Först ut av sympativarslen är Byggnads, vars varsel faller ut den 9 augusti, det vill säga måndag morgon, klockan 06.00. Det gäller total arbetsnedläggelse och blockad av allt arbete som utförs av anställda inom Byggavtalet på företaget MVB Syd AB på arbetsplatsen Förskolan Sätofta där Tema Elektro är underentreprenör.

Ungefär tio av Byggnads medlemmar berörs av varslet.

– Inom LO-familjen hjälper vi varandra, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin, och fortsätter:

– Det handlar främst om de anställdas trygghet.

Men om företaget påstår att de har lika bra villkor som kollektivavtalet?

– De anställda har en större trygghet om det finns ett kollektivavtal. Ta till exempel försäkringsbiten, med ett kollektivavtal är de anställda skyddade, även om företaget skulle låta bli att betala in premierna. Därutöver handlar det om att få rätt i sådant som extra semesterersättning, resevillkor och extra pensionsavsättningar. Det finns mycket i ett kollektivavtal.

– Det man kan fundera över är om det finns andra intresseorganisationer som ligger bakom och stöttar företaget för att de inte ska teckna kollektivavtal.

Vilka organisationer tänker du på då?

– Organisationer på högerkanten som vill att företag ska få göra precis som de vill.

På tisdag, 10 augusti, faller nästa sympativarsel ut. Då är det Elektrikerförbundet som tar ut alla arbetsplatser som är bundna av Installationsavtalet i hela Sjöbo kommun i strejk om ingen lösning mellan facket och Tema Elektro nåtts innan dess.

Porträttbild på Mikael Pettersson
Mikael Pettersson, förhandlingschef Elektrikerförbundet

– Anledningen till att vi vill att företaget tecknar kollektivavtal är dels att de som jobbar där ska få sådant som rätt lön, semester och pensionsavsättningar, men det handlar även om en konkurrenssituation för de företag i området som har kollektivavtal. Man ska inte kunna pruta på jobben. Man ska jobba på samma villkor, sade Elektrikerförbundets förhandlingschef Mikael Pettersson till tidningen när sympativarslet lades.

Elektrikerförbundets sympativarsel är i två steg. Skulle fortfarande ingen lösning på konflikten nåtts innan 24 augusti tas ytterligare arbetsplatser ut i strejk, det gäller arbetsplatserna Kristiands Badrike i Kristianstad och Slottsstadens skola, i Malmö.

Men dagen innan, 23 augusti, faller ytterligare ett sympativarsel ut, om ingen lösning nåtts innan dess. Det är Målarna som lägger ned arbetet som deras medlemmar på Lomma måleri AB gör på en förskola i Höör.

Två av tre varsel har lett till kollektivavtal

Två av tre av Elektrikerförbundet varsel som lagts sedan slutet av maj har nu blåsts av, då kollektivavtal har tecknats.

Sedan slutet av maj i år har Elektrikerna lagt varsel mot tre olika företag: