Niklas Katajamäki invid en bild på hans skadade hand.

– Jag kände hur handen domnade bort. Jag tappade grejer, hade inte så ont, men förlorade styrkan i handen, berättar elektrikern Niklas Katajamäki.

Det är skyddsombudskonferens, och Niklas Katajamäki är på plats i sin roll som regionalt skyddsombud i Fagersta. Han har sin arbetsplats på Assemblin på samma ort.

Han har kunskapen om hur han ska jobba säkert, men som så många andra inser han att det inte alltid är lätt att leva som man lär.

– Tidigare har jag aldrig haft tanken på att jag behöver skydda mig från vibrationer. Det är väl den där machokulturen som vi måste få bort. ”Äh jag tar slagborren det går fort”, istället för att använda de hjälpmedel som finns i dag. Det är inte förrän det händer sådana här grejer som man börjar tänka till.

Niklas Katajamäki inomhus

Jag vill få igenom min skada som arbetsskada, för statistikens skull. Vi måste bli bättre på att registrera sådant här, så att statistiken blir mer rättvisande.

Niklas Katajamäki, elektriker

– Som skyddsombud tänker man att det ska vara rent runt omkring och att stegarna ska vara säkra, man har inte tänkt på vibrationer och ergonomin. Inte förrän på senare tid, och det är något jag som regionalt skyddsombud måste hjälpa övriga skyddsombud där ute att de ska tänka på.

Började plötsligt tappa saker

Det var i början av 2020 som problemen började.

– Jag kände hur handen domnade bort. Jag tappade grejer, hade inte så ont, men förlorade styrkan i handen.

Niklas gick till läkaren som skickade en remiss till en specialist i Västerås. Där testades hans funktion i handen med elstötar, och karpaltunnelsyndrom konstaterades. En skada som kan drabba den som under lång tid exponerats för vibrerande verktyg.

I december 2020 opererades hans högerhand.

– Jag skulle vara bra efter sex veckor sade de, men det dröjde 10 veckor innan jag kunde gå tillbaka till jobbet, och jag är fortfarande inte bra. Jag får ont när jag anstränger mig och styrkan är inte tillbaka fullt ut. I dag kan jag inte köra slagborr så mycket som jag kunde tidigare. Dessutom så har jag överkompenserat med vänster hand, så nu har jag problem även med den.

Försäkringskassan är också väldigt hårda i sin bedömning, så vissa kanske inte tycker att det är någon idé att anmäla.

Niklas Katajamäki, elektriker

Än så länge finns inte Niklas Katajamäki skada med i statistiken för arbetssjukdomar.

– Jag har lapparna hemma, men jag ska fylla i dem tillsammans med min arbetsgivare, och det har bara inte blivit av. Än så länge är det inte konstaterat att skadan beror på jobbet, men sannolikheten är stor, då jag varit utsatt för mycket vibrationer i jobbet.

”Måste bli bättre på att registrera skador”

Anledningen till att antalet elektriker som anmäler arbetssjukdomar är förhållandevis få i statistiken tror han kan bero på att det ska fyllas i olika blanketter, och att arbetsgivarna inte alltid är behjälpliga.

– Det är så mycket papper som ska in, och det kan uppfattas som väldigt krångligt. Du gör en hel del under ett arbetsliv och du kommer inte ihåg alla arbetsmoment. Försäkringskassan är också väldigt hårda i sin bedömning, så vissa kanske inte tycker att det är någon idé att anmäla.

Han har dock tankar på hur systemet skulle kunna förbättras.

– Om man ska opereras för en förslitningsskada skulle jag önska att det automatiskt sker en utredning om det är en arbetsskada eller privat, så att processen automatiskt går igång.

– Jag vill få igenom min skada som arbetsskada, för statistikens skull. Vi måste bli bättre på att registrera sådant här, så att statistiken blir mer rättvisande.

Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom är en skada i handleden som i många fall kan vara orsakad av vibration.

Karpaltunnelsyndrom och vibrationsskador finns med på den så kallade ILO-listan, vilket innebär att Afa-försäkring kan bevilja ersättning för skadan, även om inte Försäkringskassan godkänner den.