André Nurmi och John Daniel Eriksson är stationerade på Ringhals. De har båda två drabbats av strömgenomgång vid flera tillfällen.

  • André Nurmi och John Daniel Eriksson är stationerade på Ringhals. De har båda två drabbats av strömgenomgång vid flera tillfällen. Foto: Siv Öberg

  • Skyltningen är viktig för att inga obehöriga ska komma till skada. Foto: Siv Öberg

  • Vattenfall har infört nya rutiner. Om det inträffar en elolycka ska ambulansen hämta oss. Vi får inte köra till sjukhuset själva, säger André Nurmi. Foto: Siv Öberg

  • Beroende på de elolyckor jag varit med om, har jag förändrat mitt arbetssätt. Jag testar alltid först med spänningsmätaren. Fukt leder ström och även kablar kan bli strömförande, säger John Daniel Eriksson. Foto: Siv Öberg

  • André Nurmi och John Daniel Eriksson är stationerade på Ringhals. De har båda två drabbats av strömgenomgång vid flera tillfällen. Foto: Siv Öberg

 Trasiga verktyg och fukt är vanliga orsaker till strömgenomgång. Även kablar kan bli strömförande. André Nurmi och John Daniel Eriksson har varit med om elolyckor vid ett flertal tillfällen.

André Nurmi och John Daniel Eriksson arbetar som elektriker på Midroc Electro. De är uthyrda till Vattenfall och stationerade på Ringhals kärnkraftverk.

Vid ett tillfälle 2012, arbetade André Nurmi från en saxlift:

– Jag skulle borra hål i taket och märkte att det var glapp i borrmaskinen. När jag skulle rätta till sladden fick jag strömgenomgång. Då ringde jag arbetsledaren som körde mej till akuten, berättar han.

LÄS ÄVEN: Vården missar lätt skador efter olyckor med el 

Han blev inlagd för observation. Blodproven såg bra ut. Men EKG- undersökningen visade förändringar i hjärtrytmen. Först efter tolv timmar stabiliserades rytmen och han blev hemskickad. Några symptom efteråt har han inte känt av.

– Jag hade jordfelsbrytare till borrmaskinen när jag arbetade. Men trots att jordfelsbrytaren fungerade, så bröts inte strömmen. Det berodde troligtvis på att det var för långt avstånd till borrmaskinen, säger André Nurmi.

Elverktygen är besiktigade och kontrolleras regelbundet av företaget.

– Men vi som använder dem har ju också ett ansvar att se till att de fungerar, förklarar André Nurmi.

Han tycker säkerhetsarbetet på Ringhals är bra.

– Här finns en öppenhet. Vi tar lärdom av varandras erfarenheter och Vattenfall har interna utbildningar.

Men även om säkerheten tas på största allvar, är det vanligt med elolyckor bland elektrikerna. John Daniel Eriksson började arbeta på Midroc 2006 och har drabbats av strömgenomgång vid fem tillfällen.

– En gång när jag skulle göra felsökning i en eldosa, råkade jag ut för det. Då körde min chef mej till akuten, berättar han.

– En sjuksköterska tog emot och sa att jag haft tur att det ”bara” var 230 V. Då svarade jag: ”Javisst, det kan man bara dö av”. Det kändes inte bra med ett sådant bemötande, fortsätter han.

LÄS ÄVEN: Elolyckor: Nära-döden-upplevelser och skuldkänslor

Men han blev inlagd för observation i tio timmar. Undersökningarna visade att olyckan inte hade lett till några omedelbara skador. Och i utredningen som gjordes efteråt konstaterade man att det var fukt i dosan som orsakade olyckan.

– Jag har förändrat mitt sätt att arbeta efter olyckan. Nu kollar jag alltid i dosan först om det är fukt och testar med spänningsmätaren. Även kablar kan vara strömförande, framhåller John Daniel Eriksson, som även är huvudskyddsombud och regionalt skyddsombud.