Nyligen visade han upp de senaste maskinerna i Boschs nya Biturbo-serie som växer och har en hel del nya säkerhetsfunktioner.

– Biturbofamiljen är en samling produkter som egentligen ersätter sladdburna maskiner. Alla de här lite tyngre applikationerna där har vi valt att göra en biturbomotor, och tillsammans med procorebatteriet som har väldigt mycket kraft, med den senaste celltekniken, får vi samma prestanda som en sladdburen produkt, säger han.

Stopp om borren fastnar eller kränger

Helt ny är en batteriborr kallad GSR 18V-150 där den sista siffran, 150, står för vridmomentet i Newtonmeter.

Med det vridmomentet och upp till 2 200 varv per minut lanseras den som världens mest kraftfulla batteridrivna borr- och skruvdragare.

Jan Samuelson
Jan Samuelson, produktspecialist Bosch.

Maskinen är utrustad med en Kickback control, en chipfunktion som tvärstoppar motorn om borren fastnar eller maskinen kränger kraftigt i sidled. Typ ett förbättrat kastskydd.

Allt för att spara handleder och armar vid oönskat stopp. Maskinen kommer också med ett extra handtag för att klara att hålla emot och få nytta av hela vridkraften.

Kan ställas i 45 eller 60 grader

GSR 18V-150 har också en gyrofunktion som är lite rolig; Med Electronic Angle Detection, EAD, kan du ställa en vinkel på 45 eller 60 grader antingen direkt på maskinen eller via mobilen. En lampa indikerar sedan att du skruvar eller borrar i önskad vinkel.

Kraften i Biturbomaskinen omvandlat i praktiken då? Tja, Bosch exemplifierar med att hålsåga 150 mm i kompakt träregel.

En borrmaskin
GSR 18V-150 har också en gyrofunktion som är lite rolig; Med Electronic Angle Detection, EAD, kan du ställa en vinkel på 45 eller 60 grader antingen direkt på maskinen eller via mobilen.

”Farligaste verktyget” har fått skydd

Bland flera verktyg i Biturbofamiljen märks en ny vinkelslip, GWX 18V-15 som utvecklar 1500 W.

Vårt kanske ”farligaste verktyg” har här utrustats med kastskydd och även ett tappskydd som stoppar maskinen.

Verktygslöst snabbyte av skivan som är garanterat fastlåst och ett avvibrerande handtag.

Fler maskiner i serien kommer under året.