• Anders Kristiansson, ordförande för sydklubben och riksklubben på One Nordic. Foto: Tomas Nyberg/Per Eklund/Montage

2019-04-24

De lokala förhandlingarna inom One Nordic kan skötas av fackligt förtroendevalda, utan att behöva koppla in en ombudsman från Elektrikerförbundet.

Det blir resultatet av en överenskommelse mellan Elektrikerförbundet och arbetsgivarorganisationen Efa.

– Jag tror verkligen på det här. Det är vi som kan verksamheten bäst och nu kan vi som lokalt fackligt förtroendevalda få större respekt, säger Anders Kristiansson, ordförande för både sydklubben och riksklubben på One Nordic.

I samband med avtalsrörelsen 2017, så diskuterade parterna att förhandlingar i enskilda frågor om kraftverksavtalet i större grad kunde skötas på klubbnivå.

I dag är det så att när företagen vill förhandla om förändringar i verksamheten, så är det Elektrikerförbundets regionombudsmän, som är motpart och förhandlingsinstans. Så är det tänkt att det ska vara även i fortsättningen.

Men från både Elektrikerförbundet och Efa diskuteras nu att i högre grad delegera förhandlingarna till lokala klubbar och förtroendevalda.

– De lokala frågorna ska lösas lokalt. Det är tanken till ett nytt sätt att förhandla på One Nordic, säger Petter Johansson, ansvarig för kraftverksavtalet på Elektrikerförbundet, Sef.

LÄS ÄVEN: Framtidens avtal: Bättre pension, kortare arbetstid eller högre lön?

Elektrikerförbundet jobbar nu med att utbilda förtroendevalda och utveckla klubbarna och rusta dem så att de kan förhandla själva.

– Rätt utbildade så tror jag att man kan klara så mycket mer på företagsnivå, säger Petter Johansson.

Tanken är att det här förhandlingssättet ska införas inom hela kraftverksavtalet. Först ut är nu parterna med ett pilotprojekt på One Nordic.

Arbetsgivarna har länge drivit i de centrala avtalsuppgörelserna att förhandlingar ska ske mer lokalt.

– Det är en hämsko för de lokala företagen i dag. Inom andra LO-fack är det klubbarna som förhandlar. Men vi vill också ha starka lokala parter och det är viktigt för oss att klubbarna är trygga i det här, säger Tomas Torstensson på Efa.

Torstensson menar att man även skulle vilja förhandla om frågor som rör Las. Men från Elektrikerförbunden är man tveksam till detta.

– Vi som förtroendevalda kan lätt komma i en konstig ställning till våra arbetskamrater, säger Anders Kristiansson.

LÄS ÄVEN: Per Eklund: ”Viktigt att lyssna på medlemmarna”

Arbetsgivarnas motpart är även i fortsättningen Elektrikerförbundets regioner, men nu är det tänkt att den lokala klubben och även lokala förtroendevalda ska kunna sköta förhandlingarna med arbetsgivarna lokal representanter.

Ombudsmännen delegerar helt enkelt ut en del av förhandlingarna.

Inom till exempel Seko är det mycket vanligare att de lokala klubbarna förhandlar om det mesta. Men även här sker det efter att deras förbundsstyrelse delegerat förhandlingsansvaret.

Anders Kristiansson är ordförande för både riksklubben och sydklubben inom One Nordic. Han tände genast på idén att delegera ner förhandlingar.

– Det är ju vi som är anställda i bolaget som kan frågorna bäst. Jag tror verkligen på det här. Jag hade gärna gjort det tidigare. Fackligt förtroendevalda får en bättre status och vi får respekt hos de lokala företagsledningarna. Men det krävs utbildning för att det ska fungera.Ombudsmännen kan ju då ta i andra frågor, som att rekrytera medlemmar, säger Anders Kristiansson.

LÄS ÄVEN: Anna Norling: ”Ducka inte – debatten handlar faktiskt om er”

Inom One Nordic finns i dag tre lokala klubbar, Sydklubben, Mittklubben och Nordklubben. I Norr och syd har man stabila klubbar. I mitt har det varit omsättning bland de förtroendevalda.

– Men nu har vi en fungerande klubb igen, säger Kristiansson.

Han tror framförallt att det ska gå enklare att lösa frågor som nödfallsövertid. Men det handlar också mycket om respekt för de lokalt förtroendevalda.

Från Elektrikerförbundets sida hoppas man också att det ska göra det lättare att rekrytera medlemmar med mer lokala förhandlingar.


Elektrikerförbundets stadgar

12 mom 2:

Förbundsstyrelsen fastställer förbundets verksamhetsregioner. Verksamhetsregion är alltid lokal part om inte annat följer av lag eller centralt avtal.

Mom 3

Ansvariga utsedda att leda förhandlingsarbetet på verksamhetsregion äger rätt att delegera förhandlingsrätten.


Per Eklund
elektrikern@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter
Ett stapeldiagram med en uppåtgående pil, framför en bild på en byggarbetsplats

Konkurserna bland byggföretagen ökar

Samtidigt som konkurserna minskar på det stora hela ökar de bland företag i byggbranschen. Detta enligt en ny rapport från Statistiska centralbyrån (SCB), skriver Byggnadsarbetaren.  Förra året i juli försattes 617 svenska företag i konkurs. I år är siffran under samma månad 514. Konkurserna har alltså minskat med 17 procent på det stora hela.
En tecknad bild av en inbrottstjuv, och ett foto av den container tjuvarna i texten bröt sig in i

Tjuvarna fångades – i samma container de brutit sig in i

Tjuvarnas stöldexpedition fick ett snopet slut när de blev påkomna och inlåsta i samma container de själva brutit sig in i. De två männen sitter nu häktade i väntan på utredningen, skriver Byggnadsarbetaren.

Företag får böta 400 000 kronor för uteblivet fallskydd

Den anställde arbetade på tre meters höjd utan fallskydd. Nu döms Peab Anläggning AB att betala 400 000 kronor i sanktionsavgift, skriver Byggnadsarbetaren. När Arbetsmiljöverket i början av juni utförde en inspektion på bygget Solbacken Etapp 1 i Tandådalen upptäckte man allvarliga brister i säkerheten.

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Elektrikern ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester.

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.

Gemensamt kvinnonätverk: De vill vara med och påverka

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket: Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd? Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna. På träffen i verksamhetskrets 1 lärde sig kvinnorna mer om vad facket är.

”Senaste ackordet gav mer än 250 kronor”

– Jag såg möjligheten att tjäna mer pengar med ackord. Mattias Holmberg jobbar på Henningssons el i Falun. Under tolv år har han jobbat på ackord och varit ackordsansvarig på byggen. – Det är inte speciellt svårt. Nyligen tog han steget vidare och blev klubbordförande. Under flera år har det varit ett stort hål i centrala Falun.