• Bild: Pixabay/Clas Ohlsson/Montage; Edit: Chris Smedbakken

2018-03-05

Vill du veta när plåstret, trafikljuset och lögndetektorn såg dagens ljus? Då kan du med fördel skaffa dig ett exemplar av boken ”Älskade prylar”.

Boken är utgiven av Centrum för näringslivshistoria och redovisar vad som hänt inom den tekniska revolutionen genom historien och fram till våra dagar. Det är ett populärvetenskapligt verk där många bilder av tekniska saker susar förbi genom sidorna.

LÄS ÄVEN: Från fängelsevisor till dagens ”gangstarap”

Anders Landén har varit redaktör. Tio krönikörer, bland annat Kjell Hägglund, Edward Blom, Maria Blom, Lasse Åberg och Ernst Kirchsteiger, skriver personligt reflekterande över olika grunkor som på ett eller annat sätt kan kopplas ihop med deras yrkesidentitet.

Det blir krönikor om grejer i köket (Edward Blom), papper, videoband, filmrullar (Maria Blom) och så vidare. Det är lättillgängligt och underhållande, en form av lättsmält bildning. Olika tidslinjer visar den linjära tekniska utvecklingen genom olika århundraden. Det går ju samtidigt inte att undvika noteringar om viktiga historiska händelser och hela samhällets utveckling, från fattigdom till välfärdsstat.

Självfallet framkallar boken många nostalgiska stämningar. Det förgångna framstår alltid som något idylliskt, men en oreflekterad nostalgi är lika förrädisk som nattgammal is.

Det är lätt att skapa sig en förljugen världsbild med hjälp av gamla Märklintåg, väggtelefoner, sparkcyklar och fia-spel.

LÄS ÄVEN: Ulf Lundén: ”En respektfull hyllning till arbetaren”

Det kapitalistiska ekorrhjulet framtvingar också miljöförstörelse och förbrukning av jordens ändliga resurser. Många plastprylar reser jorden runt för att kastas på sopberget.

Det beror på att råvaror och arbetare är billigast i fattiga delar av världen.

Kritiken mot konsumtionssamhället nämns i slutet av boken i en intervju med Katarina Graffman, doktor i antropolgi. Hon siar om framtiden, vilket inte är någon lätt uppgift. Graffman tror att vi kommer att handla mer ”gröna produkter” och att vi kommer köpa i stort sett allt via nätet.

För detaljhandelskedjan Clas Ohlson (medutgivare av boken) och andra butiker väntar ett kommande stålbad.

LÄS ÄVEN: Ingemar E. L. Göransson: ”Arbetarrörelsen har svikit sin kulturpolitik”

Den digitala revolutionen gör oss alla till forna tiders postorderkunder, men ett sådant gammalt ord passar väl inte när ord ska sättas på dagens trender. Exempelvis det gamla begreppet ”läsare” är i dag utbytt mot ”kund”, med allt vad det innebär – exempelvis en mer strömlinjeformad och kommersiellt likriktad medieprodukt styrd av algoritmer.

Nå, läsvärd är boken ”Älskade prylar”. I mitt fall hamnar den i mitt eget referensbibliotek – om inte annat för att hålla reda på vad som var tidstypiskt för ett visst decennium under 1900-talet.

Ulf Lundén
ulf.lunden@mittmedia.se


Bok: ”Älskade prylar – 100 år av teknisk innovation”

Utgiven av: Förlaget Näringslivshistoria och Clas Ohlson AB

Redaktör: Anders Landén

Krönikörer: Kjell Hägglund, Edward Blom, Maria Blom, Lasse Åberg, Ernst Kirchsteiger m.fl.


Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Kultur

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 3

KULTUR Del 3 Dramaten Här är den tredje delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Dokumentärtipset: Arvet efter Kent Ekeroth

KULTUR Dokumentär: Arvet efter Kent Ekeroth (2018) En dokumentär av Erik Hedtjärn om en av Sverigedemokraternas mest kända politiker. (Finns på SR-play) För precis åtta år sedan började Sveriges Radios Erik Hedtjärn följa den då nya och okända riksdagsledamoten Kent Ekeroth.

Boktipset: ”Ett jävla solsken” av Fatima Bremmer

KULTURTIPS Bok: ”Ett jävla solsken” En biografi om Ester Blenda Nordström av Fatima Bremmer, 2017. Augustvinnare 2017 för årets svenska fackbok. ”Priset för det ultimata äventyret har blivit högt.

”Agnes” av Dylan Färemark – del 2

KULTUR Del 2 Nora och Tussen Här är den andra delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell ”Agnes”, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 1

”Ensam och bräcklig går godheten genom livet. Passar den sig inte, dödas den av andras osäkerhet.

Vassa och roliga broderier signerade Sofie Eriksson

KULTUR Sofie Eriksson sätter fart på det kvinnliga hantverket och skapar broderier för vår egen tid. Det är radikala, feministiska och antirasistiska budskap. En pågående utställning i Smedjebacken visar en del av hennes egenhändiga broderier. Sofie Eriksson sysslar med ett slags återbruk av gamla broderier. Hon hittar sina fynd på olika loppisar.

”Bokstavsdikter” – av Dylan Färemark

KULTUR Dylan Färemark är elektrikern som vann lokaltidningens novellpris. Här nedan hittar du bokstavsdikter som Dylan skrev i början av sitt författarskap, och som fokuserar på elektrikeryrkets villkor. Under hösten kommer du i Tidningen Elektrikern även att kunna ta del av hans prisbelönta novell Agnes.

”Lundell är ingen bitter gammal gubbe”

KULTUR ”Vardagar” av Ulf Lundell Utgiven av Wahlström & Widstrand ”När många andra bytte ideal och politisk hemvist stod han kvar i samma mylla byggd på peace, love and understanding”, skriver Ulf Lundén. Ulf Lundell skapar svarta rubriker på nytt.

Elektrikerns soliga sommartips!

Vad ska du göra i sommar? Tidningen Elektrikern har sammanställt en lista på soliga tips att sysselsätta sig med! 1. Aktivitet: Turista i din egen stad Det är lätt att bli hemmablind. Att man missar alla guldkorn som finns i den egna kommunen. Ett tips är att besöka ortens turistbyrå, och fråga vad de tycker att du som ”turist” ska besöka. Det kan bli en spännande dag.

Bokrecension: Dålig karma av David Safier

KULTUR Bokrecension: Dålig karma (2013) Författare: David Safier Det är julafton och julklappsspelet är precis avslutat och helt lottlös blev jag inte. Boken ”Dålig karma” är i min ägo och jag börjar läsa nästan direkt.

Göran Greider: ”Jag ’radikaliserades’ som tonåring”

KULTUR Ja, jag minns hur det känns att växa upp i ett samhälle där klasskillnaderna sakta men säkert minskar. Jag är född 1959. Min barndom sammanföll med en era då det för varje år blev allt mer självklart att jämlikheten ska öka. Mina föräldrar var typiska arbetare.

Från fängelsevisor till dagens ”gangstarap”

KULTUR Recension ”Kåklåtar fängelsevisor som identitetsmarkör och kulturarv” av Dan Lundberg Utgiven av Gidlunds förlag Musiketnologen Dan Lundberg lyfter fram det kreativa musikskapandet i landets fängelser genom flera decennier.

När svenskarna var invandrarna

KULTUR När vi i dag tänker på migranter är det lätt att bara se de människor som migrerar till Sverige. Människor som söker sig hit för att skapa sig en bättre framtid för sig själva och för sina barn. För inte särskilt länge sedan var det i stället svenskar som migrerade, inte minst till Amerika.

De tar kampen för fasta jobb i handeln

KULTUR Antologin ”Lösa förbindelser – om kampen för fasta förhållanden i handeln” borde fungera som en eldkvast i den kommande valrörelsen. Tolv skribenter med vitt skilda utgångspunkter ger sin bild av dagens splittrade och orättvisa arbetsmarknad. Boken bygger på ett 60-tal intervjuer med arbetare som jobbar i butik, på lager och på kontor.

När man förlorar sitt barn: ”Efter Inez” har premiär 29 september

Hur går man vidare när det som inte får inträffa händer? Hur lever man med en livslång sorg? Hur ska man som arbetskamrat eller vän bemöta den som förlorat sitt barn? I dokumentärfilmen Efter Inez får vi följa Filip Nordin och Denize Löfgren. Vid en sista rutinkontroll upptäcker barnmorskan att hjärtat stannat på barnet som är beräknat att födas inom kort.