Då, när Mathias Hansson började bläddra och lära sig avtalet, var runt 2008. Då arbetade han i Svappavaara och reste hem till Kiruna varje dag.

Mathias Hansson framför arbetarplatsens baracker utomhus i snön

Northvolt-bygget

Northvolt gjorde om efter skydds­ronden

Reportage

Arbetstiden var elva timmar per dag, och restiden över en timme. Han och hans kollegor hade alltså rätt till endagsförrättning 

– Men chefen strök tiden och menade att vi inte hade rätt till det. Vi förklarade vad som stod i avtalet och han gav med sig. Sedan började jag läsa i boken och lära mig mer och mer. Jag tyckte att det var roligt, och när vi bildade klubb så fick jag förtroendet att bli klubbordförande. 

– Vi hade väldigt mycket förhandlingar, för vi märkte att det var mycket som inte stämde. Att vi hade rätt till så mycket mer enligt boken. 

Sedan har jag 600 andra medlemmar jag måste se till också.

Mathias Hansson, ombudsman i Region Norr

Det ena gav det andra. Mathias Hansson engagerade sig i VK28, och efter några år tillfrågades han om att vikariera ett halvår som ombudsman för Linus Nilsson.

Och när tidigare ombudsmannen i Nord, Mikael Forsberg, några år senare lämnade förbundet för att arbeta för Hotell- och restaurangfacket fick han möjlighet att söka tjänsten som ombudsman i Region Nord.

I början av förra året påbörjade han ombudsmannautbildningen på Runö utanför Stockholm.

Så kom corona. Utbildningen pausades och Mathias vände hem till norr.

Som lokal ombudsman med placering i Skellefteå väntade ett stort uppdrag: batterifabriken Northvolt och arbetsmiljö och rättigheter för de elektriker som arbetar på bygget. 

– Tillsammans med Byggnads gör vi skyddsronder tre dagar i veckan. Visst, det är virustider, men jag kan inte låta 150 man utsättas för dålig arbetsmiljö och smittorisken som corona innebär, så jag är ofta på plats. Men jag får ju se till att hålla avstånd och vi ses mest utomhus. Sedan har jag 600 andra medlemmar jag måste se till också. 

Mathias Hansson

  • Ålder: 32 år
  • Bor: Piteå
  • Bakgrund: Elektriker på dåvarande Eiab, nuvarande Eitech electro
  • Facket: Runt 2012 och framåt klubbordförande på Eiab. 2015-2016 vikarierande ombudsman i Luleå. 2019 tillsvidareanställd som lokalombudsman för Elektrikerförbundet.

    ”Jag har ansvaret för Skellefteå och Piteå, och hjälper Linus Nilsson med Malmfälten”.