• Emil Bolander är ledande montör för elektrikerna på Umia som arbetar på bygget. Foto: Tomas Nyberg

  • Ledande montör Emil Bollander visar en av Kuststads lägenheter. Balkongerna har svängda former, som ska ge tankar till sjöfart och funkis. Foto: Tomas Nyberg

  • Adam Stensryd arbetar i ett av badrummen i Kuststaden. Foto: Tomas Nyberg

  • Adam Stensryd arbetar i ett av badrummen i Kuststaden. Foto: Tomas Nyberg

  • Kuststad är ett miljardprojekt. För att förverkliga projektet har delar av den gamla hamnbassängen i Luleå omvandlats till bostadskvarter. 100 000 ton krossat berg har forslats till bassängen för att bygga grunden. Foto: Tomas Nyberg

  • Priserna på lägenheterna ligger från dryga miljonen upp till 4,5 miljoner kronor. De har inte varit svårsålda. Foto: Tomas Nyberg

  • Nästan alla av Kuststads 300 lägenheter har två balkonger. En vänd in mot staden, en vänd ut mot havet. Foto: Tomas Nyberg

  • Anders Degerman har arbetat på Umia i två år, han kom direkt från komvux till företaget. Tidigare arbetade han inom handel och vården men tröttnade på arbetsvillkoren där. Foto: Tomas Nyberg

  • Anders Degerman kompletterar det sista i ett av köken i Kuststaden i Luleå. Foto: Tomas Nyberg

  • Anders Degerman har arbetat på Umia i två år, han kom direkt från komvux till företaget. Tidigare arbetade han inom handel och vården men tröttnade på arbetsvillkoren där. Foto: Tomas Nyberg

  • Emil Bolander är ledande montör för elektrikerna på Umia som arbetar på bygget. Foto: Tomas Nyberg

2018-12-10

Anders Degerman ligger på golvet med överkroppen inne i köksskåpet. Han kompletterar det sista i det som ska bli köket i en av de nya lägenheterna i Kuststaden i Luleå.
– Det går bra. Jag gillar att arbeta med händerna, säger han och reser sig upp.

Just nu pågår bygget av den andra etappen av Kuststaden. Totalt planeras tre etapper, tre kvarter av det kustnära boendet invid småbåtshamnen i Luleå.

Emil Bolander är ledande montör för elektrikerna på Umia som arbetar på bygget. Det är hans första uppdrag som ledande montör.

– Det är spännande. Man lär sig under tiden och växer in i ansvaret. Jag har en bättre förståelse för hur det fungerar nu, säger han.

LÄS ÄVEN: Säkrare arbetsplatser med El-bam

Bygget av Kuststaden påbörjades 2016, elektrikerna från Umia har varit på plats på bygget sedan 2017.

Adam Stensryd har arbetat på Umia i tre år. På Kuststaden har han varit sedan förra hösten. Just nu limmar han golvvärme i det som ska bli ett av badrummen i de påkostade lägenheterna.

– Det är bra kollegor här, säger han.

Tillbaka till Anders Degerman i köket. Han har arbetat på Umia i två år, kom direkt från komvux till företaget. Tidigare arbetade han inom handel och vården men tröttnade på arbetsvillkoren där.

– Nu är jag garanterad heltid, och jag trivs bra, säger han.

Kuststad är ett miljardprojekt. För att förverkliga projektet har delar av den gamla hamnbassängen i Luleå omvandlats till bostadskvarter. 100 000 ton krossat berg har forslats till bassängen för att bygga grunden.

Under huskropparna har garage byggts under vattnet, med hiss direkt upp till lägenheterna. I varje kvarter ska kanaler rinna, så de boende ska känna ”skärgården ända in till entrén”. Priserna på lägenheterna ligger från dryga miljonen upp till 4,5 miljoner kronor. De har inte varit svårsålda.

LÄS ÄVEN: Domen: Inte okej med golvpris i upphandlingar

Men det är inte bara positiva rubriker som har kantat bygget av Kuststad. Under förra vintern inträffade flera fallolyckor på bygget.

I slutet av november 2017 föll en byggarbetare uppemot 15 meter efter att ett valvbord välte på fjärde våningen. Mannen föll i en snöhög och överlevde mirakulöst. Några veckor senare, i mitten av januari 2018, skadades en anställd vid Umia svårt när han av okänd anledning föll från femte våningen.

En tredje olycka inträffade i början av februari, då föll en byggjobbare ”två-tre meter” efter att den så kallade skyddstäckningen av ursparning – håltagning i konstruktionen – vickade undan när hen klev på den.

– Det är mer fokus på säkerhet nu. Sådant här ska inte kunna hända, säger Emil Bolander och tillägger att medvetenheten om att olyckor kan hända är extra stor i arbetsgruppen nu, efter att en av kollegorna på Umia skadades i en fallolycka.


Fakta/Kuststad

Byggstart: Juni 2016

Byggkostnad: 1,1 miljarder kronor

Byggtid: Tre år i tre etapper. Totalt 336 lägenheter. Finns även planer för en fjärde etapp.

Byggherre: Innerstadsfjärden AB (Nåiden Bygg AB samt Granec Maskin)

Källa: Norrbottens Media


Umia

Medarbetare: 600

Grundat: 2010

Umia är ett installations- och serviceföretag med lokalägda dotterbolag i Luleå, Skellefteå, Umeå, Uppsala, Stockholm, Malmö och Trelleborg.

Dessutom finns Umia Sprinkler AB, Umia Säkerhet AB och Umia Teknikkonsult AB i företagsgruppen.

Företagsidén är gränsöverskridande samverkan mellan olika teknikområden.


Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Sista rycket i valrörelsen

Valdagen närmar sig med rekordfart. Under den sista arbetsdagen innan valet till Europaparlamentet på söndag träffade LO-fackens kandidat Johan Danielsson ett femtontal elektriker på Spedab i Stockholm.

Man till sjukhus efter elolycka i Karlstad

En man har fått föras till sjukhus efter att ha fått ström genom kroppen på en byggarbetsplats i Karlstad. Arbetsplatsolyckan inträffade strax innan lunchtid på fredagen. En man som arbetade på en byggarbetsplats i Viken i Karlstad drabbades av en elolycka där han fick ström genom kroppen.

Fler tågbolag väljer att förbjuda spelreklam

Den allt mer aggressiva spelreklamen har fått flera trafikhuvudmän och tågbolag att förbjuda spelannonser på bussar och tåg. I vintras införde Västtrafik ett förbud, nyligen sa MTR Express nej. Samtidigt håller SL och Jernhusen fast vid att tillåta reklamen. MTR Express gick nyligen ut och anslöt sig till tidningen Offsides nej till spelreklam.

Långa dagar för elektriker i Gibraltar

ELEKTRIKER I VÄRLDEN Om Storbritannien lämnar EU påverkas även självstyrande Gibraltar. Elektrikern James Finlayson är dock inte orolig för egen del. James Finlayson parkerar bilen på Gibraltars trånga gator. Vrider man huvudet åt ena hållet ser man Spanien, åt andra Marocko. Blundar man och lyssnar pratas det Brexit.

Hård press för minimilön i hela EU

En kör håller på att stämma upp i Europa. Juncker, Macron, Timmermans och flera andra lovsjunger minimilönen och vill att alla länder inför en. Det skulle rycka undan grunden för den svenska modellen där politiker håller fingrarna borta från lönebildningen. Artikeln är tidigare publicerad i Arbetet.

Efter inspektionerna: Företag förbjuds arbeta på hög höjd

Bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB förbjuds arbeta på hög höjd av Arbetsmiljöverket. Detta efter att oanmälda inspektioner avslöjat en rad allvarliga brister, skriver Arbetarskydd.  Arbetsmiljöverket utförde fyra oanmälda inspektioner hos bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB.

Asbest på NCC:s bygge – rev skivorna med tigersåg

NCC:s byggnadsarbetare sågade ovetandes ned asbestskivor med tigersåg, helt utan skyddsutrustning. Även sjukhusets personal och besökare kan ha exponerats, skriver Byggnadsarbetaren. När universitetssjukhuset i Örebro skulle renoveras under NCC:s generalentreprenad var det ingen som visste att det fanns skivor med asbest i konstruktionen.

Därför påverkar EU-valet just dig

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Ett val som påverkar våra jobb, klimatet och beslut som fattas i Sveriges riksdag, kommuner och regioner. Här får du veta mer om vad valet handlar om. EU kan verka långt borta, men spelar ändå stor roll för vår vardag.

Jobbfrågan splittrar partierna i EU-valet

MP välkomnar EU-regler för pappaledighet, medan C tycker att unionen ska hålla tassarna borta från sådana regelverk. Här står jobbstriden i EU-valet. Tolkningarna om vad den sociala pelaren innebär går i sär. I november 2017 hölls det sociala toppmötet i Göteborg på statsminister Stefan Löfvens initiativ.

Så röstade politikerna i fyra viktiga EU-frågor

Vad tycker de svenska partierna i viktiga EU-frågor som arbetsvillkor och gränsvärden mot cancerframkallande ämnen? Här kan du se hur de svenska EU-parlamentarikerna har röstat. Socialt protokoll Facken i Europa kräver ett socialt protokoll i EU:s fördrag som ska garantera att fackliga och sociala rättigheter går före ekonomiska friheter.

Arbetsmiljöverket vill att åklagare utreder dödlig fallolycka

Mannen omkom efter ett högt fall på en byggarbetsplats i Stenungsund. Arbetsmiljöverket vill nu att polis och åklagare utreder arbetsplatsolyckan, skriver Sveriges Radio. Olyckan inträffade i januari, på en byggarbetsplats i Stenungsund. En man som arbetade med takläggning omkom efter att ha fallit ett tiotal meter ned i ett betonggolv.

Elolycka: Fick ström genom kroppen vid byte av knapp

En anställd vid ett företag i Kristianstad kommun fick föras till sjukhus efter att ha fått ström genom kroppen i samband med ett arbete. Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket, skriver 24 Kristianstad. Det var i mitten av april som olyckan inträffade. En anställd på ett företag i Kristianstad kommun utförde arbete på annan ort.

Luftburen inspektion – Micael synar elnätet från ovan

Det är en onsdagsförmiddag i slutet av mars. Den röda helikoptern hovrar ovanför Gävle energis elnät. I helikoptern sitter Micael Lennartsson, luftledningsbesiktningsman, tillsammans med helikopterpiloten Jonas Högberg från Kallax flyg. Det ser väldigt bra ut. Gävle energi har ett luftnät i gott skick, konstaterar Micael Lennartsson.

EU-val: Sverige har 20 av 751 platser i parlamentet

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet där 751 ledamöter sitter. Sverige har i dagsläget 20 platser. Under mandatperioden 2014-2019 har Socialdemokraterna haft fem av Sveriges 20 platser. I dag sitter där Aleksander Gabelic, Jytte Guteland, Anna Hedh, Olle Ludvigsson och Marita Ulvskog. Av dessa fem är det endast Jytte Guteland som kandiderar för omval.

Alla partier värnar svenska modellen – men röstar olika i EU

All svenska partier i Europaparlamentet har levt upp till sina vallöften från 2014 och säger sig värna den svenska modellen. Men synen på vad den svenska modellen är skiljer sig åt, konstaterar Arena idé i en ny rapport.