• Avdelning 93 bildades 1918, och hade vid bildandet nio stycken medlemmar. Genom åren har fler medlemmar tillkommit, och det har även blivit en hel del foton och minnen. Foto: Anna Norling


 • Året är 1948 och det är 30-årsjubileum i Elektrikerförbundets avdelning 93. Bilden togs i festsalen på stadshotellet i Åmål. Lennart Södermans mamma och pappa, tillika Jan Södermans farmor och farfar, står som nummer två och tre i mellersta raden.
 • Far och son. Lennart och Jan Söderman. Foto: Anna Norling.

 • Gunnar Carlsson, Lennart Söderman och Krister Bengtsson. Foto: Anna Norling

 • Året är 2018 och det är 100-årsjubileum för det som då var Elektrikerförbundets avdelning 93. Bilden tas i festsalen på stadshotellet i Åmål. Foto: Anna Norling

 • Krister Bengtsson, klubbordförande Eltjänst i Åmål. Foto: Anna Norling

 • Anita Veines med Elektrikerförbundets fana. Foto: Anna Norling

 • Vid middagen: Rolf Larsson, tidigare skyddsombud, Frödéns, Per Andersson och Kent Gullberg, alla Eltjänst. Foto: Anna Norling

 • Foto: Anna Norling

 • Foto: Anna Norling

 • Foto: Anna Norling

 • Foto: Anna Norling

2019-03-01

Det har gått ett helt sekel, 100 år, sedan avdelning 93 i Elektrikerförbundet bildades. I dag är det som då var avdelning 93 i Åmål en del av Elektrikerförbundets VK16.

För att fira jubileet samlades såväl aktiva som pensionerade medlemmar veckan före jul på stadshotellet i Åmål. Platsen var väl vald. På samma plats firade avdelning 93 sitt 30-årsjubileum.

–Där är pappa, och där står mamma, säger Lennart Söderman och visar jubileumsfotot från 1948.

Det här med fackligt engagemang har gått i arv i den Södermanska släkten. Lennarts pappa hette Knut Söderman, jobbade på Elverket och var på sin tid avdelningsordförande för avdelning 93.

Lennart själv blev även han elektriker, och sedermera aktiv i avdelningsstyrelsen. Men släktträdet kapas inte där, Lennarts son, Jan Söderman, valde också elektrikeryrket. Även han engagerade sig i facket. I dag är han ombudsman för Elektrikerförbundet i region Väst.

LÄS ÄVEN: Assemblins arbete flyter på i Nolhaga simhall

Lennart Söderman började jobba på Elverket i Åmål redan som 13-åring. Det var 1958.

–Det var bara att gå dit så fick man jobb. Jag började som springpojke, sedan fick jag följa med de andra ut, berättar Lennart Söderman.

I Åmål fanns på den tiden en elfirma som hette Frödéns, dit handplockades Lennart efter en tid, och där stannade han kvar karriären ut, även om firman vid millennieskiftet köptes upp av det som i dag är Eltjänst i Åmål.

Lennart gick i pension 2006, då var han 61 år och kroppen orkade inte längre.

– Nästan ingen som var elektriker på min tid klarade pensionsåldern. När jag började fanns det till exempel inga slagborrar, utan man fick slå för hand.

Ett arbetsliv som innebar att ständigt arbeta med huvudet bakåtböjt mot taket gjorde att nacken tog stryk.

– I dag kan jag inte längre böja nacken och titta uppåt, säger Lennart Söderman.

LÄS ÄVEN: Felix Finnveden: ”Styrkan sitter i gräsrötterna”

En av Lennarts tidigare kollegor, Krister Bengtsson, har även han problem med en utsliten kropp.

– 43 år har det blivit på samma arbetsplats. Nu blir jag pensionär i augusti. Axlar, nacke och knäna tar stryk, berättar han.

Främst har han arbetat med reparationer inom industri och kommun.

– Jag brukar säga att jag lagar allt från brödrostar till NC-maskiner. Men med åren har det blivit allt färre reparationer. Det är inte förrän det kör ihop sig helt som de ringer. De vill väl spara.

Krister Bengtsson är i dag klubbordförande på Eltjänst i Åmål. Det har han varit länge, minst 25 år. Kanske längre, tiden går så snabbt.

Anledningen till att han fick ordförandeuppdraget förklarar han med att han har svårt att hålla tyst.

– Jag pratar lite för mycket på möten och så där. Men nu är det dags att försöka få in någon annan.

Hans främsta minne under tiden som klubbordförande handlar om när Eltjänst köpte Frödéns vid millennieskiftet. Två olika företagskulturer skulle bli en och samma.

– På Frödéns så mätte vi jobben på ackord. Men på Eltjänst så var det som att vifta med ett rött skynke framför en tjur. Efter ett halvår av förhandlingar enades vi om ett tillägg på lönen, och då var det inte längre värt att mäta.

I dag går inte de anställda på Eltjänst i Åmål på ackord, men Krister Bengtsson säger att klubben nu börjar känna att det extra tillägget ger för dålig kompensation. Så nu diskuteras det om att åter starta förhandlingar i ackordsfrågan.

– Alltid nåt, sa han som kom till Åmål, säger Gunnar Carlsson.

LÄS ÄVEN: Fackligt missnöje mot förslag om ändrad strejkrätt

Gunnar är inte från Åmål, utan från Karlstad, men han tycker om att gnabbas med sina gamla vänner från Åmål.

Även Gunnar Carlsson är före detta elektriker. Och före detta ombudsman inom Elektrikerförbundet.

Anledningen till att han blev elektriker var att hans mor ställde som krav att han skulle söka till en utbildning om han skulle få gå på sjön. För på sjön skulle han. Gunnar blev mässkalle på båten till Amerika, sedan var tanken att han skulle börja på elprogrammet. Men båten hem blev försenad i två veckor, och utbildningsplatsen gick förlorad.

– Men farsgubben var på skolan och pratade med rektorn. Så sedan fick jag börja i alla fall, berättar Gunnar Carlsson.

Efter utbildningen fick Gunnar jobb på AEG, där blev han även klubbordförande. 1989 valdes Gunnar Carlsson av medlemmarna i avdelningen till ombudsman. På den tiden röstade medlemmarna nämligen om namnen till ombudsmannauppdragen. Det var ett hedersuppdrag.

De råd han ger till fackligt aktiva i dag är att engagera sig.

–I dag kanske arbetsgivaren bestämmer över 93 procent av allt på arbetet, och så håller vi på och gnetar för de här sju procenten som blir över. Så de som påstår att facket har för stor makt vet inte vad de pratar om. Om fler engagerar sig så blir facket starkare.

Anita Veines är förtroendevald inom VK16. Hon lyfter det faktum att vi inte bör glömma vår historia. Det är hon och Jan Söderman som har anordnat jubileumsfesten på Åmåls stadshotell.

Inför jubileet har de båda gått igenom gamla protokoll från avdelning 93. Protokoll som visar utvecklingen i såväl branschen, som i arbetslivet.

–Det är historiska beslut som vi ser som självklara i dag, som att arbetsgivaren står för våra arbetskläder. Men det är ju ingen självklarhet, utan det handlar om att någon har satt sig ned och förhandlat om detta.


LÄS ÄVEN: Claes Thim: ”Att facket inte ska hålla på med politik är ren nonsens”


Fakta: Avdelning 93 Åmål

• Avdelning 93 bildades 1918 och hade vid bildandet nio stycken medlemmar.

• 1946 hade antalet medlemmar ökat till 35 stycken.

• 1966 beslutades att avdelning 93 Åmål skulle gå upp i storavdelning 16.

• VK16 har i dag 770 aktiva medlemmar.

• Att bli med i facket var ingen självklarhet i fackets begynnelse. Den elektriker som önskade bli medlem ansökte skriftligt. Ansökningarna togs sedan upp i avdelningsstyrelsen som beslutade om den enskilde fick bli medlem.


Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Folket litar mer på Systembolaget än på facket

Systembolaget slår facket med hästlängder. I alla fall när det handlar om att få folkets förtroende. Litar du mer på Systembolaget och Ikea än på facket? I så fall är du som folk i allmänhet.

Soldat avled under militärövning

I natt blev en kvinnlig soldat i 40 -årsåldern påkörd av en stridsvagn utanför Överkalix. Hon dog av skadorna, skriver Arbetet. Olyckan inträffade strax före klockan ett på natten under en stor militärövning. Totalt uppges nio personer ha varit inblandade, enligt polisen.

Vården missar lätt skador efter olyckor med el

Elolyckor orsakade av vanlig hushållsel, kan ge allvarliga skador långt efter olyckstillfället. Den som råkat ut för strömgenomgång ska omedelbart uppsöka akutsjukvård för undersökning. Anna Blomqvist, forskare, specialistläkare i Yrkesmedicin och nyligen pensionär, har ägnat en stor del av sitt yrkesliv åt att undersöka risker med strömgenomgång.

Elolyckor: Nära-döden-upplevelser och skuldkänslor

 Strömgenomgång kan leda till Nära döden upplevelse och posttraumatisk stress. Skuldkänslor och obehag efteråt är vanliga visar aktuell forskning. Cirka 100 elolycksfall som leder till sjukskrivning minst en dag, rapporteras årligen till Arbetsmiljöverket. Forskningsprojektet Elolyckor i arbetet presenterades 2017.

Cia Holm: ”Kunskapen om elolyckor måste bli bättre”

Många elektriker är omedvetna om vilka skador strömgenomgång kan leda till på lång sikt. Man ska inte behöva råka ut för en olycka för att förstå vad det kan få för konsekvenser, säger Cia Holm ansvarig för ElQvinnorna i vk 10. Cia Holm har arbetat som elektriker i 25 år. Idag är hon säkerhetstekniker samt regionalt skyddsombud i Bohuslän.

Elolyckor: ”Vi lär av varandras erfarenheter ”

 Trasiga verktyg och fukt är vanliga orsaker till strömgenomgång. Även kablar kan bli strömförande. André Nurmi och John Daniel Eriksson har varit med om elolyckor vid ett flertal tillfällen. André Nurmi och John Daniel Eriksson arbetar som elektriker på Midroc Electro. De är uthyrda till Vattenfall och stationerade på Ringhals kärnkraftverk.

LO och januariavtalet: En klassisk krisreaktion i fyra faser

Januariavtalet mellan S, MP, C och L utlöste kraftiga krisreaktioner inom LO. Arbetet går igenom vittnesmålen, från första chocken till nyorienteringen. 1. Chock  inträder direkt och kan vara upp till några dagar. Tillståndet skärmar av och skyddar den drabbade från den skrämmande upplevelsen.

LO:s plan: Att knyta tätare band till S

Trots besvikelse över januariavtalet vänder LO-topparna inte Socialdemokraterna ryggen. I stället för att lossa banden är strategin att för­djupa relationen och knyta partiet närmare sig. Men inför S-kongressen mullrar det i leden.

Heta yrken 2019: Stor konkurrens om elektrikerna

När Arbetsförmedlingen i början av februari presenterade sin årliga rapport Här finns jobben som visar vilka yrken som har goda jobbmöjligheter om fem år listades elektrikeryrket som ett av de allra mest gångbara på den svenska arbetsmarknaden.

Inför avtalsrörelsen: Lärlingar och arbetstid i fokus

I en av salarna i Folkets hus i Solna sitter delar av VK1 och har avtalsmotionsskrivarverkstad. Det är inför avtalsrörelsen 2020 som verksamhetskretsen vill få fram motioner för att förbättra avtalen. Det diskuteras sådant som om det kanske vore ett bra förslag om även projektledarna på byggena var medräknade i ackordet i projekten.

Syrabehållare exploderade – en till sjukhus

En person fick föras till sjukhus efter att en syrabehållare exploderade på en arbetsplats i Timrå kommun, skriver Aftonbladet.  Det var strax efter klockan nio på tisdagsmorgonen som larmet inkom till räddningstjänsten. En person hade fått saltsyra på sig när en syrabehållare exploderade i Söråker i Timrå kommun.

Samarbete för att få fler i jobb

Elektrikerförbundet har tecknat en ny överenskommelse med parterna i byggbranschen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Samarbetet ska hjälpa långtidsarbetslösa och nyanlända att få jobb i branschen.

Fredrick Ekholm – en elektriker med siktet inställt på OS

På Karolinska sjukhuset i Stockholm arbetar en regerande svensk mästare. En elektriker som har siktet inställt på att en dag stå på startlinjen i OS. Det är ganska ovanligt att man jobbar samtidigt som man är elitidrottare.

Fråga experterna: Bostadsrätt och samboavtal?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

”Arbetsfreden måste vara värd något”

Hamnkonflikten är över. Det innebar att flera LO-fack inledningsvis uttryckte skepsis angående lagförslaget att förändra strejkrätten. Men efter ett styrelsemöte beslutade LO-facken gemensamt att fortfarande ställa sig bakom förslaget. Själva grunden som jag ser det är att det är parterna på arbetsmarknaden som har förhandlat fram förslaget och är överens om spelreglerna.