Mikaels resa: Från ellinjen i Sandviken till VD på Midroc
När några kompisar på gatan hemma i Hofors i Gästrikland valde att bli elektriker tänkte Mikael Vestlund, 16 år, att det lät väl kul.
Idag är han 56 år och vd för Midroc Electro med 2500 medarbetare – varav 1700 elektriker i både Sverige och Norge.
Om det var planen där i nionde klass?
– Nej, nej, nej. Jag visste nog inte ens vad en vd var på den tiden. Jag kom från en arbetarfamilj. Det var mer idrott i allmänhet och slalom i synnerhet som gällde för mig, skrattar han.
Men redan från dag ett i gymnasiet kände han att elektrikeryrket var ett bra val. Om hans andra alternativ, kock, skulle ha blivit det lär han aldrig få veta.
– Jag gick ut Ellinjen i Sandviken 1982 och fick en lärlingsplats på Elektromontage, det som numera är Midroc Electro. Det var dåliga tider då. Bara två av arton i klassen fick jobb direkt, minns han.
Han gick med i Svenska Elektrikerförbundet och klev in i vuxenvärlden.
Idag ser han tillbaka på den tiden som viktig och lärorik – och något han bär med sig i sitt arbete som företagsledare idag.
Naturligtvis tycker vi inte lika om allt, men i grunden vill vi ju samma sak. Att medarbetare ska trivas, må bra, ha rätt lön, rätt förutsättningar.
– Lärlingar måste tas om hand på ett bra sätt. Där läggs en grund. Jag började som elmontör på industrin Ovako i Hofors men tjatade sedan till mig att få vara med och bygga Forsmark 3, kärnkraftverket. Vi var 50-60 elektriker från Elektromontage där och de ledande montörerna var hjälpsamma och ville verkligen utveckla mig. Allt från brandlarm till högspänning med de grövsta kablarna, berättar han.
I tiotalet år arbetade han som elektriker innan han allt mer gled in i olika chefsroller.
Om en ung nyutbildad elektriker ber honom om råd idag…
– …så rekommenderar jag den personen att gå med i facket. Det ger en identitet och en trygghet. Sedan får alla naturligtvis göra som de vill. Från arbetsgivarperspektivet är det också lättare för oss att förhandla centralt, inte med var och en, säger han.
Kontakterna med Elektrikerförbundet menar han är bra.
– Naturligtvis tycker vi inte lika om allt, men i grunden vill vi ju samma sak. Att medarbetare ska trivas, må bra, ha rätt lön, rätt förutsättningar. Vi träffar alla fackliga representanter två gånger per år. I år blev det via Teams, annars fysiskt någonstans dit alla kan ta sig lätt. Ofta kring Arlanda. Vi får delge hur vi tänker och får viktig feedback från de fackliga. Den dialogen är viktig, konstaterar han.
En plåt skulle sättas dit i en frekvensomriktare som var i drift. Plåten kom mot kabeln. Det blev en rejäl smäll. Jag flög bakåt.
Mikael Vestlund pratar mycket om att skapa karriärmöjligheter.
– Vi försöker att visa vägar hur man kan gå vidare eller göra något nytt. Länge var det mest att bli chef som man pratade om. Det är fortfarande en möjlighet. Men man kan också bli tekniker, specialisera sig i de nya tekniska systemen, bli projektingenjör, jobba med planering…
Han ser inte minst en framtid för specialister. Vissa system är så tekniskt svåra att de kräver fördjupning.
Han betonar att det för de som väljer att, till exempel, utbilda sig och för att bli specialist ska kännas även i plånboken.
– Jag tror bestämt att individuella löner, som finns i avtalet med Elektrikerförbundet, är bra. Det utvecklar individen. Men när man använder sig av individuella löner är det viktigt med tydlighet, transparens och dialog.
Sina år som elektriker har han nytta av på flera sätt.
– Privat givetvis. Jag drog det mesta själv när vi byggde sommarstugan för några år sedan. Jag kan grunderna, men det kommer mycket nya grejer, nya styrsystem.
– Men ännu mer nytta har jag av det i arbetet. Jag tror att jag förstår mentaliteten bra, förstår drivkraften hos montörer, jag vet vad de gör under sina arbetsdagar, inser vikten i att de är delaktiga.
Min uppfattning är glasklar: Om vi inte jobbar i en säker miljö ska vi inte jobba alls.
Engagerade medarbetare ser han nämligen som en förutsättning för framgång – men då måste företagsledningar se till att skapa förutsättningar för det. Handlar det om stora projekt ska man inte bara ha koll på sin lilla del utan förstå varför man gör vissa saker.
Mikael Vestlund pratar om ”det fina yrket som elektriker” och hur viktigt det är med yrkeskunskap.
– Det krävs mycket i elektrikeryrket. Både kunskap och eftertanke. Man måste göra saker rätt för det finns faror. Min uppfattning är glasklar: Om vi inte jobbar i en säker miljö ska vi inte jobba alls, säger han.
Han vet vad han pratar om.
– Det är viktigt att analysera noga innan ett jobb utförs. El är inget att leka med. Jag fick själv strömgenomgång. En plåt skulle sättas dit i en frekvensomriktare som var i drift. Plåten kom mot kabeln. Det blev en rejäl smäll. Jag flög bakåt, berättar han och gör en kort tankepaus innan han fortsätter:
– Varför det hände? Jo, för att jag, och ingen annan heller, hade gjort riskbedömningen. Det kunde ha slutat illa. Därför är det viktigt att tillbud rapporteras, analyseras och återkopplas. Det kan nog både vi som arbetsgivare och våra medarbetare bli bättre på.
Mikael Vestlund Ålder: 56
Gör: Vd för Midroc Electro med 2100 medarbetare i Sverige och 400 i Norge.
Familj: Fru och två vuxna barn.
Bor: ”Lägenhet i Stockholm efter många år i Västerås.”
Karriär: ”Blev elektriker 1982. Fick jobb på Elektromontage (numera Midroc Electro) och har arbetat där hela karriären. Från lärling till vd.”
Intressen: ”Mycket idrott. Jag tävlade länge i slalom och gillar att röra på mig.”
Mikael Vestlund om…
- …hur yrket utvecklas?
”Det går mot digitalisering. Nu har man ofta ritningar digitalt på iPads, checkar av det man gör i iPaden eller i telefonen. Teknik och verktyg utvecklas hela tiden. När jag jobbade fanns det knappt skruvdragare. Men vi kommer inte ifrån att vi fortfarande gör jobb ovanför huvudet med allt vad det innebär för axlar och nacke. Det är därför fortfarande lika viktigt att rotera arbetsuppgifter.”
- …kvinnor som elektriker?
”Stor brist. Hela branschen måste hjälpas åt. Vi som enskilt företag, Elektrikerförbundet, Installatörsföretagen måste tillsammans marknadsföra det här fina yrket och karriärvägarna som finns. Vi som kan branschen vet ju att det är ett yrke som passa både tjejer och killar.”
- …nyanlända elektriker?
”Vi har tagit in ganska många men det är viktigt att de har rätt utbildning och så vidare. Vi märker att de lär sig språket snabbt när de börjar jobba. Men mångfald generellt är viktigt. Ålder, bakgrund, kön och så vidare. Vi kallar det att kompetenspussla så att vi får olika kunskaper i ett projekt.”
- …Gnejsvägen i Hofors?
”Ett tag var vi sex kompisar, alla i ungefär samma ålder, från den gatan som jobbade som elektriker på Elektromontage.”
Tre minnesvärda elektrikerjobb
- Ovako: ”De allra första jobben som lärling var häftiga. Man gjorde något och insåg att det fungerade när man tryckte på knappen…”
- Globen: ”Ett jätteprojekt. Vi var 120-130 montörer från Elektromontage. Jag var rätt ung och ny elmontör, men fick efter ett tag bli ledande montör. Huset där man köpte biljetter, Triangelkontoret, höll jag i.”
- Surahammars Bruk: ”Vi byggde om en processlinje för tillverkning av plåt. Det var otroligt roligt och väldigt avancerat styrsystem med många involverade. Stora projekt är spännande.”
Ola Liljedahl och Lena Nyblad
Foto: My Vestlund