• Vindkraftverk. Foto: Pixabay

Framtida vindkraftverk i världshaven skulle ha potential att förse hela världen med el, enligt en amerikansk studie.

Det är TT, tidningarnas telegrambyrå, som rapporterar om resultaten i den amerikanska studien. TT skriver hur forskare vid The Carnegie Institution for Science i Washington bedömer att de högre vindhastigheterna över öppet hav kan generera fem gånger den energi som vindturbiner på land gör.

”På vintern skulle vindkraftparker i Nordatlanten kunna producera tillräckligt med energi för att tillgodose civilisationens totala behov”, heter det i rapporten som publicerats tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences.

LÄS ÄVEN: Nu ska det satsas på havets friska vindar

Under sommaren skulle inte effekten vara lika hög, men vindkraftverk i Nordatlanten skulle ändå enligt forskarna under sommaren kunna tillgodose hela Europa med energi.

Tanken är storskaliga vindkraftparker ute på öppet hav. Djupvattenvindkraftverk tros bättre kunna tillgodogöra sig energi högt upp i atmosfären. Energin kan sedan färdas ner mot vattenytan där turbinerna kan utvinna den. Forskarnas tankar är på teoretisk nivå, det handlar alltså om att det är teoretiskt möjligt att producera all den energi som världen behöver, sedan är det något helt annat att använda teorin i praktiken.

LÄS ÄVEN: Stor vindkraftspark invigd i södra Lappland

För ännu finns inga kommersiellt drivna djupvattenvindkraftverk. Något som till stor del beror på att det är dyrare att bygga vindkraft till havs än på land. Det är dock något som håller på att förändras. Kostnaden för havsbaserad vindkraft i Europa har sjunkit kraftigt. Från att ha legat runt 100 euro/MWh i början av 2016 hamnade de senaste anbuden i Nederländerna och Tyskland på cirka 50 euro/MWh, detta enligt tidningen Ny teknik.

Anledningen är bland annat att vindkraftverkens rotordiameter och generator har ökat, vilket har lett till att avstånden mellan verken har blivit större och varje verk levererar mer el. Då behöver färre verk byggas och kostnaden per kilowattimme sänks.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se