Hopp och lättnad i USA-facket: ”Anständigheten kommer tillbaka till Vita huset”
Fackföreningen IBEW i New York har 28 000 medlemmar, varav 13 000 elektriker. En del var för Donald Trump, andra hoppades på Joe Biden. Ändå valde organisationen officiellt att stödja Joe Bidens valkampanj.
– Ytterligare fyra år med Trump skulle ha varit förödande, säger organisationens chef Chris Erikson.
(You can find an English translation of the article here)
Lättad.
Det är det ena ordet som beskriver känslan hos Chris Erikson efter det amerikanska valet. Som Business Manager, högsta chef, för fackföreningen IBEW Local Union 3 i New York var han orolig.
– Donald Trump och hans regering har skadat fackföreningsrörelsen enormt under fyra år. Mycket av det som startade med Barack Obama som president försvann. Ytterligare fyra år med Trump skulle ha varit förödande, säger han.
Hoppfull.
Det är det andra ordet som beskriver hans känsla.
– Med Joe Biden kommer anständighet tillbaka i Vita huset. Vi behöver en ledare som kan ena vårt land igen, oavsett partifärg, hudfärg, ålder, kön. USA står inför stora utmaningar nu. Jobb, rasism, fattigdom, klimat.
Chris Eriksons fackförening har 28 000 medlemmar, varav 13 000 elektriker. En del var för Donald Trump, andra hoppades på Joe Biden.
Ändå valde organisationen officiellt att stödja Joe Bidens valkampanj.
Deras inflytande över domstolarna kommer att påverka arbetarnas rättigheter i decennier framåt.
– Både IBEW nationellt och vi, Local 3, stöttade Joe Biden. En del fackföreningar hade omröstningar innan de valde sida. Vi har stor mångfald i vår förening och jag respekterar givetvis rätten att rösta på vem man vill, oavsett anledning. Men jag och mina kollegor i ledningen är valda för att göra det som är bäst för alla våra medlemmar. Viktigast av allt är att förstå att fackets enda uppgift är att jobba för medlemmarnas bästa, slår han fast.
I det här presidentvalet såg han bara ett alternativ: Joe Biden.
Han menar att en stor skada redan är skedd efter Donald Trumps fyra år vid makten – och att det kommer att ta tid att reparera.
– Han utsåg över femtio federala domare, ofta unga konservativa som är motståndare till fackföreningar. De utses på livstid! Deras inflytande över domstolarna kommer att påverka arbetarnas rättigheter i decennier framåt, suckar Chris Erikson.
Inte minst tänker han på Högsta domstolen där den legendariska domaren Ruth Bader Ginsburg avled strax före valet och Donald Trump snabbt utnämnde – på livstid – den starkt konservativa Amy Coney Barrett.
När han ska beskriva hur ytterligare Trump-år skulle ha blivit hänvisar han till senator Bob Casey, från Pennsylvania, som beskriver ett USA utan fackföreningar som ett land som inte längre är en demokrati.
Chris Erikson säger att landet lätt skulle ha kunnat hamna där.
– Hur då, undrar ni? Jo, man kan hamna där om man har en republikansk majoritet i senaten och representanthuset, som är rädda för en galning till president i Vita huset, och samtidigt drivs av storföretag och företagslobbyister och därför upphäver National Labor Relations Act (federal lag som reglerar förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare i USA:s privata sektor). Eller om man har en konservativ Högsta domstol som förbjuder fackföreningar som korrupta, onda organisationer.
USA hade stora problem, polariseringen och hatet höll på att förgöra oss. Vi behövde en ledare, vi behövde förändring, vi behövde Joe Biden – och vi fick det.
Chris Erikson pratar mycket om solidaritet. Han menar att, på alla fronter, arbetarna skulle ha blivit de stora förlorarna med Donald Trump längre vid makten i ett samhälle där alla bara tänker på sig.
– Människorna han har omkring sig bryr sig inte om arbetarnas ekonomiska intressen. Ingen sjukvård, ingen pension, ingen medelklass, inga fackföreningar. Det skulle vara ambitionerna för Donald Trump, slår han fast.
På flera sätt ser han ändå en ljusare framtid nu.
– För många av våra medlemmar, inte minst de kvinnliga elektrikerna, är det spännande att Kamala Harris, en svart kvinna som nu spränger glastaket, blir vice president. Jag tror att de också är övertygade om att hon är kvalificerad att kliva upp ytterligare ett steg om något skulle hända med president Biden.
Han funderar lite och sammanfattar sedan:
– USA hade stora problem, polariseringen och hatet höll på att förgöra oss. Vi behövde en ledare, vi behövde förändring, vi behövde Joe Biden – och vi fick det.
Christopher ”Chris” Erikson Ålder: 65
Gör: Sedan fjorton år Business Manager, högsta chef, för IBEW Local Union No.3 i New York City, en organisation med 28 000 medlemmar varav cirka 13 000 elektriker.
Text: Ola Liljedahl och Lena Nyblad
Bild: Ola Liljedahl