• Bild: Google Maps

2019-06-19

Flera inspektioner av Förbifart Stockholm under våren visar stora brister i hanteringen av kvarts. I slutet av maj såg Arbetsmiljöverkets inspektörer hur en ”stor kaskad av damm” spreds på byggarbetsplatsen vid trafikplats Akalla.

I ett inspektionsmeddelande noterar inspektörerna en borrigg utan skydd mot damm. Det var orsaken till det stora dammoln som spreds över arbetsplatsen, skriver Sekotidningen.

Arbetsmiljöverket saknar riskbedömningar av arbetet med kvarts och menar att det är Trafikverkets ansvar att se till att entreprenörerna följer föreskriften om kvarts. Kvartsdamm är en kemisk arbetsmiljörisk som kan orsaka bland annat stendammslunga.

LÄS ÄVEN: Visning av Förbifart Stockholm ställs in – efter säkerhetslarmen

Ovanjordsarbetet på Förbifarten är i huvudsak inom Byggnads avtalsområde, med undantag för mobila stenkrossar. Vid arbetsplatsen Akalla fann Arbetsmiljöverket även att en mobil kross hade flera brister, bland annat i nödstoppsanordningen.

Sekos ombudsman Sandra Lindström, som ansvarar för Förbifarten, har inte tagit del av Arbetsmiljöverkets inspektionsmeddelande, men säger att det varit problem med andra krossar i projektet.

Calle Fridén är ansvarig ombudsman på Byggnads för Förbifart Stockholm. Han menar att det framför allt är Trafikverkets upphandling som är förklaringen till alla de brister som uppdagats under bygget.

–Upphandlingarna är inte så bra genomförda. De är framför allt för billiga och det ingår inte kostnader för arbetsmiljöåtgärder. Det är en stor brist som leder till att arbetsmiljön inte prioriteras. Arbetsmiljön är inte säkrad innan projekten drar igång.

LÄS ÄVEN: Stopp i tunnlarna – nya problem för Förbifart Stockholm

Arbetsmiljöverket kom fram till att det saknades riskbedömningar och att kvarts som kemisk arbetsmiljörisk saknades i arbetsmiljöplanen för Akallalänken.

Inspektionen vid Akalla visade också brister i krossverksamheten, där det till exempel saknades dammreducerande åtgärder och var brister i nödstoppsanordningarna.

Trafikverket vill inte kommentera kritiken från Arbetsmiljöverket. Först måste vi läsa in oss, säger presschef Bengt Olsson.

–Vi är förstås medvetna om riskerna med kvartsdamm och har regler kring det, men för att svara konkret så måste vi veta ner om vad Arbetsmiljöverket kräver, säger han.

Arbetsmiljöverket kräver att Trafikverket beskriver sitt arbetsmiljöarbete med kvarts, krossar och belastningsergonomi senast den 26 juni.

LÄS ÄVEN: El-ettan besökte Förbifart Stockholm

Både Byggnads och Seko organiserar medlemmar och har kollektivavtal på Förbifarten.

Det finns en gränsdragning mellan förbunden som säger att Seko har avtal på tunnelsidan och med de mobila stenkrossarna, medan Byggnads har allt annat ovanjordarbete.

Facken samarbetar i de fall där båda förbunden berörs.


Artikeln är tidigare publicerad i Sekotidningen, som tillsammans med Tidningen Elektrikern och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.


Karin Lindgren Strömbäck

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Elektrikern ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester.

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.

Gemensamt kvinnonätverk: De vill vara med och påverka

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket: Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd? Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna. På träffen i verksamhetskrets 1 lärde sig kvinnorna mer om vad facket är.

”Senaste ackordet gav mer än 250 kronor”

– Jag såg möjligheten att tjäna mer pengar med ackord. Mattias Holmberg jobbar på Henningssons el i Falun. Under tolv år har han jobbat på ackord och varit ackordsansvarig på byggen. – Det är inte speciellt svårt. Nyligen tog han steget vidare och blev klubbordförande. Under flera år har det varit ett stort hål i centrala Falun.

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Avesta

En 55-årig man har avlidit i samband med en arbetsplatsolycka i Avesta, skriver Aftonbladet. Olyckan inträffade strax efter klockan 11 på tisdagsförmiddagen i närheten av Dalahästen i Avesta. En 55-årig man skadades i samband med att varor skulle lastas av ett fordon vid en restaurang. Mannen hittades blodig i ett lastutrymme på en lastbil.

Rädsla på Hallbo: Personalen skräms till tystnad

Ett 20-tal anställda har sagt upp sig från kommunägda Hallsbergs bostadsstiftelse. Problemen började då en ny vd tillsattes. Anställda är rädda på jobbet, säger Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud för Fastighets, till Fastighetsfolket.

Brist på utbildade rulltrappstekniker

Vi befinner oss vid rulltrapporna i Orgelpipan vid centralstationen i Stockholm. Pär Abrahamsson, även Rekan kallad, och Mateuz Jaros felsöker en av rulltrapporna som stannat några gånger och behöver extra kontroll. De båda arbetar som rulltrappstekniker vid Otis i Stockholm.  Rekan Abrahamsson betonar att de är just rulltrappstekniker, inte bara elektriker.