Andrij kommer från Ukraina och arbetar som elektriker i Sverige på grund av kriget i hemlandet. Precis som många andra som lurats av Hans Karlsson blev han uppringd av en man som sa att han hittat Andrijs kontaktuppgifter via Arbetsförmedlingen. Han erbjöds jobb av mannen, som kallade sig själv Hans Karlsson, och tackade ja till erbjudandet.

– Vi var ständigt uthyrda till andra företag under min tid på hans företag, berättar Andrij.

Betalade arbetskläder och verktyg själv

Under den månad Andrij var anställd av Hans Karlsson hann han arbeta på tre olika arbetsplatser för tre olika företag. Bland annat arbetade han på ett bygge nära Grand Hôtel i Stockholm.

Precis som Elektrikern tidigare har rapporterat om hur Hans Karlsson brukar agera fick Andrij betala arbetskläder och verktyg själv. Han hann alltså bara arbeta en månad innan han insåg att han blivit lurad. I det anställningskontrakt han skrev med Hans Karlsson var hans månadslön 33 000 kronor, men när lönen kom var den på knappt 10 000 kronor. Andrij ringde då Skatteverket för att kolla upp företaget.

– Jag fick till svar att han inte fick anställa arbetare. Och det var även en mycket tveksam balansräkning för företaget, berättar Andrij som då kontaktade sitt fack, Stockholms byggsyndikat vid Stockholm LS.

Stämde företaget på 60 000

Viktor Lindberg är förhandlare vid Stockholms byggsyndikat och den som företrätt Andrij i ärendet. Men någon förhandling har inte ägt rum.

– Vi har inte fått tag i arbetsgivaren. Vi har lämnat över en förhandlingsframställan via delgivning, men inte fått något svar. Därför stämmer vi nu arbetsgivaren, berättar han.

Stockholms byggsyndikat stämde företaget på 60 000 kronor för brott mot Medbestämmandelagen. I slutet av december meddelade domstolen en tredskodom, det vill säga att Stockholms byggsyndikat vinner målet i företagets utevaro. Ingen från företaget deltog i domstolsförhandlingarna.

Viktor Lindberg som står i snön.

Viktor Lindberg säger att han träffar många byggarbetare i Stockholm som utnyttjas på olika sätt av olika arbetsgivare. Många av dessa arbetare kommer från Ukraina och Ryssland. Det är människor som flytt kriget, både från Ukraina och det krigförande Ryssland. Stockholms byggsyndikat har över 600 medlemmar, varav de allra flesta är rysktalande.

– Andrij är här legalt och har arbetstillstånd, men han är en av många som har blivit utnyttjade på den svenska arbetsmarknaden, säger Viktor Lindberg.

Stefan blev uppringd av Hans Karlsson

Andrij är inte ensam om att ha blivit kontaktad av Hans Karlsson denna höst. Även elektrikern Stefan från Södermalm i Stockholm blev uppringd av en man som sa att han hette Hans Karlsson och erbjöd honom jobb på samma företag som Andrij jobbat på.

– Det var i slutet av oktober han ringde, berättar Stefan.

Har du någon gång tidigare blivit uppringd av en arbetsgivare för ett jobb du inte sökt?

– Nej, det här var första gången. Han sa att han hade hittat mig via Arbetsförmedlingen. Först blev jag lite misstänksam, men han var väldigt trevlig och då tappar man ju garden lite.

Stefan har haft ledande roller i sitt jobb som elektriker, så han ställde ett lönekrav på 40 000 kronor i månaden och tänkte att det skulle nog visa om mannen i luren var seriös med sitt erbjudande.

– Han sa att han skulle tänka på saken och ringa upp dagen efter. Det gjorde han inte, så jag tänkte att saken var ur världen, men så ringde han måndagen efter och erbjöd mig jobbet.

Skulle köpa arbetskläderna själv

Men mannen sa att han inte var i stan för tillfället, så han kunde inte skriva något anställningskontrakt just då. Men om Stefan kunde ställa upp och hjälpa honom att köra servicejobb för ett annat företag en vecka, så skulle han därefter få ett jobb som ledande montör på ett av mannens projekt på Södermalm.

– Det var ju för bra för att vara sant, eftersom det är där jag bor. Han föreslog sedan att jag skulle köpa mina arbetskläder själv, på Jula och få tillbaka pengarna sedan. Jag tänkte att ”det är ju ingen bra kvalitet, men ok, det är ju bara för en vecka”.

Stefan var på väg till Jula för att köpa arbetskläder men ringde först sin fru, för att berätta att han fått jobb.

– Hon svarade, ”men Stefan, detta är inte likt dig, ska du betala för byxor och arbeta utan papper och försäkring?” Jag svarade att jag skulle kontrollera företaget lite tills hon kom hem.

Det gjorde Stefan, och det var då han fann Elektrikerns artiklar om Hans Karlsson, och han insåg att det måste vara samma Hans Karlsson som erbjudit honom jobb.

”Duckat en kula av bedrägeri”

– Jag insåg att jag duckat en kula av bedrägeri som hade kunnat kosta mig min a-kassa och en himla massa bestyr, berättar Stefan, som därefter skickar ett sms till mannen och tackar nej till jobberbjudandet.

Något svar på sms:et får han aldrig. Han säger att han dels är arg, dels skäms för att ha blivit lurad.  

– Och lite tycker jag det var synd, för han var ju så trevlig till skillnad från många chefer man haft genom åren.

– Jag hade tur att min fru ifrågasatte mitt agerande, att det inte riktigt var likt mig att hoppa på något utan att kolla upp företaget först. Tack vare henne är mina pengar från a-kassan intakta.

Både Andreij och Stefan har valt att vara anonyma och heter egentligen något annat. Företaget Andreij arbetade på och som Stefan blev erbjuden jobb på heter El & VVS Entreprenad Bromma AB.

Ytterligare personer har hört av sig till tidningen om att de blivit lurade av Hans Karlsson. Det har rört sig om andra yrkesgrupper än elektriker.

Elektrikern har både ringt och skickat sms till Hans Karlsson på det telefonnummer som såväl Andreij som Stefan använt i sin kommunikation med honom, och därefter kontaktat hans advokat för att få en kommentar från Hans Karlsson. När detta skrivs har ännu ingen kommentar getts. 

Därför skriver vi om Hans Karlsson

Företagaren Hans Karlsson har under många år varit ett ökänt namn i fackliga kretsar. Detta då vittnesmålen är otaliga om hur han anställt bland annat elektriker, som ofta varit långtidsarbetslösa, sedan hyrt ut dem till andra företag, tagit betalt för arbetskraften, men sedan själv inte betalat löner eller verktyg till sina anställda. Vanligtvis ringer han upp arbetslösa arbetare som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen och erbjuder dem jobb. Han får kontaktuppgifterna till de arbetslösa via Arbetsförmedlingen.

Hans Karlsson har ofta använt sig utav så kallade målvakter, som sedan blir de som står som juridiskt ansvariga för hans mångtaliga företag. Själv är han skriven i Storbritannien. Förra hösten beslutade hovrätten om fem års näringsförbud för Hans Karlsson. Ett beslut som Hans Karlsson sedan överklagade till Högsta domstolen, men som domstolen inte gav prövningstillstånd. Det femåriga näringsförbudet står alltså fast.