• Avdelning 93 bildades 1918, och hade vid bildandet nio stycken medlemmar. Genom åren har fler medlemmar tillkommit, och det har även blivit en hel del foton och minnen. Foto: Anna Norling


 • Året är 1948 och det är 30-årsjubileum i Elektrikerförbundets avdelning 93. Bilden togs i festsalen på stadshotellet i Åmål. Lennart Södermans mamma och pappa, tillika Jan Södermans farmor och farfar, står som nummer två och tre i mellersta raden.
 • Far och son. Lennart och Jan Söderman. Foto: Anna Norling.

 • Gunnar Carlsson, Lennart Söderman och Krister Bengtsson. Foto: Anna Norling

 • Året är 2018 och det är 100-årsjubileum för det som då var Elektrikerförbundets avdelning 93. Bilden tas i festsalen på stadshotellet i Åmål. Foto: Anna Norling

 • Krister Bengtsson, klubbordförande Eltjänst i Åmål. Foto: Anna Norling

 • Anita Veines med Elektrikerförbundets fana. Foto: Anna Norling

 • Vid middagen: Rolf Larsson, tidigare skyddsombud, Frödéns, Per Andersson och Kent Gullberg, alla Eltjänst. Foto: Anna Norling

 • Foto: Anna Norling

 • Foto: Anna Norling

 • Foto: Anna Norling

 • Foto: Anna Norling

2019-03-01

Det har gått ett helt sekel, 100 år, sedan avdelning 93 i Elektrikerförbundet bildades. I dag är det som då var avdelning 93 i Åmål en del av Elektrikerförbundets VK16.

För att fira jubileet samlades såväl aktiva som pensionerade medlemmar veckan före jul på stadshotellet i Åmål. Platsen var väl vald. På samma plats firade avdelning 93 sitt 30-årsjubileum.

–Där är pappa, och där står mamma, säger Lennart Söderman och visar jubileumsfotot från 1948.

Det här med fackligt engagemang har gått i arv i den Södermanska släkten. Lennarts pappa hette Knut Söderman, jobbade på Elverket och var på sin tid avdelningsordförande för avdelning 93.

Lennart själv blev även han elektriker, och sedermera aktiv i avdelningsstyrelsen. Men släktträdet kapas inte där, Lennarts son, Jan Söderman, valde också elektrikeryrket. Även han engagerade sig i facket. I dag är han ombudsman för Elektrikerförbundet i region Väst.

LÄS ÄVEN: Assemblins arbete flyter på i Nolhaga simhall

Lennart Söderman började jobba på Elverket i Åmål redan som 13-åring. Det var 1958.

–Det var bara att gå dit så fick man jobb. Jag började som springpojke, sedan fick jag följa med de andra ut, berättar Lennart Söderman.

I Åmål fanns på den tiden en elfirma som hette Frödéns, dit handplockades Lennart efter en tid, och där stannade han kvar karriären ut, även om firman vid millennieskiftet köptes upp av det som i dag är Eltjänst i Åmål.

Lennart gick i pension 2006, då var han 61 år och kroppen orkade inte längre.

– Nästan ingen som var elektriker på min tid klarade pensionsåldern. När jag började fanns det till exempel inga slagborrar, utan man fick slå för hand.

Ett arbetsliv som innebar att ständigt arbeta med huvudet bakåtböjt mot taket gjorde att nacken tog stryk.

– I dag kan jag inte längre böja nacken och titta uppåt, säger Lennart Söderman.

LÄS ÄVEN: Felix Finnveden: ”Styrkan sitter i gräsrötterna”

En av Lennarts tidigare kollegor, Krister Bengtsson, har även han problem med en utsliten kropp.

– 43 år har det blivit på samma arbetsplats. Nu blir jag pensionär i augusti. Axlar, nacke och knäna tar stryk, berättar han.

Främst har han arbetat med reparationer inom industri och kommun.

– Jag brukar säga att jag lagar allt från brödrostar till NC-maskiner. Men med åren har det blivit allt färre reparationer. Det är inte förrän det kör ihop sig helt som de ringer. De vill väl spara.

Krister Bengtsson är i dag klubbordförande på Eltjänst i Åmål. Det har han varit länge, minst 25 år. Kanske längre, tiden går så snabbt.

Anledningen till att han fick ordförandeuppdraget förklarar han med att han har svårt att hålla tyst.

– Jag pratar lite för mycket på möten och så där. Men nu är det dags att försöka få in någon annan.

Hans främsta minne under tiden som klubbordförande handlar om när Eltjänst köpte Frödéns vid millennieskiftet. Två olika företagskulturer skulle bli en och samma.

– På Frödéns så mätte vi jobben på ackord. Men på Eltjänst så var det som att vifta med ett rött skynke framför en tjur. Efter ett halvår av förhandlingar enades vi om ett tillägg på lönen, och då var det inte längre värt att mäta.

I dag går inte de anställda på Eltjänst i Åmål på ackord, men Krister Bengtsson säger att klubben nu börjar känna att det extra tillägget ger för dålig kompensation. Så nu diskuteras det om att åter starta förhandlingar i ackordsfrågan.

– Alltid nåt, sa han som kom till Åmål, säger Gunnar Carlsson.

LÄS ÄVEN: Fackligt missnöje mot förslag om ändrad strejkrätt

Gunnar är inte från Åmål, utan från Karlstad, men han tycker om att gnabbas med sina gamla vänner från Åmål.

Även Gunnar Carlsson är före detta elektriker. Och före detta ombudsman inom Elektrikerförbundet.

Anledningen till att han blev elektriker var att hans mor ställde som krav att han skulle söka till en utbildning om han skulle få gå på sjön. För på sjön skulle han. Gunnar blev mässkalle på båten till Amerika, sedan var tanken att han skulle börja på elprogrammet. Men båten hem blev försenad i två veckor, och utbildningsplatsen gick förlorad.

– Men farsgubben var på skolan och pratade med rektorn. Så sedan fick jag börja i alla fall, berättar Gunnar Carlsson.

Efter utbildningen fick Gunnar jobb på AEG, där blev han även klubbordförande. 1989 valdes Gunnar Carlsson av medlemmarna i avdelningen till ombudsman. På den tiden röstade medlemmarna nämligen om namnen till ombudsmannauppdragen. Det var ett hedersuppdrag.

De råd han ger till fackligt aktiva i dag är att engagera sig.

–I dag kanske arbetsgivaren bestämmer över 93 procent av allt på arbetet, och så håller vi på och gnetar för de här sju procenten som blir över. Så de som påstår att facket har för stor makt vet inte vad de pratar om. Om fler engagerar sig så blir facket starkare.

Anita Veines är förtroendevald inom VK16. Hon lyfter det faktum att vi inte bör glömma vår historia. Det är hon och Jan Söderman som har anordnat jubileumsfesten på Åmåls stadshotell.

Inför jubileet har de båda gått igenom gamla protokoll från avdelning 93. Protokoll som visar utvecklingen i såväl branschen, som i arbetslivet.

–Det är historiska beslut som vi ser som självklara i dag, som att arbetsgivaren står för våra arbetskläder. Men det är ju ingen självklarhet, utan det handlar om att någon har satt sig ned och förhandlat om detta.


LÄS ÄVEN: Claes Thim: ”Att facket inte ska hålla på med politik är ren nonsens”


Fakta: Avdelning 93 Åmål

• Avdelning 93 bildades 1918 och hade vid bildandet nio stycken medlemmar.

• 1946 hade antalet medlemmar ökat till 35 stycken.

• 1966 beslutades att avdelning 93 Åmål skulle gå upp i storavdelning 16.

• VK16 har i dag 770 aktiva medlemmar.

• Att bli med i facket var ingen självklarhet i fackets begynnelse. Den elektriker som önskade bli medlem ansökte skriftligt. Ansökningarna togs sedan upp i avdelningsstyrelsen som beslutade om den enskilde fick bli medlem.


Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

EU-val: Sverige har 20 av 751 platser i parlamentet

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet där 751 ledamöter sitter. Sverige har i dagsläget 20 platser. Under mandatperioden 2014-2019 har Socialdemokraterna haft fem av Sveriges 20 platser. I dag sitter där Aleksander Gabelic, Jytte Guteland, Anna Hedh, Olle Ludvigsson och Marita Ulvskog. Av dessa fem är det endast Jytte Guteland som kandiderar för omval.

Alla partier värnar svenska modellen – men röstar olika i EU

All svenska partier i Europaparlamentet har levt upp till sina vallöften från 2014 och säger sig värna den svenska modellen. Men synen på vad den svenska modellen är skiljer sig åt, konstaterar Arena idé i en ny rapport.

Johan Danielsson är LO:s kandidat till EU-valet

Söndagen 26 maj är det val till EU-parlamentet. Johan Danielsson är LO-förbundens gemensamma kandidat och står på Socialdemokraternas lista. Nummer ett för mig är att bekämpa osund konkurrens. Svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad, säger han när vi träffas på ett fik i Gävle.

Schneiders miljömål: En miljon solkraftstekniker

Schneider Electric, ett globalt bolag inom digital utveckling av energihantering och automation, deltog i mitten av mars i One Planet Summit i Nairobi, Kenya – det första regionala klimattoppmötet efter Parisavtalet. Under toppmötet tog ledande aktörer inom hållbarhet fram åtgärder för de globala klimatutmaningarna.

Dödliga elolyckor: Nästan var tionde inträffar utomlands

Risken att avlida till följd av en elolycka är betydligt större utomlands än hemma i Sverige i alla fall om man ser till den begränsade tiden man vanligtvis befinner sig på resande fot. Detta visar en ny studie från Elsäkerhetsverket. Av de dödliga elolyckorna bland den svenska befolkningen inträffar nästan en tiondel utomlands.

Dödsolycka på bygge – föll åtta våningar utan skyddslina

En man omkom under lördagen efter ett fall från åttonde våningen på en byggarbetsplats i Solna. Händelsen var den tredje konstaterade arbetsplatsolycka med dödlig utgång att inträffa under samma vecka. Olyckan inträffade vid lunchtid på lördagen. En montör på en byggarbetsplats i Solna omkom efter ett fall från åttonde våningen, i samband med sitt arbete på bygget.

Unipers insourcing – ”En framgångssaga”

Bakgrunden till att dåvarande Eon, dagens Uniper, valde att insourca underhållet av sina vattenkraftverk i Norrland var att marknaden förändrades under början av 2010-talet. Konkurrensen bland leverantörerna försvann. Jonas Andrén Till sist fanns det bara en leverantör kvar av sådana här tjänster i Norrland: One Nordic. Det ledde till en asymmetri i maktbalansen.

Man till sjukhus efter elolycka i Ronneby

En man fick under torsdagen föras till sjukhus efter en elolycka i Ronneby. En anmälan om arbetsplatsolycka har upprättats, skriver SVT.  Olyckan inträffade strax innan klockan åtta på torsdagsmorgonen. En man i 30-årsåldern hade fått en kraftig elstöt och svimmat på en arbetsplats i Ronneby. Tillbudet ska ha inträffat i en hiss, enligt polisen.

Ung man klämdes till döds på betongfabrik

En ung man avled under torsdagen efter en arbetsplatsolycka på en industri utanför Lund. En anmälan om arbetsmiljöbrott samt vållande till annans död har upprättats, skriver Kvällsposten. Detta är den andra dödliga arbetsplatsolycka som inträffar denna vecka. Det var vid 16.

Ei skärper villkoren för borttagning av kreosot

Nu skärper Energimarknadsinspektionen (Ei) kraven för sanering av kreosot i samband med att en elledning rivs. Syftet med de skärpta villkoren är att säkerställa att markföroreningar inte finns kvar i jorden efter att en elledning tagits bort. För att stolpar och fundament till en elledning ska tåla väder, vind och tidens tand har de historiskt bestått av impregnerat trä.

Elolycka: Anställd på Vattenfall fick ström genom kroppen

En anställd på Vattenfall i Avesta drabbades av strömgenomgång när hen skulle utföra en kontroll på sin arbetsplats. Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket, skriver Dala-Demokraten. Det var i april som olyckan inträffade. En anställd på Vattenfall Nordic AB i Avesta skulle kontrollera en märkning i ett skåp.

Företag lägger ned – för att slippa facket

Måleriföretagaren Tord Smetana i Umeå har i lokalpressen gått ut med att han planerar att säga upp sina anställda. Han anklagar Målareförbundet i regionen för en häxjakt på honom och att han inte orkar driva företaget vidare. Facket tillbakavisar kritiken.

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Lycksele

En man avled under tisdagen i en olycka på en verkstad i Lycksele. En förundersökning gällande arbetsplatsolycka har inletts, skriver SVT. Detta är årets 22:a dödliga arbetsplatsolycka.  Det var vid 11.30-tiden på tisdagsförmiddagen som en man i 55-årsåldern avled i samband med en arbetsplatsolycka på en verkstad i Lycksele.

Papperslösas situation: ”Människor utnyttjas på slavliknande sätt”

Alla omfattas av arbetsmarknadens regler. Några som utnyttjas grovt är de som saknar uppehållstillstånd eller arbetstillstånd. Till deras hjälp finns Fackligt center för papperslösa. Målarettans ombudsman Peter Fredin är en av de som bemannar centrets mottagning. Det som man kommit överens om i avtal och där kollektivavtal finns gäller även dessa personer.

Polis struntade i varning om strömförande kabel

Nyligen inträffade det en olycka i Stockholms-området då ett fordon mejade ner en elstolpe och hamnade inne på en villatomt. En förman och en aspirant inom polisen kom till platsen och började röja undan trots varningar. Tack vare att en elektriker stoppade arbetet kunde en allvarlig olycka undvikas elstolpen och anslutna kablar var nämligen strömförande.