Han står bakom Dutts som är tänkt att göra slut på alla lösningar med tejp, smältlim, spik eller långa slangar med knut på.

Svante Olsson har tidigare arbetat som installationselektriker i Trollhättan där han bor, men sedan något år jobbar han som filmare med eget bolag. Men ”elektrikerögonen” fanns fortfarande med honom vid ett cafébesök för snart två år sedan.

– Det hängde ut en lång slang från en vägg där, de höll på att göra om. Jag tänkte att ”fasen va fult” och det där borde det finnas någon bättre lösning på, säger han.

3D-program på hemmadatorn

Idén var född och hemma i datorn med ett enkelt 3D-program började den bli verklighet.

– Där blev idén visuell och stärkte mina tankar om att det borde kunna fungera, säger han.

Ett 15-tal 3D-printade prototyper och en hel del funderande senare är nu Dutts på väg i produktion och ska börja säljas under hösten.

Närbild på Dutts: En svart plupp med räflad insida.

Dutts är räfflad på insidan och snäpps på slangen. Den är lätt konad och trycks in i hålet som borras två millimeter större än rördimensionen.

Närbild på Dutts: En svart plupp med räflad insida.

Dutts är räfflad på insidan och snäpps på slangen. Den är lätt konad och trycks in i hålet som borras två millimeter större än rördimensionen.

Återvunnet plastmaterial

Den halvmåneformade plastplutten är räfflad på insidan och snäpps/ trycks på röret. Både rör och Duttsen trycks sedan tillbaka in i det borrade hålet.

Hålet görs två millimeter större än slangen och Dutts är lite konad så den låser i hålet. Funkar i trä, plåt och skivmaterial.

– Har inte testat i betong, men den borde funka där med. Du kan också spänna upp en ”sladdrig” slang mellan två reglar så den blir rak och sitter fast, säger han.

Dutts finns nu för 16 och 20 millimeters rör och är gjord av återvunnet plastmaterial.

Svante Olsson kikar fram bakom en vägg
Uppfinnare, elektriker och filmare är titlar som alla passar på Svante Olsson som står bakom Dutts. Idén föddes när han såg några slarvigt uthängande flexrör från en vägg.

”Du kan väl duttsa det där röret?”

Namnet då? Ja, har man en kreativ ådra som filmaren Svante så är det inget man släpper ifrån sig ogenomtänkt.

– Den skulle låta som den ser ut liksom… du ska komma ihåg det och det får gärna bli ett begrepp; ”Du kan väl duttsa det där röret”.

– Dessutom är det skönt att säga, ha-ha. Och man blir glad när man hör det, Dutts.