Företaget vägrade lyssna – Pelle skadade sina händer för livet
Dag efter dag med mätarbyten i ned till 30 minusgrader utan vinteranpassade arbetskläder gav Pelle Storberg skador för livet. Under arbetet åt Wikan Personal och One Nordic förfrös han händerna.
– Jag tvingades utstå vad jag betraktar som tortyr åtta timmar om dagen, och blev underbetald för det, säger Pelle.
Det var i september 2021 som Pelle Storberg anställdes av bemanningsbolaget Wikan Personal i Sollefteå för att utföra mätarbyten åt One Nordic.
Arbetet blev inte så strukturerat som han först hade trott. Bland annat fick han väldigt långa arbetsdagar. Det var inte ovanligt att han fick pendla 2,5 – 3 timmar enkel resa för att ta sig till kunden.
– Och jag skulle vara hos kund klockan åtta. Det var tidsbokning. Du kan ju räkna när jag var tvungen att åka, säger han.
Ett par månader senare, i slutet av november 2021, började vädret bli dåligt. Vintern kom. Men många av de anställda hade endast fått ut en uppsättning arbetskläder – sommarkläder.
I dessa kläder arbetade montörerna dag efter dag i ett väder som Pelle Storberg beskriver som is och snöstorm blandat med regn. I det område som Pelle och hans kollegor arbetade i satt de allra flesta elmätare utomhus.
Exempel på anmälda olyckor vid mätarbyten
September 2022, Västernorrland
En mätarmontör vid Wikan personal får en strömgenomgång i samband med ett elmätarbyte i Hammarstrand. Ringer själv 112, ambulans kommer till platsen.
Av utredning framgår sedan att en skruv ramlat ned innan för kåpan och gjort höljet till hela mätaren strömförande. Då det var en liten skada på den arbetshandske som arbetstagarna ska använda fick arbetstagaren en strömgenomgång.
Oktober 2022, Värmland
En mätarmontör anställd av Hydrostandard Mätteknik Nordic AB ringer på dörren hos en privatperson för att utföra ett mätarbyte. När dörren öppnas kommer en hund ut genom dörren och biter montören i ansiktet.
Montören tar sig till akutmottagning där hen får antibiotika och såret rengjort.
November 2022, Västra Götaland
En arbetstagare anställd av Wikan personal arbetar för One Nordic. När han är i depån för att lasta sin bil och kastar en kartong i en container får han en hävstång i bakhuvudet. Han känner sig yr och illamående, men fortsätter ändå arbeta.
Dagen efter vid lunchtid får han flimmer för ögonen och ringer 1177. Väl på sjukhuset konstateras kraftig hjärnskakning och en spricka i bakhuvudet.
Andra exempel
Utöver det vittnar Pelle Storberg om fler arbetsplatsolyckor, där han själv varit inblandad, men som inte går att finna i Arbetsmiljöverkets diarum.
Bland annat en fallolycka, där han föll utför ett stup då elmätaren stod högst upp med dörren vänd mot stupet. ”Jag landade nån meter ner och rullade några varv innan det tog stopp”, berättar Pelle Storberg.
Även flera bilolyckor har inträffat där Wikan personal utfört arbete åt One Nordic, enligt Pelle Storberg och Sven Höckert.
Gummihandskar förvärrade kylan
Enligt Pelle Storberg hade de anställda tidigare fått information om att när vädret var dåligt skulle arbetet vara upplagt så att det skulle ske inomhus. Så blev det inte.
– Jag var konstant blöt åtta timmar per dag i två månaders tid, och vi hade en enda uppsättning kläder. En tröja, en jacka, ett par byxor, ett par skor. Lågskor.
– Vi satt i bilar som även de blev blötsura. Vi försökte torka kläderna i bilarna, men vi hann aldrig få dem torra.
Jag var konstant blöt åtta timmar per dag i två månaders tid, och vi hade en enda uppsättning kläder.
De handskar de anställda skulle bära var elsäkerhetshandskar, gjorda av gummi.
– Det finns bara en sak som gummi leder, och det är kyla. Så kylan blev ju värre. Och under dem hade vi inga vantar.
Pelle Storberg var en av de äldsta i arbetslaget och tog på sig rollen att föra kollegornas talan när allt fler fick problem på grund av bristen på vinterutrustning.
– Jag tjatade och tjatade tills jag blev förbannad. De sa att sådana kläder vi ville ha inte fanns, men det tog mig en halvtimme på Google så hade jag tagit fram vinterstövlar, byxor, jackor, vantar som var 1000volt-certifierade, som de sa till oss inte fanns.
Vita fingrar
Trots Pelles påstötningar hände inget. Runt jul, i december 2021, var det minus 32 grader i Junsele där han var utsänd för att byta elmätare. Några av mätarna låg mitt ute på en äng, och Pelle fick pulsa i djup snö för att ta sig fram.
– Jag hade lite bråkiga skåp som tog tid, och mina händer började värka. Jag kunde inte längre stänga dem.
Efter bytet träffades kollegorna i arbetslaget på parkeringen utanför skolan i Junsele.
– Då sa jag till mina kollegor ”jag kan inte byta några fler mätare i dag, det har hänt något konstigt med mina händer. Jag misstänker att jag kan ha förfrusit dem”.
Flera av Pelle Storbergs kollegor hade drabbats av vita fingrar under vintern. Nu hade Pelle fått blodfyllda blåsor på händerna, och de hade låst sig i en kloliknande position. Kollegorna fick ringa till företaget och berätta.
Det var vid lunchtid dagen före julledigheten, företaget flyttade fram det arbete som var kvar för dagen och de anställda fick åka hem. I bilen hem värkte Pelle Storbergs händer allt mer.
– Dagarna därefter var fingrarna som prinskorvar, som zeppelinare, väldigt svullna. Höger hand var värst.
Arbetade trots smärtor
Väl tillbaka på arbetet efter julledigheten pendlade temperaturen utomhus mellan minus 25 till minus 30 grader. Arbetet fortskred, men Pelle Storbergs händer gjorde fortfarande ont. Fruktansvärt ont.
Och Pelle var inte lågmäld i sin kritik mot företaget. Han fortsatte kräva att montörerna skulle få ordentliga vinterkläder.
– Jag bråkade så mycket så att vdn för One Nordic ringde upp mig en lördag. Jag sa vad jag tyckte, att det var en katastrof. Det här var i januari 2022. Han lovade att det skulle bli en ändring. Jag trodde på honom. Men det gick för sakta, och var för lite.
Remissvaren är att jag har förfrusit mina händer så pass att jag har skador på händerna, nedsatt motorik i fingrarna känslobortfall och framför allt smärtor, så fort det blir kallt.
Pelle Storberg sa upp sig i maj 2022. Då hade han fortfarande inte fått all den utrustning han lovats. Han kontaktade vården för sina problem med händerna, och slussades vidare till Arbetsmiljömedicin i Umeå.
Väl där fick han utlåtandet att hans händer skadats permanent på grund av arbetsmiljön under arbetet som mätarmontör.
– Remissvaren är att jag har förfrusit mina händer så pass att jag har skador på händerna, nedsatt motorik i fingrarna känslobortfall och framför allt smärtor, så fort det blir kallt.
Förfrös händerna konstant
Fortfarande i dag, över ett år efter att skadorna först uppkom, värker Pelle Storbergs händer. Så fort det blir kallt och fuktigt får han smärtor och svårt att använda sina händer fullt ut.
– Läkaren på Arbetsmiljömedicin sa till mig att ”det handlar inte om en eller två gånger du har förfrusit dina händer. Utan du har förfrusit dina händer konstant sedan november 2021 till mars 2022”.
Skadorna beror på att Pelle Storberg var ständigt kall om händerna, på grund av vad han menar är otillräckliga kläder för den kyla och fukt han utsattes för.
– Om du kyler ner en kroppsdel i 30 minuter så behöver du ha två-tre gånger så lång tid att värma upp den kroppsdelen igen. Men om du är blöt och kall åtta timmar per dag så hinner kroppen inte med att värma upp sig som den ska. Det här har jag fått förklarat för mig nu, säger Pelle Storberg.
Bristen på funktionsdugliga arbetskläder är inte det enda som Pelle Storberg riktar kritik mot när det gäller villkoren hos Wikan bemanning. En annan kritik gäller bristen på sanitetsutrymmen.
Vi fick stå utomhus och göra våra behov. De unga höll sig i flera timmar, det fanns de som kräktes för att de hållt sig för länge.
– Vi fick använda offentliga toaletter, men hade knappt tid att leta reda på någon. Istället fick vi stå utomhus och göra våra behov. För du kan ju inte använda kundens toalett. De unga höll sig i flera timmar, det fanns de som kräktes för att de hållt sig för länge.
– Och jag förstår varför de lade ned så mycket energi på att anställa unga, när lönen är långt under kollektivavtalet.
Inte värt skadorna
Grundlönen för mätarbytesmontörerna var drygt 21 000 kronor i månaden. Utöver det fick montörerna ett tillägg på ungefär 2 000 kronor för att de var tvungna att sitta i bilen hela dagarna. Totalt hade mätarbytesmontörerna en lön på 23 500 kronor i månaden.
Det gick även att få bonus, om montörerna lyckades komma upp i ett särskilt antal bytta mätare. Då erhöll montören 40 kronor per mätare före skatt.
– För den som bytte i lägenhetshus så var det inte svårt att komma upp i bonusen, men i glesbygden mitt i vintern så är det väldigt svårt, säger Pelle Storberg.
Pelle Storberg riktar kritik mot såväl Wikan bemanning som One Nordic, som är det företag som anlitat bemanningsföretaget.
Man vill runda hörnen, för att man vill tjäna pengar, och det på bekostnad av andras hälsa.
– Jag vill att båda företagen ska få smäll på fingrarna ordentligt så de inte gör så här mot några andra. Jag kan inte förstå att de inte tycker att det är konstigt att skicka ut personal i minus 30 grader i lågskor och sommarkläder under hela arbetsdagar, dag efter dag.
– Den enda anledning jag kan se är att det gör man för att man vill runda hörnen, för att man vill tjäna pengar, och det på bekostnad av andras hälsa. Och i min värld ska man inte komma undan med det.
Har du några råd till de som läser det här?
– Se till att anställningsavtalet är rätt, se till att företaget följer arbetsmiljölagen och kollektivavtalen. Ring facket och kolla.
Riskerar du att skadas: Gå hem.
– Och riskerar du att skadas: Gå hem. Jag var inte sjukskriven en enda dag, och det ångrar jag idag. För det är jag som sitter här med skadade händer nu. Så det är inte värt det.