Det var 2019 som de tre teknikjättarna tillsammans med Zigbee Alliance drog i gång projektet CHIP (Connected Home Over IP).

Syftet var att skapa en bred standard som gör att IoT-prylar, Smarta hem-system och all uppkopplad teknik däremellan enklare skulle kunna ”lira” med varandra.

Slut med översättande och krånglande hubbar mellan systemen.

Resultatet blev en enad standard kallad Matter, som redan har bred uppslutning. Förutom de tre jättarna Google, Amazon och Apple har Zigbee Alliance, som just bytt namn till Connectivity Standards Alliance, över 180 medlemsföretag som stöder standarden.

Bland företagen hittar vi Ikea, Schneider Electric, Bosch, Signify, Texas instruments, Samsung, Legrand och Assa Abloy för att nämna några.

Matter-logotypen symboliserar tre pilar mot ett mål. Produkter som certifierats och försetts med det märket börjar rulla ut redan i slutet av året och innehåller då alltså en öppen, royaltyfri standard kompatibel med Apple Homekit, Google Weave och Amazon Alexa.

Matter är IP-baserat och kommer till att börja med köras över Wi-Fi och Thread med Bluetooth Low Energy.

Hur blir det då med befintliga system och prylar? Nja, flera företag flaggar för att deras befintliga Zigbee-produkter kommer att uppdateras för att fungera med nya Matter. Men hur krångligt det blir återstår att se – och en del företag verkar också sikta på att ha parallella system där de äldre riskerar att gå en långsam död till mötes gällande uppdateringar och reservdelar.

Philips Hue har meddelat att deras Bridge automatiskt blir kompatibelt med Matter. Även nyproducerade lampor av märket Wiz ska stödja Matter från och med i höst. Oklart däremot kring befintliga produkter.

Inte heller är det klart hur andra liknande gemensamma standarder som exempelvis Z-Wave kommer att agera.

Största nyttan med Matter ligger på konsumentsidan, och vad de större fastighetssystemen som KNX, DALI, Modbus och liknande har för planer blir intressant att följa.

Risken finns att Matter blir ytterligare en ”gemensam” standard att hålla reda på vid sidan av alla andra – sin storlek till trots.

Nyfiken? Läs mer på Buildwithmatter.com