– Jag var skeptisk i början men måste säga att jag är mer positiv nu.

Det säger Viktor Brink, ledande montör på Emil Lundgren i Jönköping.

Han och kollegorna är inne i slutfasen av Science Park Tower: en utbyggnad av stadens befintliga kontorskomplex där nya entreprenörer och företag ges möjlighet att utvecklas.

Här blir också restaurang, konsertsal, konferensanläggning och flera allmänna utrymmen.

Hela verksamheten andas framåtanda och Towerprojektet ligger i framkant på flera områden tekniskt sett.

Monteringsmässigt är det digitala underlag på läsplatta/mobil i stället för de vanliga ritningsbuntarna.

– Det här det första projektet där vi kör fullt ut utan pappersritningar. Lite ovant i början, säger Viktor Brink.

Ser allt ur alla vinklar

Programmet heter Dalux och det är byggherren som tillhandahåller underlaget.

Förutom ”pappersritningen” i digital form syns det tänkta färdiga resultatet i tredimensionell tappning med all installation på plats. Du vänder och vrider och ser allt montage ur alla vinklar.

Samtliga yrkesgruppers montage kan läggas in vilket är en stor fördel, menar Viktor Brink.

Viktor Brink och Hugo Hamrén.
– Lite ovant i början, men det gick snabbt att vänja sig och det har flera fördelar, menar Viktor Brink, ledande montör och kollegan Hugo Hamrén på Emil Lundgren.

– Du ser ju när det är risk för krockar där det är trångt och bökigt. En annan fördel är att du kan gå före i tidplanen. Visst, man får ju ställa frågan till dem det berör, men det blir ju lättare att se att; ok, här kan vi gå fram med kabelstege i förväg.

– Här kan du se när vi zoomar in hur väggarna är uppbyggda lager för lager med skivtjocklek och material. Du kan också mäta upp avstånd och höjder, fyller kollegan Hugo Hamrén i.

Kan dokumentera arbetet

Båda är överens om att överblicken och helheten förenklar.

– Jag ser alla yrkesgruppers ritningar och ser ganska exakt var jag ska släppa av kabeln till, låt säga, ett ställdon för ventilation. Behöver inte hänga av ett antal meter extra kabel, säger Viktor Brink.

Arbetet kan dokumenteras i text och bild och ändringar görs och tas emot med några knapptryck. Rent krasst behöver 100-tals ritningar inte tryckas och bytas ut.

Enda nackdelen är att du inte kan bocka av på ritningen vilka kablar du dragit.

Viktor Brink

– Enda nackdelen är väl att du inte kan bocka av på ritningen vilka kablar du dragit, funderar Viktor Brink, som tror att tekniken är här för att stanna.

– Det lär väl utvärderas efteråt för att se vad som funkat och inte, men, ja, paddan har vi ju kvar även efter bygget. Skulle tro att det blir en fortsättning.