• Elektrikernas förhandlingschef Urban Pettersson och Anton Levein från förbundskontoret. Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Per Eklund

 • Bo Holmström, Thomas Fahlman, Viktor Andersson, Johannes Tähti och Karin Wallin på Bravida. Foto: Per Eklund

 • – Vad är en rättvis lön? Det är väl när man har samma lön, säger Bo Holmström. Foto: Per Eklund

 • – Vi behöver mer fritid. Frågan är om när. När man blir gammal eller när man har små barn., säger Thomas Fahlman på Bravida i Långshyttan. Foto: Per Eklund

 • Viktor Andersson tycker att pensionspengarna ska ut till den enskilde, så att man kan göra pensionsavsättningar själv. Men hans kollegor är tveksamma och tror att pengarna går till annat i stället.
  Foto: Per Eklund

 • Anders Larsson till vänster och Jonas Lind till höger argumenterar båda för att få in friskvård i avtalet. Oscar Matsson och Trond Westerberg och stående VK-ordföranden David Aura lyssnar. Foto: Tomas Nyberg.

 • Anders Larsson till vänster och Jonas Lind till höger argumenterar båda för att få in friskvård i avtalet. Oscar Matsson och Trond Westerberg lyssnar. Foto: Tomas Nyberg.

 • Anton Levein på förbundskontoret diskuterar framtidsvisioner med Anders Larsson, Oscar Matsson och Trond Westerberg på TST-gruppen. Foto: Tomas Nyberg

 • Medlemmar i den nybildade fackklubben på TST i Sandviken och Falun, och representanter från VK 21, diskuterade livligt med Elektrikerförbundets Urban Pettersson och Anton Levein om de framtids avtalsfrågorna. Mycket av diskussionen cirkulerade kring pensioner, arbetstid och lön. Foto: Tomas Nyberg

 • Jussi Jusola är nöjd över att ett tiotal medlemmar i den nya klubben på TST kunde komma loss från jobbet i Falun och Sandviken för att diskutera framtidens avtal. Klubben bildades i december och börjar så smått kunna arbeta och samla medlemmar. Foto: Tomas Nyberg

 • Jonas Lennartsson, nere till vänster frågade sig varför man hela tiden måste förhålla sig till IF Metalls nivåer. Bredvid honom sitter Ola Andersson och Isak Holm. Bakom står Magnus Pernils från Ludvika elinstallation och Mats Söderström från TST. Foto: Tomas Nyberg

 • – Man blir lurad. Det kommer inget, men man ska jobba till 69, säger Jonas Lennartsson, med mössa,på TST. Tillsammans med andra medlemmar på företaget mötte de Urban Pettersson och Anton Levein från förbundskontoret för att diskutera framtidens kollektivavtal. Foto Tomas Nyberg

 • – Vi måste göra en stor kompromiss mellan oss i Elektrikerförbundet om vad vi vill, annars blir det lite här och lite där, menar Urban Pettersson.

 • – Nu är det tid för ett arbetsmiljöavtal för hela byggbranschen. Vi behöver få igång en bygghälsa igen, säger Urban Pettersson, förhandlingschef hos Elektrikerna.

2019-04-08

Kortare arbetstid för äldre. En bra pension. Satsa på att få fler medlemmar. Löneökningar.

Hur ska Elektrikerförbundet tänka, när de lägger upp en strategi för avtalsförhandlingar de närmaste 10-20 åren?

Frågorna ventilerades när Elektrikernas förhandlingschef Urban Pettersson mötte medlemmar på TST-gruppen och Bravida i Gävleborg och Dalarna.

Planeringen för nästa års avtalsrörelse är redan igång. Nu kan medlemmar skriva avtalsmotioner om det man tycker är viktigt att få med i nästa kollektivavtal. Inför varje avtalsrörelse kommer drygt 1000 motioner in, och för en del motioner har det gått hela vägen fram och avtalet har blivit förändrat.

LÄS ÄVEN: Per Eklund: ”Viktigt att lyssna på medlemmarna”

I höst samlar Elektrikernas förhandlingsdelegationer ihop alla motioner och prioriterar dem.

Just nu arrangeras möten runt om i landet för att diskutera vad som ska prioriteras under avtalsförhandlingarna nästa år. Avtalsmotionerna ska vara inne i september och ska sen hanteras i avtalsråden och man vaskar där fram det viktigaste.

Sista april 2020 ska det finnas nya kollektivavtal. Några av de mindre avtalen har andra avtalsperioder.

Men hur ska Elektrikernas avtal se ut om 10 år, om 20 år? Vilka strategiska krav skall man redan nu vaska fram för att jobba mot de närmaste avtalsförhandlingarna? Lön, pension, arbetstidsförkortningar, arbetsmiljö. Vad är viktigast?

– Egentligen har vi inte haft några långsiktiga mål sen kravet om åttatimmarsdag, för hundra år sedan. Om vi inte hittar en gemensam linje, utan lappar och lagar, då vet vi inte vart vi vill, säger Urban Pettersson, Elektrikernas förhandlingschef.

På TST-gruppen, som har sitt säte i Sandviken, men också en bred verksamhet i Dalarna, bildade man så sent som i december en fackklubb.

– Vi har växt så mycket så det behövdes en klubb. Inga konflikter, men mycket frågetecken. Jag tycker vi har en lyhörd företagsledning, säger klubbordföranden Jussi Jusola.

LÄS ÄVEN: Inför avtalsrörelsen: Lärlingar och arbetstid i fokus

Nyligen samlades ett tiotal medlemmar i firmans lokaler i Falun för att diskutera med varandra och med Anton Levein och Urban Pettersson från förbundskontoret.

Jonas Lennartsson börjar med att ta upp frågor om pensionen.

– Man blir lurad. Det kommer inget, men man ska jobba till 69. Det här är en jätteviktig fråga.

Flera av deltagarna nickar när Jonas tar upp frågan om pensioner.

Många frågor snurrar kring pensionsfrågan. De lite äldre är oroliga hur de ska klara arbetet om man börjar tala om 67 år och 69 år som pensionsålder.

– Vi borde få förkortad arbetstid med stigande ålder. Nån form av arbetstidsförkortning är ett måste, säger Mats Söderström.

Jonas Lind skulle vilja att det står tydligare i avtalet hur mycket som avsätts till pensionen.

– Det står inget i avtalet om hur pensionsavsättningen blir i kronor.

När Urban Pettersson och Anton Levein några timmar senare möter medlemmar på Bravida i Borlänge och Långshyttan så kommer arbetstiden och pensionen upp på samma sätt.

– De kan inte bara kräva att folk ska jobba längre. Problemen är differensen i antal arbetsår. I andra yrken studerar man länge och börjar inte jobba förrän vid 30, säger Bo Holmström.

– Vi behöver mer fritid. Frågan är när man ska ha kortare tid. Är det när man har barn eller när man blir äldre, säger Thomas Fahlman.

LÄS ÄVEN: Ekonomen: ”Vi måste göra mycket mer för att höja kvinnolönerna”

Urban Pettersson håller med om att fackföreningsrörelsen inte skött pensionsfrågan helt bra. Han berättar också att det i dag läggs sex procent av lönen för elektriker till pensionsavsättningar och att det skulle behövas tio procent för att pensionen ska bli dräglig.

Viktor Andersson på Bravida tycker att pensionspengarna ska betalas ut, så att varje person ska kunna sätta undan pengarna.

– Tror du verkligen att de skulle göra det? Skulle inte pengarna gå till annat, reagerar någon direkt.

– Jag vill placera det som jag vill. Jag kan inte lita på systemet, säger Viktor.

På mötet hos TST fortsätter diskussionerna.

Jonas Lennartsson är också kritisk mot nivåerna i de centrala avtalen.

– Vad siktar vi? Ska det bara bli som Metall säger? Varför är det så?

Pensionerna, arbetstiden och lönenivån är de frågor som många har synpunkter på.

– Vi har ett stort ansvar. Om vi gör ett misstag så kan människor dö. Det borde synas i lönen och pensionen, säger Anders Larsson.

Friskvård är en annan fråga som kommer upp.

– Jag vill kunna träna på arbetstid, ha friskvårdstimmar mitt på dagen, säger Jonas Lind.

LÄS ÄVEN: LO och januariavtalet: En klassisk krisreaktion i fyra faser

Av de 80 anställda på TST, är några medlemmar  i Unionen. Detta bli automatiskt en del av frågeställningarna. Ska man vara stark som fackförening behöver man ha många medlemmar.

– Fler medlemmar ska vi ha. Det är bra med klubb när vi fått så många anställda. Vi kan börja diskutera fackliga frågor. Skolinformation är viktigt och att få med de unga, säger Anders Larsson.

– Fixa billigare tandläkare så får ni med fler, säger Jonas Lennartsson.

Andra menar att det knappast är någon nytta att vara med i Unionen.

– Vad kan Unionen göra. Det är ju Elektrikerna som skriver avtalen i branschen, säger Jussi Jusola.


FAKTA:


Avtalsförhandlingar

Den 27 april 2017 skrevs det senaste centrala Installationsavtalet. Det var på tre år och går allts ut sista april 2020.

Det avtalet gav tre procent garanterat till alla och tre procent att fördela lokalt under de tre åren.

Andra delar i det avtalet gav bland annat:

• 0,5 procent i extra pensionsavsättningen.

• Arbetstidsförkortning.

• Förändrade reseregler.

• Förändrade viloregler vid nattarbete.

• Förändrade permissionsregler.


Samtidigt med Installationsavtalet 2017 skrev ett nytt Kraftavtal.

Det gav samma nivå i lönepåslag och pensionsavsättning. På kraftsidan avtalades det då också om:

• Information vid större entreprenadavtal.

• Facklig introduktion.

• Arbetsgrupp för kvinnor i branschen.

• Förändrade visstidsregler.


Avtalsmotioner

Alla medlemmar kan skriva en motion om avtalsfrågor inför förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal i vår.

Motionerna ska vara inne senast 27 september.

De skickas till ansvariga i den verksamhetskrets du tillhör.


Elektrikernas kollektivavtal

• Installationsavtalet

• Kraftverksavtalet

• Thyssenavtalet

• Sector  Alarmavtalet

• Larm- och Säkerhetsteknikavtalet

• Elektroskandiaavtalet

• Manpowervtalet

• Radio & TV-avtalet


Per Eklund
elektrikern@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Sveriges effektreserv: När Karlshamnsverket behövs får inget gå fel

Under årets driftsäsong var Karlshamnsverket i produktion under mindre än ett dygn. Det var den 24 januari i år. Resten av tiden arbetar de anställda på verket med att säkerställa att utrustning är i bästa möjliga skick. När verket väl behövs får inget gå fel.

Regeringen säger ja till ändrad strejkrätt

Regeringen godkände i dag lagförslaget om ändrad strejkrätt. Nu återstår bara ett riksdagsbeslut innan förändringarna träder i kraft i sommar. Det var på ett regeringssammanträde i dag, torsdag, som beslutet formellt fattades, skriver Arbetet. Förslaget om ändrad strejkrätt ska läggas fram för riksdagen.

Nya rekryterna laddade inför ombudsmannajobbet

Fyra nya ombudsmän har anställts i Elektrikerförbundet. Per Ola Nilsson, Magnus Kindmark, Jens Hansson och Tomas Hovberg gick alla vid skrivandets stund LO:s aspirantutbildning på Runö kursgård utanför Stockholm. Vi blir inte anställda för att vi kan alla lagar och paragrafer, utan det är för att vi passar i rollen som ombudsman.

Allt fler olyckor i energibranschen

Antalet olyckor i el- och energibranschen ökar. Enligt Elsäkerhetsverket har antalet olyckor som inte leder till sjukskrivning fyrdubblats på 15 år. Även inrapporteringen till Afa försäkring går uppåt. Nu ökar kraven på förebyggande arbetsmiljöarbete. Afa-försäkring har ett rapporteringssystem, ENIA, som allt fler företag ansluter sig till.

Fråga experterna: Sitta i orubbat bo?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

PO Bergström: ”Vad kostar egentligen en flygbiljett?”

KRÖNIKA ”För att vara en bra ledare så måste man också klara av att reflektera över det man gör ur moralisk synpunkt”, skriver PO Bergström.

Här talar facktopparna på första maj 2019

Snart dags för första maj-firandet 2019. Många av LO-fackens ordföranden kommer att tala runt om i landet tillsammans med socialdemokratiska toppolitiker. Får du besök på din ort? Arbetet har sammanställt en lista.

I gula västar krävde de ansvar för döda arbetare

Life before profit! Det var budskapet när unga fackliga representanter från Europeiska bygg- och träfacken höll en manifestation på Sergels torg. Den gångna helgen samlades fackliga reprentanter i den europeiska ungdomskommittén för Builders and woodworkers international (BWI) på Rönneberga Lidingö.

I Nyköping finns lärlingar i en klass för sig

My Ekelund och Niclas Magnusson ritar omsorgsfullt och kopplar sedan lika omsorgsfullt. Uppdraget är motorstyrning. Det är skitkul. Det är mer jag än vad barnskötare var, säger My Ekelund. My Ekelund berättar att hon arbetade som barnskötare i över sex års tid innan hon i somras böt fot och valde något helt annat: elektriker. Jag gillar allt med yrket.

Nytt pris: Dags att utse årets Ledstjärna!

Finns det någon på din arbetsplats som som visar vägen eller gör verklig skillnad? Då kan du nominera hen till Folksam LO Pensions nyinstiftade hållbarhetspris Ledstjärnan. Priset Ledstjärnan ska gå till någon som gjort verklig skillnad inom hållbarhet, jämställdhet, jämlikhet eller schyssta villkor i arbetslivet. Det kommer att delas ut vartannat år, med start till hösten.

Nya brister på olycksdrabbat byggföretag

Flera fallolyckor har tidigare skett på Nåiden bygg AB:s arbetsplatser. Vid den senaste inspektionen som Arbetsmiljöverket gjorde på bygget av Kuststad i Luleå upptäcktes nya brister. Arbetsmiljöverket kräver att Nåiden bygg åtgärdar fallrisker, en felaktigt monterad ställning, ett för stort avstånd mellan ställningens arbetsplan och vägg samt dammspridning vid sågning.

Reinfeldt om att jobba till 75: ”En bra början”

Vi måste ändra vår mentala inställning och syn på vem som är äldre om vi ska arbeta till 75. Det menar förre statsministern Fredrik Reinfeldt. Jobba tills du är 75 år gammal och gör minst ett karriärbyte innan pensionen.

Regeringen sparar på äldreomsorgen

Det blir besparingar på minst fyra miljarder kronor i regeringens vårändringsbudget, rapporterar Dagens Industri. Minst 310 miljoner av dem är pengar till äldreomsorgen. Uppgifterna bekräftas av regeringskansliet. På onsdag, den 10 april, kommer regeringens vårändringsbudget.

Hylla din arbetsmiljöhjälte!

Den partsgemensamma arbetsmiljöorganisationen Prevent delar varje år ut ett arbetsmiljöstipendium. Nu är det hög tid att nominera kandidater till 2019 års stipendium. Nomineras kan såväl chefer som anställda som arbetar på privata företag, och som aktivt arbetar för att utveckla och förbättra arbetsmiljön.

Nya regler för skyddsombud oroar LO

Förenklingar av arbetsmiljöregler om hur arbetsplatser utformas riskerar att undergräva skyddsombud i LO-facken. Det menar Carola Löfstrand, arbetsmiljöutredare på LO, som tror att arbetsgivare kommer kunna ducka undan ansvar för arbetsmiljön.