Patrik Frithz började arbeta som elektriker 1986 på Insulanders el i Nyköping. Sedan dess har firman har köpts upp och bytt namn ett flertal gånger.

Först Ljus och kraft, därefter ABB med olika tilläggsnamn och sedan 2014 Caverion. Nu kommer arbetsgivaren att heta Assemblin Caverion Group AB.  

– Vartefter vi har gått in i nya konstellationer har företagen pratat om att spara på kostnader, och det går ju att spara på sådant som over head-kostnader. Men vi som är på golvet kommer nog inte att märka så mycket till en början, innan ägaren bestämmer sig för att göra något.

Patrik Frithz lyfter även det faktum att Caverion är börsnoterat.

– Så länge som Caverion ligger kvar på den finska börsen så händer nog inte så mycket. Det är ju sagt att Caverion ska avnoteras under våren.

– För fem år sedan var det många kollegor här i Nyköping som slutade på Caverion och gick över till Assemblin. De slutade på Caverion för det var så svårstyrt, just på grund av att företaget var börsnoterat. Assemblin låg inte på börsen, och det var mer lättjobbat där.

Person sitter vid ett bord.
Patrik Frithz, Caverion Nyköping.

”Fint att få tillbaka gamla kollegor”

– Och det känns ju fint om vi får tillbaka våra gamla kollegor, om och när vi väl börjar samarbeta igen. Fast med tanke på att byggmarknaden ser ut som den gör nu, så är det svårt att veta hur det kommer att bli.

Patrik Frithz sitter i arbetsutskottet för Elektrikerna på Caverion, och säger att diskussioner har förts länge om en ny ägare för företaget.

– Vi har ju varit ute till försäljning ett tag, så det var skönt att någon köpte upp företaget, så vi slipper ovissheten. Men nu får vi vänta och se hur det ska drivas vidare. Triton vill väl tjäna pengar på det här, det är ju lika med alla riskkapitalister. De köper företag och förädlar och säljer igen efter några år.

Många frågor från montörer

Än så länge finns många frågetecken om vad sammanslagningen mellan Assemblin och den tidigare konkurrenten Caverion kommer att innebära för de anställda montörerna.

– Det dök bara upp information om sammanslagningen utan någon föraning. Jag har inte hört några rykten som cirkulerat eller vad kollegor nämnt, säger Mikael Willberg, som arbetar på Assemblin i Luleå. Han ser ändå positivt på sammanslagningen.

Bild på montör
Mikael Willberg, Assemblin Luleå.

– I Luleå har vi ingen larmsida på Assemblin, men nu kanske vi kan få hjälp med det, säger han, och tillägger:

– Det måste ju finnas en tanke med sammanslagningen mellan Assemblin och Caverion och det är väl att det genererar mer pengar till ägaren. Vi tillsammans blir bredare och nyper fler kunder.

”Bra att ha klubbmöte”

Jens Hendelmo arbetar på Caverion i Karlstad. Han tror inte att sammanslagningen kommer att märkas av så särskilt mycket till en början för montörerna ute i verksamheten.

– Men spontant så tänker jag på uppdragen vi har på bruken här omkring. Jag har förstått det som att vissa av bruken har krav på att det ska vara tre olika elinstallationsföretag där, och nu är vi tre, inklusive både Caverion och Assemblin, och det kan ju ställa till det, i och med att vi blir ett företag.

Jens Hendelmo.
Jens Hendelmo, Caverion Karlstad.

Har ni haft något klubbmöte om sammanslagningen?
– Nej, det har vi inte haft, än. Men det vore kanske smart att ha ett möte, så att vi kan ställa frågor till varandra, och kanske till företaget och ägarna också.

– Frågorna avgörs där uppe, men det känns inte som att det kommit hela vägen ned till montörerna. Och det är ju vi som driver företagen i grund och botten.

Är det något särskilt du skulle vilja ha svar på?

– Sådant som las-listor och så är man fundersam hur de kommer att fungera, eftersom vi är i de tider vi är i just nu.