En äkta människa, så har en hel del personer sammanfattat Per-Arne.

För elektriker i Skövde med omnejd VAR Per-Arne detsamma som facket, och Elektrikerförbundet. Det fick vi, hans arbetskamrater, både se och höra många exempel på.

”Per-Arne é våran ombudsman, håll er borta!”

Det kunde man höra i Skaraborg. Rätt snart förstod man varför. Per-Arne var alltid på samma sätt mot alla. Rak och ärlig. Oavsett om det gällde en arbetsgivare eller en medlem. Alla fick samma behandling.

Per-Arne såg saken först och människan sedan. Facit av det är att människan känner att ”Wow Per-Arne SÅG MIG!”

Det var 80-tal när Per-Arne blev ombudsman i dåvarande avdelning 7. Den tidigare ombudsmannen hittade kärleken i Göteborg, och flyttade dit.

Det ”enda” jobbet han hittade där var hos Elektrikerförbundets motpart, nuvarande Installatörsföretagen. Det fick den dåvarande förbundsordföranden att ringa till Per-Arne och säga:

”Ta nyckeln av honom och släng ut honom direkt!”

På den tiden, är det värt att tillägga, gjorde man som förbundsordföranden sa, punkt slut. Men, som sagt, nu är det Per-Arne som får telefonsamtalet.

Svaret blir ”Nej!! Det här kommer jag att sköta på ett snyggt sätt.” Så blir det också.

Det hör till historien att vid Per-Arnes första förhandling, en löneförhandling där motparten var den tidigare ombudsmannen. Då kunde Per-Arne lägga fram ett förslag till nya löner till motparten.

Det jobbiga för motparten var att det var han, som ett av hans sista jobb, hade tagit fram förslaget.

En sak som låg Per-Arne varmt om hjärtat var branschens alla lärlingar. Från start till mål var branschens framtid i fokus hos Per-Arne.

Han var aktiv i branschens yrkesnämnder, både lokalt och centralt. Inom det området var Per-Arne ett stort och respekterat namn.

Även efter det att han gått i pension fick han uppdrag från den centrala yrkesnämnden. Där var Per-Arne på hemmaplan kan man säga.

När Per-Arne blev intervjuad av tidningen El-Tvåan ett halvår efter sin pension sa han bland annat:

”Du får inte tala om hur bra vi har det.”

Vi är ett begrepp där Per-Arne inkluderar sig själv och hustrun Berit. Resten av familjen hänger med den också.

När vi i juni 2022 fick beskedet om att Per-Arne lämnat oss strömmade det minnen genom huvudet. Jo, vi är överens. Per-Arne är äkta.