Rörelsedetektor och AI hjälper Emil Lundgren att spara energi
Övervakat ned till varje armatur och med AI-teknik som optimerar och föreslår förbättringar.
– Systemet lär sig de rörelsemönster som blir i byggnaden och kan efterhand tala om var det går att spara in energi, säger Daniel Jansson, projektledare Emil Lundgren, Jönköping.
Daniel Jansson håller i jobbet på Science Park Tower i Jönköping där kunden, JKPG Fastigheter, redan i projekteringsstadiet efterlyste ett hus ”i teknisk framkant med maskininlärning”.
– När vi började projektera det här så kom DALI 2 och det möjliggjorde den här lösningen, säger han.
Med DALI 2 kan produkter av olika märken kommunicera till skillnad mot DALI, och det underlättade för att göra en helhetslösning i byggnaden som innehåller olika verksamheter med både kontor, restaurang, konsertsal och mötesplatser.
Underlättar även underhåll
Lösningen blev en hel drös med rörelsedetektorer, cirka 2 000 armaturer och finska Helvars mjukvaruprogram Insight. Allt hänger ihop via DALI 2 och med unika adresser i varje armatur i hela huset.
– Låt säga att du har en korridor med efterlystid på 20 minuter. Om systemet känner av att personerna i snitt är där fem minuter kan det föreslå att ”här kan efterlystiden sänkas”. Eller att du har ett grundljus i lokaler som Insight upptäcker står tomma. Då föreslår den att ”här kan du tidvis släcka ned”, säger Daniel Jansson.
Fördelarna är förstås dels en energibesparing, men också rent underhållsmässigt då varje armatur i det 13 000 kvm stora komplexet kan tala om var den sitter och just den gått sönder.
– Då skickar systemet ett utpekat fellarm.
I princip är all belysning självstyrande och lite roligt är det ju att de enda manuella strömbrytarna som finns…
– Ha-ha, ja, de sitter faktiskt i drift- och teknikutrymmena. Där och i ett och annat städförråd.