Det finns en särskild konstgenre som går att ta del utav på många ställen runt om i vårt avlånga land. En typ av konst som inte ställs ut på konsthallar, eller går att köpa och ta med sig hem.

Det är i stället en ganska undangömd konst, men som förgyller platsen där den står. Elskåpskonst.

De där annars tråkiga, grå, rektangulära klossarna som står placerade på gatorna runt om i våra städer och ser till att området det står i får den el det behöver.

Men de behöver inte vara tråkiga och grå. De kan smälta samman med naturen – om en konstnär får chansen.

Störde sig på de grå plåtskåpen

En sådan konstnär var Peter Tucker (1942-2019). Han hade sin arbetsplats vid Drottningholm i Stockholm, och han störde sig på de grå plåtskåpen.

– Jag ville inte ha det där, det var ju min park. Min och alla andras som går i den. Jag funderade på vad jag skulle göra och jag bestämde mig för att måla bort det, berättar han i Kolbjörn Guwallius bok ”Sätta färg på staden”.

Sagt och gjort, Tucker hämtade sina akrylfärger och började måla på det första elskåpet. Han målade vad han såg, förutom just skåpet. ”När han var klar fanns det inte längre. Eller, vyn var förändrad. I stället för ett kopplingsskåp pryddes platsen av en målning som föreställde platsen”, skriver Guwallius.

Tucker målade elva skåp på Dragonvägen och Eriksbergsvägen vid Drottningholms slott.

”Det jag gjort är tekniskt sett också klotter (illegalt smyckande av allmän/privat egendom) men ingen har klagat. Elbolaget tipsade själv lokaltidningen när det begav sig”, skrev Tucker själv på Dagens Nyheters insändarsida så sent som 2017.

Utställningen pågår till 6:e oktober

Nu har Tuckers livskamrat Cilla Ericson ställt samman en liten utställning med Peter Tuckers naturmålningar från Drottningholm i restaurangbyggnaden Karamellan, framför Drottningholms slott.

Utställningen pågår till 6:e oktober, men de målade elskåpen går att ta del utav året om.

En karta med elskåpens placering går att ta del utav inne i Karamellan, samt på Cilla Ericssons hemsida.