Solen steker och forsen dånar när vi träffas vid forsen vid kraftverket i Mölndal där vinnarbilden togs.

Fototillfället var en mörk kväll för tre år sedan, men lysena vid forsen gav bilden ett spännande djup. Det skulle dröja ända till i början av 2023 innan fotografen, Jörgen Eliasson, skickade in bilden till Västsvenska fotoexpon.

Han hade vunnit en annan, mindre, fototävling med en bild på samma fors, men den här gången ville han ha ett porträtt. Så han ringde Elinor Karlsson.

De båda elektrikerna lärde känna varandra när den ene var lärling och den andre serviceelektriker på Bergendahls elservice i Göteborg.

Första kameran en Kodak

Jörgen Eliasson säger att han alltid har fotograferat.

– Min första kamera var en Kodak instamatic, med en sådan där blixtkub på, man kunde ta 24 bilder, berättar han.

Elinor Karlsson och Jörgen Eliasson. Foto: Anna Norling

Allt efter åren gått har han bytt upp sig till allt bättre kameror, och ägnat allt mer tid åt fotograferandet. Men det var inte förrän han gick i pension sommaren 2022 som han började delta i fototävlingar. Två så här långt, och det har gått bra.

– Första gången jag skickade in en bild, forsbilden, var till Göteborgsmästerskapet. Där vann jag. Andra gången var till den här tävlingen, Västsvenska fotoexpon. Det är en större tävling, och nu kom jag trea. Men det är en bedömningssport.

Jörgen Eliasson har arbetat som elektriker i stort sett hela sitt arbetsliv, först i Jönköping, sedan i Göteborg. I Göteborg har han bland annat arbetat på Emil Lundgrens och Bergendahls elservice. Medlem i facket har han varit hela tiden.

– Det var något naturligt, säger han.

Fackligt engagerad på arbetsplatsen

Han har varit fackligt aktiv i omgångar, bland annat som klubbordförande på en firma i Jönköping men även på Emil Lundgrens i Göteborg. På Bergendahls elservice satt han med i klubbstyrelsen. Det var också på Bergendahls han träffade Elinor Karlsson. Hon kom dit som lärling.

– Jag var på service som lärling, det var nyttigt. Många företag sätter lärlingarna på projekt och låter dem endast montera armaturer eller liknande, och tror sedan att de ska kunna allt när de gått klart sin lärlingstid, men det funkar ju inte, säger Elinor Karlsson.

Det kommer väl alltid finnas folk som tycker att tjejer inte kan jobba med el.

Elinor Karlsson

Hon har varit elektriker sedan 2010 och är trygg i sin yrkesroll. Men hon säger att hon fortfarande möter visst motstånd på grund av sitt kön.

Elinor Karlsson, elektriker
Elinor Karlsson. Foto: Anna Norling

– Det kommer väl alltid finnas folk som tycker att tjejer inte kan jobba med el, även om viljan och acceptansen har ökat. Jag möter det bland annat hos kunder som tycker det är jättekonstigt att en tjej kommer och ska göra eljobben. Även om jag har med mig en lärling som är 17, så vänder de sig till honom, och inte till mig. De tänker sig inte för. Eller om jag ringer och bokar in ett jobb, så tror de att jag är någon form av receptionist.

– Är du tjej behöver du ofta vara vassare än dina manliga kollegor, både kunskapsmässigt och i sättet. Du behöver vara kvickare.

Många minnen tillsammans från jobbet

Elinor Karlsson har tidigare varit aktiv i Elektrikerförbundet, bland annat inom Elqvinnor, som skolinformatör och som ledamot under de centrala representantskapen. I dag är hon mest aktiv på den egna arbetsplatsen.

– Jag har varit med att ta fram ett program för att ta emot praktikanter och lärlingar, för när det gäller den planeringen finns brister hos många företag. Jag har varit med om det själv: ”oj, kommer du?”, och så har de inget planerat utan ringer runt i panik och frågar om någon kan ta emot en praktikant, men den personen kanske inte alls vill ha med sig en praktikant, eller inte är lämplig för det. Så jag har lyft det problemet, och föreslagit att alla som ska vara handledare ska ha gått en handledarutbildning, och att det ska finnas ett roterande schema för handledarna.

Men du kan ha vilket skitjobb som helst, bara du jobbar med rätt person.

Elinor Karlsson

De båda träffades alltså på Bergendahls elservice, och de har många minnen ihop.

– Kommer du ihåg när vi skulle sätta armaturer där det var svinkallt?, säger Elinor Karlsson.

– Ja, det var Eriksbergs köpcentrum, vi bytte armaturer på höga master, du fick köra liften, säger Jörgen Eliasson.

– Och vi var tvungna att värma kabeln för den var så kall så den bröts när man böjde den, säger Elinor Karlsson och tillägger:

– Men du kan ha vilket skitjobb som helst, bara du jobbar med rätt person. Så ser jag det. Bara man har kul ihop, och det hade vi.

Det här är Elinor Karlsson:

Ålder: 31 år

Bor: Mölndal

Arbete: elektriker på Elektro-Centralen i Hisings Backa.

Om fotografering: Jag har lite feeling. Jag skulle nästan ha med mig kameran ute på Säve flygplats när jag jobbar.

Det här är Jörgen Eliasson:

Ålder: 65 år

Bor: Gråbo utanför Göteborg

Arbete: tidigare elektriker bland annat på Bergendahls elservice och Emil Lundgren.

Om fotografering: Jag har även ett fågelintresse, och kungsfiskare är roliga att försöka få på bild, det är inte så lätt, men jag har lyckats.