ELKO har ingått ett avtal med det globala företaget DSM som ansvarar för insamlingen av kasserade fiskenät, så kallade spökgarn, längs Indiens kust.

Kasserade fiskenät i världshaven är ett enormt miljöproblem. Enligt beräkningar kan det vara så mycket som 640 000 ton fiskenät som fastnar och lämnas i havet årligen och de utgörs till största delen av PA-avfall (polyamid/nylon).

70% återvunnen polyamid

Näten omvandlas till ett granulat och produktserien ELKO Plus Ocean Plastic i färgen svart blir först ut i produktion.

Ambitionen är att på sikt tillverka andra produkter i vårt sortiment av havsplast.

Peter Wotz, VD ELKO

Av de yttre detaljerna som ram, vippa, kåpa med mera består 70 procent av återvunnen polyamid och 15 procent av glasfiber och annan återvunnen plast. Glasfiber tillsätts för brandsäkerhet och kvalitet.

Jämfört med tillverkning med ”jungfrulig” plast minskar Co2 utsläppen med 82 procent (ytterhöljet på produkten). Målet är också att det ska bli fler produkter så småningom.

– Ambitionen är att på sikt tillverka andra produkter i vårt sortiment av havsplast, men så länge materialet huvudsakligen är tillverkat av återvunna fiskenät i olika färger går det inte att tillverka detta i vitt ännu, säger Peter Wotz.

Peter Wotz
Peter Wotz, VD på ELKO som tagit ett uppskattat miljöinitiativ.

Hittills 18 vanliga produkter

På avstånd ser apparaterna i havsplast ut som övriga svarta produkter i ELKO Plus-serien. Tittar man närmare syns en liten ingraverad vågsymbol nere till höger.

Vitsen är att du kan komplettera och utöka din fastighet med nya apparater utan att byta befintlig installation vilket skulle innebära onödig resursförbrukning.

Ocean Plastic har precis börjat säljas. Något dyrare, men med ett ”mervärde”, och mottagandet har varit bra, enligt Peter Wotz.

– Väldigt, väldigt positivt. Framförallt från beställarperspektiv som fastighetsbolag och andra slutkunder. De tycker det är ett bra initiativ.

Totalt 18 stycken av de vanligaste produkterna inom uttag, strömbrytare och ramar finns nu på hyllan.

Hörnet på en svart ELKO-apparat där den vågformade märkningen syns.
En vågsymbol visar att apparaten är gjord av återvunnen havsplast. I övrigt ser den ut som en vanlig ELKO Plus-apparat.