Du har fått ett nytt jobb?

– Ja, jag är sedan årsskiftet anställd som politisk sekreterare för Socialdemokraterna i Eskilstuna kommun. Fram till valet 2022. 

Hur kommer det här sig?

– Jag såg annonsen i arbetarekommunens Facebookgrupp. En tjänst var ledig, och jag tänkte att ”jag testar”.  

Vad består dina nya arbetsuppgifter av?

– Som politisk sekreterare är man stöd åt kommunalråden i kommunen. Främst handlar det om administrativa uppgifter, men jag skriver även politiska texter och håller på med digital kommunikation. 

Jag har följt stadgarna till punkt och pricka och tillskrev förbundsstyrelsen när jag fick den här tjänsten, för det är de som beslutar i varje enskilt fall.

Nina Alexandersson

Hur ser styret ut i Eskilstuna kommun?

– Socialdemokraterna styr ihop med Moderaterna och Centerpartiet. Det här är andra mandatperioden för den här konstellationen.

Hur funkar det?

– Förvånansvärt bra, därav att vi fortsatt även en andra period.

Vad innebär det här för dina uppdrag i Elektrikerförbundet?

– Jag har följt stadgarna till punkt och pricka och tillskrev förbundsstyrelsen när jag fick den här tjänsten, för det är de som beslutar i varje enskilt fall. Jag förklarade min situation och att jag gärna ville behålla mina förtroendeuppdrag, för jag känner att jag fortfarande har foten i branschen men att jag mer driver den politiska sidan just nu. 

– Jag fick godkännande att ha kvar mina förtroendeuppdrag. Det står i våra portalparagrafer att vi ska verka politiskt.

Vad innebär din nya tjänst för dig personligen?

– Den här möjligheten kunde jag inte gå förbi. Jag känner att jag har så mycket mer att utvecklas inom, att kunna påverka politiken där jag lever och bor. 

– Jag uppmuntrar andra fackligt aktiva att våga ta sådana här möjligheter som kommer och att engagera sig politiskt för att göra skillnad. Det handlar om frågor som inte bara berör din arbetsplats, utan frågor som berör hela din vardag. 

Nina Alexandersson
Nina Alexandersson

⚡️Ålder: 35 år

⚡️Gör: Politisk sekreterare för Socialdemokraterna i Eskilstuna kommun. Tjänstledig från tjänsten som installationselektriker på Kurt Görans i Eskilstuna.

⚡️Fackliga uppdrag i urval: VU-ledamot i VK9, aktiv i Elqvinnorna, ledamot i Elektrikernas centrala valutskott.  

⚡️Politiska uppdrag i urval: Ledamot i vård- och omsorgsnämnden i Eskilstuna samt i arbetarekommunens styrelse. 

Bild: Anna Norling