• Foto: Mikael Pettersson: Britt Mattsson, AD Stanley: Anna Norling

2019-06-18

Ärendet om det krånglande lönesystemet på Stanley Security har äntligen fått en lösning. Företaget och facket har förlikats. Elektrikerförbundets medlemmar som omfattas av förhandlingarna får 7 500 kronor per person i skadestånd.

Det var i maj 2017 som Stanley Security införde ett nytt lönesystem. Det mesta som kunde gå fel gick fel.

De flesta av företagets 450 anställda, såväl arbetare som tjänstemän, har på något sätt fått sin lön felaktigt beräknad.

LÄS ÄVEN: Kaos på Stanley Security efter nytt lönesystem

Det handlade bland annat om felaktiga semesteruträkningar, karensdagar vid sjukdom och tjänstledighet. I de fall som de anställda fått för mycket lön gjorde företaget kvittningar, utan att meddela de anställda. Det ledde till att Elektrikerförbundet tog ärendet till Arbetsdomstolen.

Företaget kontrade då med att stämma de anställda som de tyckte hade fått för mycket i lön.

Nu har företaget och facket gjort en förlikning.

– De medlemmar som har hört av sig till oss, dryga 100-talet, har fått 7 500 kronor i skadestånd för krånglet, berättar Mikael Pettersson, ombudsman på förbundskontoret.

LÄS ÄVENMichaels strid om prestationslönen tas upp i AD

De anställda som fått för mycket i lön fick en rabatt på 1 500 kronor som de inte behövde betala tillbaka. För de resterande beloppen, i vissa fall upp till 60 000 kronor, har fack och arbetsgivare enats om avbetalningsplaner.

– Det låter ju enkelt men det har varit ganska mycket kring det där, efter förlikningsöverenskommelsen, för företaget ville ha tillbaka den överskjutande lönen väldigt snabbt, på tre månader. Men vi tyckte att tio månader var rimligt om man hade en skuld på 30 000 kronor. En del fick tolv månaders avbetalningsplan, om det var stora belopp, säger Mikael Pettersson och fortsätter:

– Det är alltid bra när parterna kan hitta lösningar på tvister, och att medlemmarna får rättelse. Det här ärendet var ju väldigt omfattande, alla anställda hade ju fått något fel, varav över hundra personer hade fått stora fel på sin lön.

Ärendet om det krånglande lönesystemet är inte det enda ärende Elektrikerförbundet driver mot Stanley Security. Ytterligare två ärenden är under förhandling. Dels handlar det om låsteknikerna på Stanley som inte har fått den bonus de har rätt till, dels handlar det om den extrapension som företaget inte betalat in för de anställda.

– Det är den stora förhandlingen, de har inte fått sin extrapension de har rätt till under åren 2014 – 2016, förklarar Mikael Pettersson.

I det första ärendet hoppas Mikael Pettersson på en lösning efter sommaren. Ärendet om extrapensionen tas upp i Arbetsdomstolen i oktober senare i höst.

LÄS ÄVEN: ”Alla som tvivlar, det lönar sig att vara medlem”

Stanley Black & Decker tecknade 2015 ett globalt löneleveransavtal, vilket innebär att koncernens lönehantering flyttas successivt till en gemensam leverantör, NGA. Som en konsekvens av detta avtal flyttade ett antal europeiska länder sin lönehantering till den globala leverantören under 2016 och 2017.

Överflyttningen av företagets löneadministration i Sverige genomfördes under våren 2017 och var inte problemfri utan medförde felaktigheter i samband med företagets löneutbetalningar.

I företaget arbetar cirka 400 tjänstemän och cirka 450 arbetare. Av de kollektivanställda är cirka 200 medlemmar i SEF.

Anna Norling
anna-norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Elektrikern ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester.

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.

Gemensamt kvinnonätverk: De vill vara med och påverka

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket: Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd? Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna. På träffen i verksamhetskrets 1 lärde sig kvinnorna mer om vad facket är.

”Senaste ackordet gav mer än 250 kronor”

– Jag såg möjligheten att tjäna mer pengar med ackord. Mattias Holmberg jobbar på Henningssons el i Falun. Under tolv år har han jobbat på ackord och varit ackordsansvarig på byggen. – Det är inte speciellt svårt. Nyligen tog han steget vidare och blev klubbordförande. Under flera år har det varit ett stort hål i centrala Falun.

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Avesta

En 55-årig man har avlidit i samband med en arbetsplatsolycka i Avesta, skriver Aftonbladet. Olyckan inträffade strax efter klockan 11 på tisdagsförmiddagen i närheten av Dalahästen i Avesta. En 55-årig man skadades i samband med att varor skulle lastas av ett fordon vid en restaurang. Mannen hittades blodig i ett lastutrymme på en lastbil.

Rädsla på Hallbo: Personalen skräms till tystnad

Ett 20-tal anställda har sagt upp sig från kommunägda Hallsbergs bostadsstiftelse. Problemen började då en ny vd tillsattes. Anställda är rädda på jobbet, säger Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud för Fastighets, till Fastighetsfolket.

Brist på utbildade rulltrappstekniker

Vi befinner oss vid rulltrapporna i Orgelpipan vid centralstationen i Stockholm. Pär Abrahamsson, även Rekan kallad, och Mateuz Jaros felsöker en av rulltrapporna som stannat några gånger och behöver extra kontroll. De båda arbetar som rulltrappstekniker vid Otis i Stockholm.  Rekan Abrahamsson betonar att de är just rulltrappstekniker, inte bara elektriker.