• Emil Bolander är ledande montör för elektrikerna på Umia som arbetar på bygget. Foto: Tomas Nyberg

  • Ledande montör Emil Bollander visar en av Kuststads lägenheter. Balkongerna har svängda former, som ska ge tankar till sjöfart och funkis. Foto: Tomas Nyberg

  • Adam Stensryd arbetar i ett av badrummen i Kuststaden. Foto: Tomas Nyberg

  • Adam Stensryd arbetar i ett av badrummen i Kuststaden. Foto: Tomas Nyberg

  • Kuststad är ett miljardprojekt. För att förverkliga projektet har delar av den gamla hamnbassängen i Luleå omvandlats till bostadskvarter. 100 000 ton krossat berg har forslats till bassängen för att bygga grunden. Foto: Tomas Nyberg

  • Priserna på lägenheterna ligger från dryga miljonen upp till 4,5 miljoner kronor. De har inte varit svårsålda. Foto: Tomas Nyberg

  • Nästan alla av Kuststads 300 lägenheter har två balkonger. En vänd in mot staden, en vänd ut mot havet. Foto: Tomas Nyberg

  • Anders Degerman har arbetat på Umia i två år, han kom direkt från komvux till företaget. Tidigare arbetade han inom handel och vården men tröttnade på arbetsvillkoren där. Foto: Tomas Nyberg

  • Anders Degerman kompletterar det sista i ett av köken i Kuststaden i Luleå. Foto: Tomas Nyberg

  • Anders Degerman har arbetat på Umia i två år, han kom direkt från komvux till företaget. Tidigare arbetade han inom handel och vården men tröttnade på arbetsvillkoren där. Foto: Tomas Nyberg

  • Emil Bolander är ledande montör för elektrikerna på Umia som arbetar på bygget. Foto: Tomas Nyberg

2018-12-10

Anders Degerman ligger på golvet med överkroppen inne i köksskåpet. Han kompletterar det sista i det som ska bli köket i en av de nya lägenheterna i Kuststaden i Luleå.
– Det går bra. Jag gillar att arbeta med händerna, säger han och reser sig upp.

Just nu pågår bygget av den andra etappen av Kuststaden. Totalt planeras tre etapper, tre kvarter av det kustnära boendet invid småbåtshamnen i Luleå.

Emil Bolander är ledande montör för elektrikerna på Umia som arbetar på bygget. Det är hans första uppdrag som ledande montör.

– Det är spännande. Man lär sig under tiden och växer in i ansvaret. Jag har en bättre förståelse för hur det fungerar nu, säger han.

LÄS ÄVEN: Säkrare arbetsplatser med El-bam

Bygget av Kuststaden påbörjades 2016, elektrikerna från Umia har varit på plats på bygget sedan 2017.

Adam Stensryd har arbetat på Umia i tre år. På Kuststaden har han varit sedan förra hösten. Just nu limmar han golvvärme i det som ska bli ett av badrummen i de påkostade lägenheterna.

– Det är bra kollegor här, säger han.

Tillbaka till Anders Degerman i köket. Han har arbetat på Umia i två år, kom direkt från komvux till företaget. Tidigare arbetade han inom handel och vården men tröttnade på arbetsvillkoren där.

– Nu är jag garanterad heltid, och jag trivs bra, säger han.

Kuststad är ett miljardprojekt. För att förverkliga projektet har delar av den gamla hamnbassängen i Luleå omvandlats till bostadskvarter. 100 000 ton krossat berg har forslats till bassängen för att bygga grunden.

Under huskropparna har garage byggts under vattnet, med hiss direkt upp till lägenheterna. I varje kvarter ska kanaler rinna, så de boende ska känna ”skärgården ända in till entrén”. Priserna på lägenheterna ligger från dryga miljonen upp till 4,5 miljoner kronor. De har inte varit svårsålda.

LÄS ÄVEN: Domen: Inte okej med golvpris i upphandlingar

Men det är inte bara positiva rubriker som har kantat bygget av Kuststad. Under förra vintern inträffade flera fallolyckor på bygget.

I slutet av november 2017 föll en byggarbetare uppemot 15 meter efter att ett valvbord välte på fjärde våningen. Mannen föll i en snöhög och överlevde mirakulöst. Några veckor senare, i mitten av januari 2018, skadades en anställd vid Umia svårt när han av okänd anledning föll från femte våningen.

En tredje olycka inträffade i början av februari, då föll en byggjobbare ”två-tre meter” efter att den så kallade skyddstäckningen av ursparning – håltagning i konstruktionen – vickade undan när hen klev på den.

– Det är mer fokus på säkerhet nu. Sådant här ska inte kunna hända, säger Emil Bolander och tillägger att medvetenheten om att olyckor kan hända är extra stor i arbetsgruppen nu, efter att en av kollegorna på Umia skadades i en fallolycka.


Fakta/Kuststad

Byggstart: Juni 2016

Byggkostnad: 1,1 miljarder kronor

Byggtid: Tre år i tre etapper. Totalt 336 lägenheter. Finns även planer för en fjärde etapp.

Byggherre: Innerstadsfjärden AB (Nåiden Bygg AB samt Granec Maskin)

Källa: Norrbottens Media


Umia

Medarbetare: 600

Grundat: 2010

Umia är ett installations- och serviceföretag med lokalägda dotterbolag i Luleå, Skellefteå, Umeå, Uppsala, Stockholm, Malmö och Trelleborg.

Dessutom finns Umia Sprinkler AB, Umia Säkerhet AB och Umia Teknikkonsult AB i företagsgruppen.

Företagsidén är gränsöverskridande samverkan mellan olika teknikområden.


Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

LO och januariavtalet: En klassisk krisreaktion i fyra faser

Januariavtalet mellan S, MP, C och L utlöste kraftiga krisreaktioner inom LO. Arbetet går igenom vittnesmålen, från första chocken till nyorienteringen. 1. Chock  inträder direkt och kan vara upp till några dagar. Tillståndet skärmar av och skyddar den drabbade från den skrämmande upplevelsen.

LO:s plan: Att knyta tätare band till S

Trots besvikelse över januariavtalet vänder LO-topparna inte Socialdemokraterna ryggen. I stället för att lossa banden är strategin att för­djupa relationen och knyta partiet närmare sig. Men inför S-kongressen mullrar det i leden.

Heta yrken 2019: Stor konkurrens om elektrikerna

När Arbetsförmedlingen i början av februari presenterade sin årliga rapport Här finns jobben som visar vilka yrken som har goda jobbmöjligheter om fem år listades elektrikeryrket som ett av de allra mest gångbara på den svenska arbetsmarknaden.

Inför avtalsrörelsen: Lärlingar och arbetstid i fokus

I en av salarna i Folkets hus i Solna sitter delar av VK1 och har avtalsmotionsskrivarverkstad. Det är inför avtalsrörelsen 2020 som verksamhetskretsen vill få fram motioner för att förbättra avtalen. Det diskuteras sådant som om det kanske vore ett bra förslag om även projektledarna på byggena var medräknade i ackordet i projekten.

Syrabehållare exploderade – en till sjukhus

En person fick föras till sjukhus efter att en syrabehållare exploderade på en arbetsplats i Timrå kommun, skriver Aftonbladet.  Det var strax efter klockan nio på tisdagsmorgonen som larmet inkom till räddningstjänsten. En person hade fått saltsyra på sig när en syrabehållare exploderade i Söråker i Timrå kommun.

Samarbete för att få fler i jobb

Elektrikerförbundet har tecknat en ny överenskommelse med parterna i byggbranschen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Samarbetet ska hjälpa långtidsarbetslösa och nyanlända att få jobb i branschen.

Fredrick Ekholm – en elektriker med siktet inställt på OS

På Karolinska sjukhuset i Stockholm arbetar en regerande svensk mästare. En elektriker som har siktet inställt på att en dag stå på startlinjen i OS. Det är ganska ovanligt att man jobbar samtidigt som man är elitidrottare.

Fråga experterna: Bostadsrätt och samboavtal?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

”Arbetsfreden måste vara värd något”

Hamnkonflikten är över. Det innebar att flera LO-fack inledningsvis uttryckte skepsis angående lagförslaget att förändra strejkrätten. Men efter ett styrelsemöte beslutade LO-facken gemensamt att fortfarande ställa sig bakom förslaget. Själva grunden som jag ser det är att det är parterna på arbetsmarknaden som har förhandlat fram förslaget och är överens om spelreglerna.

Spelreklam kritiseras: S-riksdagsman vill införa ”lex Knuters”

Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Anders Österberg från Stockholm har tagit fallet med Karl Knuters, elektrikern som i julas avslutade sitt liv efter stora spelskulder, vidare till regeringen. Civilminister Ardalan Shekarabi hotar nu spelbranschen med en deadline för åtgärder mot den aggressiva marknadsföringen.

Mystiskt kaos på äldreboende: ”Det är något som spökar”

En dag i mitten av januari kopplas en solcellsanläggning in på ett äldreboende i Vadstena. Det skapar rejäl turbulens. Apparater börjar gå av sig själva, syrgasutrustning slutar fungera, det börjar ryka ur ett blöjförråd. Det är fortfarande ett svajigt elnät i huset, det går fortfarande sönder saker.

LO-styrelsen står fortfarande bakom lagförslag om strejkrätten

Under måndagen hade LO styrelsemöte. Ett möte som resulterade i en gemensam hållning angående förslaget om förändrad strejkrätt. LO:s styrelse meddelar nu i en debattartikel i Arbetet att alla förbund är eniga om att läget är oförändrat när det gäller synen på regeringens lagförslag.

Risk för orättvisa utan försäkringsavtal

I somras sade Svenskt Näringsliv upp avtalet med LO och PTK om hur informationen om försäkringar och tjänstepension ska finansieras. Ännu finns ingen lösning. Nu riskerar försäkringsinformationen tas av medlemsavgiften.  Det är en ideologisk fråga från arbetsgivarsidan att försöka skjuta över kostnaden på oss, säger Elektrikerförbundets förhandlingschef, Urban Pettersson.

Sverigedemokrater blir av med fackliga förtroendeuppdrag

Handels förbundsstyrelse stänger av en klubbordförande i Skåne från hennes fackliga uppdrag. Anledningen är att hon har ett politiskt uppdrag för Sverigedemokraterna. Det här rapporterar Handelsnytt. Kvinnan är ordförande för Handels fackklubb i en Ica Maxibutik i Skåne.

Byggnads: ”Lagen om ändrad strejkrätt behövs inte”

Hamnkonflikten är löst. Nu finns ingen anledning att ändra strejkrätten längre, anser flera LO-förbund. Byggnads ser helst att lagförslaget skrotas, och även Fastighets och Pappers vill att det rivs upp. Det lagförslag som parterna tog fram om ändrad strejkrätt kom till som en reaktion på konflikten i Göteborgs hamn.