I våras lanserades den nya versionen av Wiser som ändrats från ren belysningsstyrning till att gå ”all in” i det smarta hemmet. Tillagt var nu funktioner för energieffektivitet, bekvämlighet och, inte minst, säkerhet.

Systemet har varit ”årets snackis” bland elektriker. Fler produkter har utlovats efterhand och först ut är Wiser IP-kamera.

– Utomhuskameran är en ny säkerhetsprodukt som är ett efterfrågat komplement i Wiser-portföljen. Vi gjorde en undersökning förra året och då visade det sig att nästan varannan person tycker att en av de största fördelarna med smart hemteknik är att säkerheten förbättras, säger Jens Strinsjö.

Kan både lyssna och prata via kameran

Wiser IP aktiveras av rörelse via integrerad videoanalys. Den tar en bild, alternativt startar video- och ljudinspelning och skickar samtidigt en notis till ägaren via appen Wiser by SE som är navet i systemet.

Kameran kräver 12V och kopplas upp via WIFI. Inbyggd IR-belysning gör att den filmar upp till tio meters räckvidd även i mörker.

Precis som inomhusvarianten klarar den tvåvägskommunikation, du kan alltså både lyssna och prata via kameran. Kameran är IP56-klassad och maximalt fyra enheter kan ligga på ett nätverk.

Wiser-kameran sedd från sidan
Wiser IP aktiveras av rörelse via integrerad videoanalys. Den tar en bild, alternativt startar video- och ljudinspelning och skickar samtidigt en notis till ägaren via appen Wiser by SE som är navet i systemet.

Larmar vid avvikelser i elförbrukningen

Just notiser från systemet är en del av säkerhetsidén som Wiser lagt in mer av inte bara vid inbrott, avbrott och läckor, utan också vid avvikelser.

Exempelvis har systemets vägguttag, i Exxact-design, en larmfunktion som flaggar för variationer i förbrukningen.

Om exempelvis en frys i källaren plötsligt slutar dra ström, kan du få en notis i mobilen.