SONY DSC

  • Det var många nätter Stefan Hjerpe Mårtas funderade innan han tog mod och starta eget. Lika mycket funderade var det när han skulle anställa två kompisar och inte visste om det fanns jobb åt alla. I dag går firman bra med sex anställda. Foto: Per Eklund

Stefan Hjerpe Mårtas, är elföretagare i Leksand. Sen 2012 har han kört eget och har i dag sex anställda på Mårtas el.

– Ska man jobba här då ska man vara med i facket, säger han.

– Det fungerar bra nu. Jag tror att det är ganska lagom antal. Vi vill inte bli större. Vill bygga på lång sikt, där alla i firman är med på allt. Vi jobbar mest med mindre jobb. Jag vill ju gärna vara ute och skruva och inte ha så mycket skrivbordsarbete.

2010 jobbade Stefan på Nea, nuvarande Assemblin. Han kom dit efter skolan 2002. Mestadels jobbade han med bygget av Claes Olssons lager i Insjön.

Men Nea fick problem, som en följd av finanskrisen. Företaget sa upp 14 personer och Stefan var en av dom. Han misstänker att hans fackliga engagemang i Elektrikerförbundet låg honom i fatet vid uppsägningarna.

– Det var väl en hel del av min arbetstid som gick åt för fackligt arbete. Jag brann för facket och var ledande montör.

Några år tidigare hade han engagerat sig i facket och förutom det fackliga arbetet på Nea jobbade han som skolinformatör för Elektrikerförbundet och satt som en av de riktigt unga i Centrala representantskapet, CR.

LÄS ÄVEN: Arvid tog steget över till arbetsgivarsidan

När han väl stod där arbetslös var det mycket som snurrade i huvudet. Vad skulle han göra? Det var ju svårt att jobba fackligt utan ett jobb. Ett hus som skulle rustas, familj med två barn. Han hade redan valt bort jobbet som ICA-handlare. Familjen hade haft butik i två generationer, men ICA Mårtas var nu sålt.

Han började med att gå utbildning för att få behörighet.

– Jag villa ha behörigheten själv om jag skulle starta eget. Jag gick på en utbildning i Upplands-Väsby.

Under utbildningen startade han den egna firman och började så smått kunna ta åt sig lite jobb. Väl klar med behörigheten, så rullade jobben in och han planerade för att köra ensam.

Han kallade firman för Mårtas el, efter sin fars och farfars namn som var väldigt känt i bygden genom ICA-affären.

– Jag har haft nytta av namnet på firman.

LÄS ÄVEN: ”Jag pratar fortfarande om ’vi’ när jag pratar om facket”

Efter ett och ett halvt år, så kom två kompisar till honom som jobbade på en annan firma och funderade på om de skulle börja hos honom.

– Det var mycket funderingar. Skulle vi kunna få ihop jobb till tre personer. Jättejobbigt att ta det steget. Till slut kom de över hit och vi hade jobb till alla.

Så var det i gång. Det blev mer jobb och fler anställdes. Som mest var det innan jul 2018, då de var totalt nio personer.

Efter jul hade de den första uppsägningsförhandlingen, när han i januari sa upp en kille.

– Det var inte roligt, men vi hade väldigt lite jobb här då. Nu är vi bra grupp och vill inte att jag ska behöva säga upp någon mer.

Han har nu också hjälp med kontorsjobbet av en av killarna i firman, som gärna ville utveckla sitt arbete.

Som fackligt aktiv stred han för ackordet och försökte jobba på ackord så mycket det gick. Nu som företagare är han inte lika ackordspositiv.

–Jag har nog ändrat ståndpunkt lite. Det är många småjobb och service, och det är svårt att räkna på dem.

Men han säger att han inte har ”bytt sida” trots att han blivit företagare.

– Ska man jobba här, då ska man var med i facket.

I Leksand finns ett par till elföretag i samma storlek, ytterligare några som kör enmansföretag och så Assemblin som är den största arbetsgivaren.

LÄS ÄVEN: Säkrare arbetsplatser med El-bam

När han var ensam i firman kände han ofta behov av att prata med andra om arbetet. Så när han en gång var ut på ett jobb, och hittade väldigt märkliga installationer, så tog han bilder och hemma la han upp en Facebook-grupp som hette Elfel. Många blev intresserade och gruppen växte snabbt.

– Det första jag la ut var skarvdosor inbyggda innanför skåpen i köket. Intresset verkligen exploderade och vi hade snabbt 1000 med i gruppen.

Så småningom kom Henrik Hagberg i Falköping in och hjälpte till att administrera gruppen. Men det blev ändå mycket arbete med gruppen, så när branschtidningen Elinstallatören hörde av sig och ville ta över gruppen, så var de inte så svårövertalade.

När tidningen nyligen utsåg Årets Elfel, så var det Stefan som tog hem segern.

– Det var med hjälp av en kille på företaget.


Stefan Hjerpe Mårtas

Ålder: 36

Familj: Fru och två barn

Bor: I det hus hans farfar byggde

Fritid: Vice ordförande för Leksands Baseball och Softball som är Sveriges framgångsrikaste klubb i sporten. Aktiv som hockeytränare för U11-laget i Leksands IF. Med i styrelsen för Företagarföreningen.


Per Eklund
elektrikern@lomediehus.se