Det var i slutet av april i år som Elektrikerförbundet kontaktade installationsföretaget Lisö El och ljusdesign AB med avsikten att teckna hängavtal med företaget.

– Företaget utför elinstallationer och tillhör vårt avtalsområde, därutöver har de anställda som har uttryckt att de vill ha kollektivavtal, sade Jens Hansson, ombudsman för Elektrikerförbundet i region Mitt, till tidningen då.

Men förbundet fick ingen respons alls från företaget

Den 16 november lämnades ett varsel om arbetsnedläggelse och blockad till företaget.

Först skulle stridsåtgärderna ha trätt i kraft den 29 november, men datumet sköts framåt då ”företaget och Svenska Elektrikerförbundet har träffats och fört konstruktiva förhandlingar gällande avtalsteckning”.

Det nya datumet var den 13 december. Men de ”konstruktiva förhandlingarna” gav inget resultat, vilket innebar att stridsåtgärderna trädde i kraft. Fyra dagar senare, fredag 17 december, återkallade Elektrikerförbundet alla stridsåtgärder, då företaget ansökt om inträde i Installatörsföretagen, och därigenom blir bundet av Installationsavtalet.