• Bild: Pixabay/Clas Ohlsson/Montage; Edit: Chris Smedbakken

2018-03-05

Vill du veta när plåstret, trafikljuset och lögndetektorn såg dagens ljus? Då kan du med fördel skaffa dig ett exemplar av boken ”Älskade prylar”.

Boken är utgiven av Centrum för näringslivshistoria och redovisar vad som hänt inom den tekniska revolutionen genom historien och fram till våra dagar. Det är ett populärvetenskapligt verk där många bilder av tekniska saker susar förbi genom sidorna.

LÄS ÄVEN: Från fängelsevisor till dagens ”gangstarap”

Anders Landén har varit redaktör. Tio krönikörer, bland annat Kjell Hägglund, Edward Blom, Maria Blom, Lasse Åberg och Ernst Kirchsteiger, skriver personligt reflekterande över olika grunkor som på ett eller annat sätt kan kopplas ihop med deras yrkesidentitet.

Det blir krönikor om grejer i köket (Edward Blom), papper, videoband, filmrullar (Maria Blom) och så vidare. Det är lättillgängligt och underhållande, en form av lättsmält bildning. Olika tidslinjer visar den linjära tekniska utvecklingen genom olika århundraden. Det går ju samtidigt inte att undvika noteringar om viktiga historiska händelser och hela samhällets utveckling, från fattigdom till välfärdsstat.

Självfallet framkallar boken många nostalgiska stämningar. Det förgångna framstår alltid som något idylliskt, men en oreflekterad nostalgi är lika förrädisk som nattgammal is.

Det är lätt att skapa sig en förljugen världsbild med hjälp av gamla Märklintåg, väggtelefoner, sparkcyklar och fia-spel.

LÄS ÄVEN: Ulf Lundén: ”En respektfull hyllning till arbetaren”

Det kapitalistiska ekorrhjulet framtvingar också miljöförstörelse och förbrukning av jordens ändliga resurser. Många plastprylar reser jorden runt för att kastas på sopberget.

Det beror på att råvaror och arbetare är billigast i fattiga delar av världen.

Kritiken mot konsumtionssamhället nämns i slutet av boken i en intervju med Katarina Graffman, doktor i antropolgi. Hon siar om framtiden, vilket inte är någon lätt uppgift. Graffman tror att vi kommer att handla mer ”gröna produkter” och att vi kommer köpa i stort sett allt via nätet.

För detaljhandelskedjan Clas Ohlson (medutgivare av boken) och andra butiker väntar ett kommande stålbad.

LÄS ÄVEN: Ingemar E. L. Göransson: ”Arbetarrörelsen har svikit sin kulturpolitik”

Den digitala revolutionen gör oss alla till forna tiders postorderkunder, men ett sådant gammalt ord passar väl inte när ord ska sättas på dagens trender. Exempelvis det gamla begreppet ”läsare” är i dag utbytt mot ”kund”, med allt vad det innebär – exempelvis en mer strömlinjeformad och kommersiellt likriktad medieprodukt styrd av algoritmer.

Nå, läsvärd är boken ”Älskade prylar”. I mitt fall hamnar den i mitt eget referensbibliotek – om inte annat för att hålla reda på vad som var tidstypiskt för ett visst decennium under 1900-talet.

Ulf Lundén
ulf.lunden@mittmedia.se


Bok: ”Älskade prylar – 100 år av teknisk innovation”

Utgiven av: Förlaget Näringslivshistoria och Clas Ohlson AB

Redaktör: Anders Landén

Krönikörer: Kjell Hägglund, Edward Blom, Maria Blom, Lasse Åberg, Ernst Kirchsteiger m.fl.


Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Kultur

”Totalt misslyckat försök att göra Almedalen sexigare”

RECENSION ”Det här verkar ha ambitionen att vara House of Cards-smart. Men svensk politik är snarare Benny Hill. Och Almedalen är ett kollo för vår politiska elit”, skriver Arbetets kulturredaktör Johannes Klenell (som sett tv-serien Den inre cirkeln, baserad på Moderaternas gamle strategs bok I maktens öga).

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 7

KULTUR Del 7 Frågor utan svar Här är den sjunde delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Tipsen: Sexutbildning och dystopi

KULTURTIPS Tv-serien: Sex education (Netflix, åtta delar) Sex education handlar om tonårige Otis och hans delvis krångliga vänrelationer. Otis mamma, som spelas av Gillian Anderson (bland annat Arkiv X) är sexterapeut. Otis tillhör på intet sätt innegänget, men hans liv tar en ny vändning när han börjar umgås med skolans kaxigaste tjej, Maeve.

LO och januariavtalet: En klassisk krisreaktion i fyra faser

Januariavtalet mellan S, MP, C och L utlöste kraftiga krisreaktioner inom LO. Arbetet går igenom vittnesmålen, från första chocken till nyorienteringen. 1. Chock  inträder direkt och kan vara upp till några dagar. Tillståndet skärmar av och skyddar den drabbade från den skrämmande upplevelsen.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 4

KULTUR Del 4 Ett liv Här är den fjärde delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Elens dag 2019 – så firar Sverige

Idag är det inte vilken dag som helst det är nämligen Elens dag! Denna ypperliga högtid firas på lite olika sätt runt om i landet. Vad skulle du göra om elen plötsligt försvann? Det skulle inte gå att laga mat på spisen, alla råvaror i kyl och frys skulle bli dåliga och det skulle inte gå att handla i affärerna.

Lista: Här är de mest lästa artiklarna från 2018

Otillåtet hemmafixe, asbest, lönenivåer och dödliga arbetsplatsolyckor. Det är vad några av de tio mest lästa artiklarna på Elektrikerns sajt handlat om under 2018. Har du läst dem? Här nedan hittar du listan. 1.

”Billigt kontrakteras folk som segregeras” – och andra dikter av Mats Hammarlund

Här nedan följer en samling dikter av Mats Hammarlund. Förutom skrivandet har denne jobbat inom byggbranschen, mest som snickare och timmerman på byggen i Stockholm, men även på LO-TCO Biståndsnämnd. Dikterna är: 1. Livsviktigt 2. Byggfolk 3. Billigt kontrakteras folk som segregeras 4. Dolda risker 5. Döden passar på 6.

Tips: Elektrikerns mumsiga julrecept

R

Mys i juletid: Kolla in Elektrikerns kulturtips

Sylvia Kjellberg har läst novellsamlingen ”Bäcken” av Werner Aspenström, och Lina Hård tipsar om guldkorn att finna på SVT & SR Play. Här är två julmysiga kulturtips från våra journalistkollegor.

Elektriskt musikquiz – utmana familj och vänner!

Utmana familj och vänner. Klarar ni av detta musikquiz med svenska låtar på eltemat? Rätt svar hittar du längst ned (fuska inte). 1. Leila K hade en dunderhit på 90-talet med kraftfullt tema. Vad hette den? 2. Bandet är från Norrköping och har haft hits som Kärlekens tunga och Pojkar, pojkar, pojkar. Vad heter bandet? 3.

Vad minns du från 2018? Tävla om biobiljetter i Elektrikerns tipstolva!

Nu står 2019 för dörren, med allt vad det innebär. Men hur mycket minns du egentligen från det gångna året? Ta chansen att tävla med Elektrikern! Har du läst Elektrikern under året kanske du kommer ihåg de flesta av svaren.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 3

KULTUR Del 3 Dramaten Här är den tredje delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Dokumentärtipset: Arvet efter Kent Ekeroth

KULTUR Dokumentär: Arvet efter Kent Ekeroth (2018) En dokumentär av Erik Hedtjärn om en av Sverigedemokraternas mest kända politiker. (Finns på SR-play) För precis åtta år sedan började Sveriges Radios Erik Hedtjärn följa den då nya och okända riksdagsledamoten Kent Ekeroth.

Boktipset: ”Ett jävla solsken” av Fatima Bremmer

KULTURTIPS Bok: ”Ett jävla solsken” En biografi om Ester Blenda Nordström av Fatima Bremmer, 2017. Augustvinnare 2017 för årets svenska fackbok. ”Priset för det ultimata äventyret har blivit högt.