• Emil Bolander är ledande montör för elektrikerna på Umia som arbetar på bygget. Foto: Tomas Nyberg

  • Ledande montör Emil Bollander visar en av Kuststads lägenheter. Balkongerna har svängda former, som ska ge tankar till sjöfart och funkis. Foto: Tomas Nyberg

  • Adam Stensryd arbetar i ett av badrummen i Kuststaden. Foto: Tomas Nyberg

  • Adam Stensryd arbetar i ett av badrummen i Kuststaden. Foto: Tomas Nyberg

  • Kuststad är ett miljardprojekt. För att förverkliga projektet har delar av den gamla hamnbassängen i Luleå omvandlats till bostadskvarter. 100 000 ton krossat berg har forslats till bassängen för att bygga grunden. Foto: Tomas Nyberg

  • Priserna på lägenheterna ligger från dryga miljonen upp till 4,5 miljoner kronor. De har inte varit svårsålda. Foto: Tomas Nyberg

  • Nästan alla av Kuststads 300 lägenheter har två balkonger. En vänd in mot staden, en vänd ut mot havet. Foto: Tomas Nyberg

  • Anders Degerman har arbetat på Umia i två år, han kom direkt från komvux till företaget. Tidigare arbetade han inom handel och vården men tröttnade på arbetsvillkoren där. Foto: Tomas Nyberg

  • Anders Degerman kompletterar det sista i ett av köken i Kuststaden i Luleå. Foto: Tomas Nyberg

  • Anders Degerman har arbetat på Umia i två år, han kom direkt från komvux till företaget. Tidigare arbetade han inom handel och vården men tröttnade på arbetsvillkoren där. Foto: Tomas Nyberg

  • Emil Bolander är ledande montör för elektrikerna på Umia som arbetar på bygget. Foto: Tomas Nyberg

2018-12-10

Anders Degerman ligger på golvet med överkroppen inne i köksskåpet. Han kompletterar det sista i det som ska bli köket i en av de nya lägenheterna i Kuststaden i Luleå.
– Det går bra. Jag gillar att arbeta med händerna, säger han och reser sig upp.

Just nu pågår bygget av den andra etappen av Kuststaden. Totalt planeras tre etapper, tre kvarter av det kustnära boendet invid småbåtshamnen i Luleå.

Emil Bolander är ledande montör för elektrikerna på Umia som arbetar på bygget. Det är hans första uppdrag som ledande montör.

– Det är spännande. Man lär sig under tiden och växer in i ansvaret. Jag har en bättre förståelse för hur det fungerar nu, säger han.

LÄS ÄVEN: Säkrare arbetsplatser med El-bam

Bygget av Kuststaden påbörjades 2016, elektrikerna från Umia har varit på plats på bygget sedan 2017.

Adam Stensryd har arbetat på Umia i tre år. På Kuststaden har han varit sedan förra hösten. Just nu limmar han golvvärme i det som ska bli ett av badrummen i de påkostade lägenheterna.

– Det är bra kollegor här, säger han.

Tillbaka till Anders Degerman i köket. Han har arbetat på Umia i två år, kom direkt från komvux till företaget. Tidigare arbetade han inom handel och vården men tröttnade på arbetsvillkoren där.

– Nu är jag garanterad heltid, och jag trivs bra, säger han.

Kuststad är ett miljardprojekt. För att förverkliga projektet har delar av den gamla hamnbassängen i Luleå omvandlats till bostadskvarter. 100 000 ton krossat berg har forslats till bassängen för att bygga grunden.

Under huskropparna har garage byggts under vattnet, med hiss direkt upp till lägenheterna. I varje kvarter ska kanaler rinna, så de boende ska känna ”skärgården ända in till entrén”. Priserna på lägenheterna ligger från dryga miljonen upp till 4,5 miljoner kronor. De har inte varit svårsålda.

LÄS ÄVEN: Domen: Inte okej med golvpris i upphandlingar

Men det är inte bara positiva rubriker som har kantat bygget av Kuststad. Under förra vintern inträffade flera fallolyckor på bygget.

I slutet av november 2017 föll en byggarbetare uppemot 15 meter efter att ett valvbord välte på fjärde våningen. Mannen föll i en snöhög och överlevde mirakulöst. Några veckor senare, i mitten av januari 2018, skadades en anställd vid Umia svårt när han av okänd anledning föll från femte våningen.

En tredje olycka inträffade i början av februari, då föll en byggjobbare ”två-tre meter” efter att den så kallade skyddstäckningen av ursparning – håltagning i konstruktionen – vickade undan när hen klev på den.

– Det är mer fokus på säkerhet nu. Sådant här ska inte kunna hända, säger Emil Bolander och tillägger att medvetenheten om att olyckor kan hända är extra stor i arbetsgruppen nu, efter att en av kollegorna på Umia skadades i en fallolycka.


Fakta/Kuststad

Byggstart: Juni 2016

Byggkostnad: 1,1 miljarder kronor

Byggtid: Tre år i tre etapper. Totalt 336 lägenheter. Finns även planer för en fjärde etapp.

Byggherre: Innerstadsfjärden AB (Nåiden Bygg AB samt Granec Maskin)

Källa: Norrbottens Media


Umia

Medarbetare: 600

Grundat: 2010

Umia är ett installations- och serviceföretag med lokalägda dotterbolag i Luleå, Skellefteå, Umeå, Uppsala, Stockholm, Malmö och Trelleborg.

Dessutom finns Umia Sprinkler AB, Umia Säkerhet AB och Umia Teknikkonsult AB i företagsgruppen.

Företagsidén är gränsöverskridande samverkan mellan olika teknikområden.


Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Fackligt missnöje mot förslag om ändrad strejkrätt

Sista januari går remisstiden ut för regeringens förslag om ändrad strejkrätt. Såväl fack som arbetsgivare står bakom. Men inom LO-förbunden bubblar ett missnöje, skriver Arbetet. I sista stund, när politikerna var på väg att ändra strejkrätten, enades parterna om en lösning som inte rubbar arbetsmarknadens maktbalans.

Facktoppar räds inte ny mandatperiod: ”S har inte sålt ut sin själ”

Januariavtalet har väckt facklig ilska, inte minst gällande förändrad arbetsrätt. Men fackliga representanter ser ändå positivt på den kommande mandatperioden. Saltsjöbadsavtalet kom till efter politiskt tryck, säger IF Metalls Veli-Pekka Säikkälä till Arbetet. Annie Lööf var först ut.

Ett mänskligt maskineri planerat i minsta detalj

Det dunkar, slamrar och tjuter. Doften av trä och målarfärg är påtaglig i den stora lokalen i Piteå. Alla vet precis sin uppgift här. Den som är ny får lära sig exakt vilka moment den ska göra, i princip vilket steg den ska ta, säger David Lidström, kvalitetsansvarig för målning på Lindbäcks husfabrik i Piteå.

Lönegapet mellan arbetare och tjänstemän växer

Lönegapet mellan kvinnor och män krymper, och utjämningen har varit ovanligt stor de senaste åren, visar LO:s lönerapport. Men löneklyftan mellan arbetare och tjänstemän växer, skriver Arbetet. År 2000 utgjorde medellönen för kvinnor 81 procent av medellönen för män.

Byggföretagare rånad och skjuten – två anställda får fängelse

Medarbetarna tyckte att de fått för lite betalt, och anlitade därför hjälp för att råna sin chef. I förra veckan dömdes fem av de inblandade i tingsrätten, skriver Byggnadsarbetaren. De två männen tyckte inte att de fått ut rätt lön av en byggföretagare utanför Stockholm.

Stefan Löfven statsminister igen – 131 dagar efter valet

Tredje gången gillt för Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Efter två nederlag i riksdagen – nu är han vald till statsminister igen. Lång dags färd mot natt men Sverige har nu fått en statsminister igen, 131 dagar efter riksdagsvalet 2018. Detta skriver Arbetet.

Lista: Här är de mest lästa artiklarna från 2018

Otillåtet hemmafixe, asbest, lönenivåer och dödliga arbetsplatsolyckor. Det är vad några av de tio mest lästa artiklarna på Elektrikerns sajt handlat om under 2018. Har du läst dem? Här nedan hittar du listan. 1.

Skattesmäll för LO Mediehus: ”Vi kommer att överklaga”

LO Mediehus har dömts att betala miljonbelopp till Skatteverket. Domen kommer att påverka alla medlemstidningar för ideella föreningar och organisationer i landet. Vi kommer att överklaga, säger Robert Jonsson, vd för LO Mediehus. Domen i Förvaltningsrätten är resultatet av en tvist med Skatteverket.

Infranord döms efter olycka med ljusbåge

Ljusbågen orsakade den anställde brännskador i ansikte, på händer, bröst och underarmar. Nu döms Infranord att betala 150 000 kronor för arbetsmiljöbrott, skriver Sekotidningen. Det var i juni 2017 som olyckan inträffade.

”Billigt kontrakteras folk som segregeras” – och andra dikter av Mats Hammarlund

Här nedan följer en samling dikter av Mats Hammarlund. Förutom skrivandet har denne jobbat inom byggbranschen, mest som snickare och timmerman på byggen i Stockholm, men även på LO-TCO Biståndsnämnd. Dikterna är: 1. Livsviktigt 2. Byggfolk 3. Billigt kontrakteras folk som segregeras 4. Dolda risker 5. Döden passar på 6.

Kubal är räddat – sanktionerna hävs

Sanktionerna mot Kubals ryska ägare Rusal tas bort efter ett beslut i den amerikanska kongressen. På aluminiumfabriken i Sundsvall är lättnaden stor, skriver Arbetet. Sedan april i fjol har sanktionshotet legat över Kubal, som vid flera tillfällen varit nära att stängas ned. Men varje gång har man räddats av tillfälliga förlängningar.

”Bra arbetsmiljö är inte gratis”

En tudelad arbetsmarknad, arbetsmiljöslarv och resursbrist hos polisen. Arbetet frågade politiker, fack och arbetsgivare varför dödsolyckorna sker och vad som behöver göras. Nyligen lämnade sex S-ledamöter i riksdagen en motion med rubriken Omtag för nollvision om dödsolyckor på arbetsplatserna.

55 liv släcktes på jobbet 2018

Trots nollvisionen för dödsolyckor på jobbet kom 55 personer aldrig hem från sitt arbete under 2018. Det är den högsta siffran på flera år. Män i arbetaryrken. Det är de som oftast omkommer i arbetsplatsolyckor, visar Arbetets genomgång. De faller, de kläms ihjäl och de dör i trafiken.

Lista: De miste livet på jobbet 2018

55 människor miste livet på jobbet i fjol. I ett tjugotal fall pågår fortfarande förundersökning om arbetsmiljöbrott. De olyckor där åklagaren lagt ner utredningen är markerade som nedlagda. Listan är sammanställd av tidningen Arbetet.

Tjuvstartade bygge – straffas med rekordböter

Bygget började för tidigt, innan tillstånden var klara. Nu straffas Mälarenergi Elnät med en rekordstor byggsanktionsavgift, skriver VLT. Mälarenergi Elnät hade för bråttom när en ny transformatorstation skulle byggas vid Energigatan på södra Nibble. När väl bygglovet och startbesked kom hade markarbetet redan påbörjats.