånd för lönekrångel

Tid som är arbetstid enligt arbetstidslagen är också arbetstid enligt kollektivavtalet. Därför menar förbundet att målaren har rätt till lön och övertidsersättning.

Övertidsarbetet har inte betalats av bolaget som därmed brutit mot kollektivavtalet och krävs på skadeståndsersättning med 30 000 kronor.

Huvudförhandling i målet för Målareförbundets tidigare stämning har bestämts till den 8-9 oktober. Då vill förbundet att även denna stämning tas upp till förhandling.

Helena Forsberg
helena.forsberg@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Elektrikern ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester.

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.

Gemensamt kvinnonätverk: De vill vara med och påverka

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket: Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd? Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna. På träffen i verksamhetskrets 1 lärde sig kvinnorna mer om vad facket är.

”Senaste ackordet gav mer än 250 kronor”

– Jag såg möjligheten att tjäna mer pengar med ackord. Mattias Holmberg jobbar på Henningssons el i Falun. Under tolv år har han jobbat på ackord och varit ackordsansvarig på byggen. – Det är inte speciellt svårt. Nyligen tog han steget vidare och blev klubbordförande. Under flera år har det varit ett stort hål i centrala Falun.

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Avesta

En 55-årig man har avlidit i samband med en arbetsplatsolycka i Avesta, skriver Aftonbladet. Olyckan inträffade strax efter klockan 11 på tisdagsförmiddagen i närheten av Dalahästen i Avesta. En 55-årig man skadades i samband med att varor skulle lastas av ett fordon vid en restaurang. Mannen hittades blodig i ett lastutrymme på en lastbil.

Rädsla på Hallbo: Personalen skräms till tystnad

Ett 20-tal anställda har sagt upp sig från kommunägda Hallsbergs bostadsstiftelse. Problemen började då en ny vd tillsattes. Anställda är rädda på jobbet, säger Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud för Fastighets, till Fastighetsfolket.

Brist på utbildade rulltrappstekniker

Vi befinner oss vid rulltrapporna i Orgelpipan vid centralstationen i Stockholm. Pär Abrahamsson, även Rekan kallad, och Mateuz Jaros felsöker en av rulltrapporna som stannat några gånger och behöver extra kontroll. De båda arbetar som rulltrappstekniker vid Otis i Stockholm.  Rekan Abrahamsson betonar att de är just rulltrappstekniker, inte bara elektriker.