• Bild: Pixabay/Vattenfall/Montage/Edit

Vattenfall går segrande ur striden mot USA:s president Donald Trump. Nu står vindkraftsparken utanför Aberdeens kust färdig – trots att den förstör presidentens utsikt från golfbanan. Detta skriver Dagens Nyheter.

Tre år av strid tog det, men idag invigs Vattenkrafts vindkraftspark 2,5 kilometer utanför skotska Aberdeens kust. Detta efter att USA:s nuvarande president Donald Trump, som var presidentkandidat när projektet inleddes, fruktlöst överklagat bygget i alla instanser ända upp till Högsta domstolen.

LÄS ÄVEN: Myndighetens beslut: Asbest gör comeback i USA

Anledningen? De elva vindkraftverken förstör enligt honom utsikten från hans golfbana.

– I slutet av 2013 hade vi fått alla tillstånd, men sedan överklagades det och först för två år sedan kunde vi börja bygga. Nu i juni kom det igång och sedan dess har det löpande börjat spinna i allihopa. Så det blev väl tre år försenat, säger Vattenfalls VD Magnus Hall till DN.

LÄS ÄVEN: Vindkraftverk i haven skulle kunna förse hela världen med el

Donald Trump har tidigare sagt sig vara beredd att betala vilka summor som än krävs för att rädda utsikten – och till och med dra ärendet hela vägen till Europadomstolen.

Efter beslutet i Högsta domstolen har Vattenfall dock inte hört något från honom.

LÄS ÄVEN: Nu ska det satsat på havets friska vindar

Den nyinvigda vindkraftsparken är sett till kapacitet världens största, och dess elva vindkraftverk är de kraftfullaste som finns i kommersiell drift.

Hushållselen för ett helt brittiskt hem under en hel dag kan tillgodoses av endast ett varv med ett av parkens rotorblad, skriver DN.

Parken ska även användas som plattform för forskning om ny vindkraftsteknik, och vilken påverkan den har på det marina livet.

LÄS ÄVEN: Skogsbrand utbröt – efter Vattenfalls miss

Donald Trump driver tre golfanläggningar på de brittiska öarna, varav ”Trump International Golf Links” vid Skottlands östra kust är den som berörs av vindkraftsbygget.

Ironiskt nog har golfbanan själv länge kritiserats för att förstöra den speciella miljön längs kusten, och havsutsikten för de närboende.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se