• Anders Kristiansson, ordförande för sydklubben och riksklubben på One Nordic. Foto: Tomas Nyberg/Per Eklund/Montage

2019-04-24

De lokala förhandlingarna inom One Nordic kan skötas av fackligt förtroendevalda, utan att behöva koppla in en ombudsman från Elektrikerförbundet.

Det blir resultatet av en överenskommelse mellan Elektrikerförbundet och arbetsgivarorganisationen Efa.

– Jag tror verkligen på det här. Det är vi som kan verksamheten bäst och nu kan vi som lokalt fackligt förtroendevalda få större respekt, säger Anders Kristiansson, ordförande för både sydklubben och riksklubben på One Nordic.

I samband med avtalsrörelsen 2017, så diskuterade parterna att förhandlingar i enskilda frågor om kraftverksavtalet i större grad kunde skötas på klubbnivå.

I dag är det så att när företagen vill förhandla om förändringar i verksamheten, så är det Elektrikerförbundets regionombudsmän, som är motpart och förhandlingsinstans. Så är det tänkt att det ska vara även i fortsättningen.

Men från både Elektrikerförbundet och Efa diskuteras nu att i högre grad delegera förhandlingarna till lokala klubbar och förtroendevalda.

– De lokala frågorna ska lösas lokalt. Det är tanken till ett nytt sätt att förhandla på One Nordic, säger Petter Johansson, ansvarig för kraftverksavtalet på Elektrikerförbundet, Sef.

LÄS ÄVEN: Framtidens avtal: Bättre pension, kortare arbetstid eller högre lön?

Elektrikerförbundet jobbar nu med att utbilda förtroendevalda och utveckla klubbarna och rusta dem så att de kan förhandla själva.

– Rätt utbildade så tror jag att man kan klara så mycket mer på företagsnivå, säger Petter Johansson.

Tanken är att det här förhandlingssättet ska införas inom hela kraftverksavtalet. Först ut är nu parterna med ett pilotprojekt på One Nordic.

Arbetsgivarna har länge drivit i de centrala avtalsuppgörelserna att förhandlingar ska ske mer lokalt.

– Det är en hämsko för de lokala företagen i dag. Inom andra LO-fack är det klubbarna som förhandlar. Men vi vill också ha starka lokala parter och det är viktigt för oss att klubbarna är trygga i det här, säger Tomas Torstensson på Efa.

Torstensson menar att man även skulle vilja förhandla om frågor som rör Las. Men från Elektrikerförbunden är man tveksam till detta.

– Vi som förtroendevalda kan lätt komma i en konstig ställning till våra arbetskamrater, säger Anders Kristiansson.

LÄS ÄVEN: Per Eklund: ”Viktigt att lyssna på medlemmarna”

Arbetsgivarnas motpart är även i fortsättningen Elektrikerförbundets regioner, men nu är det tänkt att den lokala klubben och även lokala förtroendevalda ska kunna sköta förhandlingarna med arbetsgivarna lokal representanter.

Ombudsmännen delegerar helt enkelt ut en del av förhandlingarna.

Inom till exempel Seko är det mycket vanligare att de lokala klubbarna förhandlar om det mesta. Men även här sker det efter att deras förbundsstyrelse delegerat förhandlingsansvaret.

Anders Kristiansson är ordförande för både riksklubben och sydklubben inom One Nordic. Han tände genast på idén att delegera ner förhandlingar.

– Det är ju vi som är anställda i bolaget som kan frågorna bäst. Jag tror verkligen på det här. Jag hade gärna gjort det tidigare. Fackligt förtroendevalda får en bättre status och vi får respekt hos de lokala företagsledningarna. Men det krävs utbildning för att det ska fungera.Ombudsmännen kan ju då ta i andra frågor, som att rekrytera medlemmar, säger Anders Kristiansson.

LÄS ÄVEN: Anna Norling: ”Ducka inte – debatten handlar faktiskt om er”

Inom One Nordic finns i dag tre lokala klubbar, Sydklubben, Mittklubben och Nordklubben. I Norr och syd har man stabila klubbar. I mitt har det varit omsättning bland de förtroendevalda.

– Men nu har vi en fungerande klubb igen, säger Kristiansson.

Han tror framförallt att det ska gå enklare att lösa frågor som nödfallsövertid. Men det handlar också mycket om respekt för de lokalt förtroendevalda.

Från Elektrikerförbundets sida hoppas man också att det ska göra det lättare att rekrytera medlemmar med mer lokala förhandlingar.


Elektrikerförbundets stadgar

12 mom 2:

Förbundsstyrelsen fastställer förbundets verksamhetsregioner. Verksamhetsregion är alltid lokal part om inte annat följer av lag eller centralt avtal.

Mom 3

Ansvariga utsedda att leda förhandlingsarbetet på verksamhetsregion äger rätt att delegera förhandlingsrätten.


Per Eklund
elektrikern@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Sista rycket i valrörelsen

Valdagen närmar sig med rekordfart. Under den sista arbetsdagen innan valet till Europaparlamentet på söndag träffade LO-fackens kandidat Johan Danielsson ett femtontal elektriker på Spedab i Stockholm.

Man till sjukhus efter elolycka i Karlstad

En man har fått föras till sjukhus efter att ha fått ström genom kroppen på en byggarbetsplats i Karlstad. Arbetsplatsolyckan inträffade strax innan lunchtid på fredagen. En man som arbetade på en byggarbetsplats i Viken i Karlstad drabbades av en elolycka där han fick ström genom kroppen.

Fler tågbolag väljer att förbjuda spelreklam

Den allt mer aggressiva spelreklamen har fått flera trafikhuvudmän och tågbolag att förbjuda spelannonser på bussar och tåg. I vintras införde Västtrafik ett förbud, nyligen sa MTR Express nej. Samtidigt håller SL och Jernhusen fast vid att tillåta reklamen. MTR Express gick nyligen ut och anslöt sig till tidningen Offsides nej till spelreklam.

Långa dagar för elektriker i Gibraltar

ELEKTRIKER I VÄRLDEN Om Storbritannien lämnar EU påverkas även självstyrande Gibraltar. Elektrikern James Finlayson är dock inte orolig för egen del. James Finlayson parkerar bilen på Gibraltars trånga gator. Vrider man huvudet åt ena hållet ser man Spanien, åt andra Marocko. Blundar man och lyssnar pratas det Brexit.

Hård press för minimilön i hela EU

En kör håller på att stämma upp i Europa. Juncker, Macron, Timmermans och flera andra lovsjunger minimilönen och vill att alla länder inför en. Det skulle rycka undan grunden för den svenska modellen där politiker håller fingrarna borta från lönebildningen. Artikeln är tidigare publicerad i Arbetet.

Efter inspektionerna: Företag förbjuds arbeta på hög höjd

Bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB förbjuds arbeta på hög höjd av Arbetsmiljöverket. Detta efter att oanmälda inspektioner avslöjat en rad allvarliga brister, skriver Arbetarskydd.  Arbetsmiljöverket utförde fyra oanmälda inspektioner hos bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB.

Asbest på NCC:s bygge – rev skivorna med tigersåg

NCC:s byggnadsarbetare sågade ovetandes ned asbestskivor med tigersåg, helt utan skyddsutrustning. Även sjukhusets personal och besökare kan ha exponerats, skriver Byggnadsarbetaren. När universitetssjukhuset i Örebro skulle renoveras under NCC:s generalentreprenad var det ingen som visste att det fanns skivor med asbest i konstruktionen.

Därför påverkar EU-valet just dig

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Ett val som påverkar våra jobb, klimatet och beslut som fattas i Sveriges riksdag, kommuner och regioner. Här får du veta mer om vad valet handlar om. EU kan verka långt borta, men spelar ändå stor roll för vår vardag.

Jobbfrågan splittrar partierna i EU-valet

MP välkomnar EU-regler för pappaledighet, medan C tycker att unionen ska hålla tassarna borta från sådana regelverk. Här står jobbstriden i EU-valet. Tolkningarna om vad den sociala pelaren innebär går i sär. I november 2017 hölls det sociala toppmötet i Göteborg på statsminister Stefan Löfvens initiativ.

Så röstade politikerna i fyra viktiga EU-frågor

Vad tycker de svenska partierna i viktiga EU-frågor som arbetsvillkor och gränsvärden mot cancerframkallande ämnen? Här kan du se hur de svenska EU-parlamentarikerna har röstat. Socialt protokoll Facken i Europa kräver ett socialt protokoll i EU:s fördrag som ska garantera att fackliga och sociala rättigheter går före ekonomiska friheter.

Arbetsmiljöverket vill att åklagare utreder dödlig fallolycka

Mannen omkom efter ett högt fall på en byggarbetsplats i Stenungsund. Arbetsmiljöverket vill nu att polis och åklagare utreder arbetsplatsolyckan, skriver Sveriges Radio. Olyckan inträffade i januari, på en byggarbetsplats i Stenungsund. En man som arbetade med takläggning omkom efter att ha fallit ett tiotal meter ned i ett betonggolv.

Elolycka: Fick ström genom kroppen vid byte av knapp

En anställd vid ett företag i Kristianstad kommun fick föras till sjukhus efter att ha fått ström genom kroppen i samband med ett arbete. Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket, skriver 24 Kristianstad. Det var i mitten av april som olyckan inträffade. En anställd på ett företag i Kristianstad kommun utförde arbete på annan ort.

Luftburen inspektion – Micael synar elnätet från ovan

Det är en onsdagsförmiddag i slutet av mars. Den röda helikoptern hovrar ovanför Gävle energis elnät. I helikoptern sitter Micael Lennartsson, luftledningsbesiktningsman, tillsammans med helikopterpiloten Jonas Högberg från Kallax flyg. Det ser väldigt bra ut. Gävle energi har ett luftnät i gott skick, konstaterar Micael Lennartsson.

EU-val: Sverige har 20 av 751 platser i parlamentet

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet där 751 ledamöter sitter. Sverige har i dagsläget 20 platser. Under mandatperioden 2014-2019 har Socialdemokraterna haft fem av Sveriges 20 platser. I dag sitter där Aleksander Gabelic, Jytte Guteland, Anna Hedh, Olle Ludvigsson och Marita Ulvskog. Av dessa fem är det endast Jytte Guteland som kandiderar för omval.

Alla partier värnar svenska modellen – men röstar olika i EU

All svenska partier i Europaparlamentet har levt upp till sina vallöften från 2014 och säger sig värna den svenska modellen. Men synen på vad den svenska modellen är skiljer sig åt, konstaterar Arena idé i en ny rapport.