Skogsliv vid Walden är utgiven 1854 och behandlar Henry David Thoreaus mer än två år långa vistelse i vildmarken kring den amerikanska sjön Walden Pond. Jag har läst den översättning som Frans G. Bengtsson gjorde på 1920-talet.

Förordet är, som så mycket annat när det gäller Thoreau, en berättelse om hans liv och livsverk. För hans liv är ett återkommande tema genom århundradena. Boken i sig är dock inte särskilt läsvärd.

Den är omständlig och full av helt, enligt mig, onödiga beskrivningar av hur Walden Pond skiftar i färg under årstiderna. Däremot är själva projektet, livet och de tankar och idéer som Thoreau hade det intressanta.

Högaktuell samhällskritik

Thoreau letar upp en plats intill sjön, i närheten av en frisk källa. Han bygger sig ett hus av enkla medel, och livet kan börja levas.

Hur lever man då ett liv kring Walden? Jo, närområdet utforskas å det grövsta. Det finns inte en stig, inte ett träd som Thoreau inte kartlägger och funderar över.

Han odlar sparsamt med mat och fiskar en del men i övrigt gör han upp en gång för alla med det kapitalistiska systemet. För det är ur hand i mun som han lever. Allt som inte verkligen behövs utelämnas.

Ungefär så här uttryckte Thoreau det: Det blir så mycket att städa när man slaktar ett djur att det föga är värt att hålla på med sådana ting.

David Fernhed

Den kritik mot samhällssystemet och det kapitalistiska tillvägagångssättet som Thoreau har känns mer aktuellt än någonsin. I hans enkla värld finns det plats för tankar, läsning och möten med människor. Mycket av det saknar vi i den värld vi lever i idag. 

I boken får jag också höra ett av de bästa argumenten för att bli vegetarian. Ungefär så här uttryckte Thoreau det: Det blir så mycket att städa när man slaktar ett djur att det föga är värt att hålla på med sådana ting.

Relevant men svår att förstå

Det intressanta är Thoreaus liv, inte den här boken. Det märks tydligt att boken passerat 150-årsdagen. Översättningen som är 100 år gammal gör det inte lättare då många ord och ordföljder är svårbegripliga.

Jag roar mig med att googla vissa av orden som jag inte förstår. För en nutidsmänniska kan det vara svårt att förstå men det dyker inte upp något förslag eller synonym på Google. SAOL är den bok jag får använda för att hitta orden.

Boken är relevant i dagens samhälle men den är svår att läsa och förstå. Att leva enkelt på vad naturen ger är något som varje generation brottas med.

Studera Thoreaus liv innan du läser boken så kommer det gå lättare att läsa. Vem vet, kanske blir det du som fortsätter hans bana och flyttar ut i skogen?

Omslaget till boken Skogsliv vid Walden, föreställande ett tecknat hjortdjur mot en beige bakgrund.
Skogsliv vid Walden

Författare: Henry David Thoreau
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 1947
Antal sidor: 425